Naslovna / Lepota

Kosa tokom leta ne mora da bude „suva kao slama“ ako se pravilno brinemo o njoj

Priredio/la: D.T.|13:00 - 13. 07. 2021.

Posle izloženosti jakom suncu, koža glave se isušuje i zbog toga nestaju lipidi koji kosi daju sjaj

kosa- sunce oštećuje kosu- kosa kao slama Posle kupanja u morskoj vodi, kosu obavezno isperite slatkom vodom, jer so dodatno isušuje kosu Foto: Shutterstock

U nastojanju da zaštite kožu od jakih sunčevih zraka i bolnih opekotina, mnogi sasvim zaborave da su kosa i teme delovi tela, koji takođe mogu da izgore na suncu. Značajan problem mogu da budu opekotine na temenu glave, jer ih je posebno teško tretirati posle sunčanja. UV zraci prodiru kroz zaštitni sloj u dlaku. Slobodni radikali uzrokuju oštećenja prirodnog pigmenta kose i keratina, prirodnog proteina kose, a rezultat svih tih oštećenja je suva kosa ili takozvana „kosa kao slama“. Kako biste izbegli perut, koja je pratilac ovog problem, postoji nešto što možete da uradite za svoju kosu i skalp. Zaštitni preparati koji štite kosu, posebno oni obogaćeni mineralima su preporuka mnogih stručnjaka.

Kreatin i melanin

Keratin i melanin štite dlaku od UV zračenja. Posle izloženosti jakom suncu, koža glave se isušuje i nestaju lipidi koji kosi daju sjaj. Melanin, na primer, oksidira i kosa postaje svetlija, bez obzira na to da li se farbate ili ne. Keratin je vlaknasti protein koji kosi daje čvrstinu i otpornost. On štiti kosu od spoljnih faktora kao što su jaki sunčevi zraci, visoke temperature, preparati za farbanje kose. Ipak, posle duže izloženosti negativnim uticajima spoljne sredine dolazi do oštećenja keratina, kosa gubi vlažnost, elastičnost i postaje suva.

Prva pomoć šešir ili kapa

U svetu postoji i dosta proizvoda na bazi praha, slično šamponu za suvo pranje, kada je u pitanju zaštita kože glave od sunca. Najbolje je ipak da pokušate da zaštite kosu šeširom ili kapom. Osobe koje nemaju kosu, kreme za zaštitu od sunca mogu da nanose isto na kožu glave, kao i na ostale delove tela.

Sunčanica je direktna posledica prekomernog izlaganja glave suncu, a posebno potiljka. Stručnjaci ističu da se pri direktnom dejstvu sunčevih zraka na nezaštićenu glavu najveći deo toplotne energije apsorbuje u koži i kostima glave. Najveća opasnost od ove neprijatnosti preti osobama svetle puti, ljudima bez kose, a preporuka je da se glava štiti kapama, šeširima širokih oboda, marama…

Promena boje kose

Imajte na umu da preterano izlaganje suncu može promeniti i boju kose. Savet je da posle kupanja u morskoj vodi, kosu obavezno isperete slatkom vodom, jer so dodatno isušuje kosu. Obavezno na kraju dana operite kosu blagim šamponom.

Kokosovo ulje vraća sjaj

Dobro rešenje za suvu i oštećenu kosu je i kokosovo ulje koje sadrži moćan faktor – lauričnu kiselinu. Ova kiselina oporavlja skalp i jača dlaku kose koja onda dobija sjaj. I pored svega, najviše ćete uraditi za kosu i kožu ako se ne izlažete sunčevim zracima sredinom dana, u periodu od 10.30 do 16.30 sati.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo