Naslovna / Lepota

Lomljivi i slabi nokti mogu se ojačati tretmanima od namirnica iz kuhinje

Priredio/la: M.R.|13:00 - 03. 09. 2021.

Da bi nokti brže rasli, neophodno je konzumirati hranu bogatu biotinom, vrstom vitamina B, a beli luk zaštitiće ih od gljivica 

lomljivi nokti-ulje za nokte- zdravi nokti Da bi nokti brže rasli, neophodno je konzumirati hranu bogatu biotinom Foto: Shutterstock

Dermatološka istraživanja kažu da je čvrstoća ljudskog nokta slična jačini konjskog ili goveđeg kopita. Kako je onda moguće, logično je pitanje, da nam se nokti često listaju, lome, krti su, nisu izdržljivi i čvrsti? Razlozi su različiti, od suvoće kože nokatne regije ili previše vlage, prekomerne upotrebe sredstava za skidanje laka, gljivičnih infekcija, nedostatka vitamina… Za zdravlje i lepotu noktiju dosta možemo da učinimo i sami, negujući ih redovno uz upotrebu prirodnih sastojaka.

Krastavac

Ako imate problem sa lomljenjem noktiju, primenom krastavca situacija može znatno da se poboljša. On nije samo bogat vitaminima A, E, B1, B2, B3 i C, već sadrži i kalcijum i gvožđe. Jednostavno, potopite nokte u ekstrakt soka od krastavca i držite 5 minuta, svakodnevno.

Vazelin

Vazelin (petroleum jelly) na noktima pravi zaštitni sloj, a prodire u unutrašnjost hidrirajući ih i jačajući. Dovoljno je da svakodnevno na nokte namažete tanji sloj, držite petnaestak minuta i posle isperete toplom vodom i neutralnim sapunom.

Ulje čajevca

Poznato po svojim neverovatnim antifungalnim svojstvima, ulje čajevca pomaže u održavanju noktiju zdravim, ali deluje i u slučaju gljivičnih infekcija. Nanesite na suv i čist nokat nekoliko kapi eteričnog ulja čajevca svake večeri dok ne primetite rezultate, i budite uporni.

Limun i soda bikarbona

Za jačanje i izbeljivanje, očistite nokte kriškom limuna ili nanesite pamučnim tupferom i ostavite da deluje 10 minuta. Za dublje čišćenje, pomešajte limunov sok sa sodom bikarbonom da dobijete smesu sličnu pasti i njome dobro očistite nokte, koristeći meku četkicu za zube.

Ulje divljeg origana

Ovo ulje sadrži timol, za koji je dokazano da ima izrazita antibakterijska svojstva. Ako patite od gljivica na noktima ili ste „zakačili“ neke bakterije, nežno trljajte nokte pamučnim tupferom namočenim u ulje divljeg origana.

Namirnice sa biotinom (banane, pečurke, kuvana jaja…)

Da bi nokti brže rasli, neophodno je konzumirati hranu bogatu biotinom, vrstom vitamina B. Prema jednoj studiji, biotin ima sposobnost da za samo nekoliko nedelja značajno ojača noktre pretvori slabe nokte u jake, a ima ga u karfiolu, kuvanim jajima, bananama, pečurkama, orasima. Uvrstite ove namirnice u svakodnevnu ishranu, uticaće i na jači imunitet u celini.

Masaža kokosovim uljem dobra i za zanoktice

Kokosovo ulje hrani i hidrira vaše nokte, ali i njihovu okolinu, a utiče i na zanoktice. Nanesite nekoliko kapi kokosovog ulja i masirajte nokte i područje oko njih dok se sve dobro ne upije.

Jabukovo sirće i voda

Potopite nokte u rastvor napravljen od vode i jabukovog sirćeta u jednakoj količini i u njemu držite nokte natopljene oko 30 minuta. Takođe, ovu tečnost možete i natapkati na nokte ponavljajući više puta postupak, tako što ćete kada se sve upije, naneti ponovo.

Beli luk

Jedan od najjačih prirodnih antibiotika ima dokazani efekat u izlečenju gljivica noktiju na nogama. Jedan čen belog luka ima jaka antimikrobna svojstva koja mogu da spreče širenje gljivica i utiču na njihovo uništavanje. Izgnječite dva čena belog luka i napravite gušću smesu, a zatim je nanesite na zaraženo područje. Ostavite da stoji petnaestak minuta, pa isperite neutralnim sapunom i toplom vodom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo