Naslovna / Lepota

Fleke na licu i hiperpigmentacija kože najviše nastaju tokom leta – šta ih uzrokuje i kako se leče

Priredio/la: J. M.|15:00 - 17. 07. 2021.

Fleke na licu, vratu i grudima, mogu da nestanu ako pratite ove savete dermatologa i koristite kozmetiku koja odgovara vašem tipu kože

Pravilna u uporna nega, pilinzi i zaštitni faktor sigurno pomažu Foto: Shutterstock

Hiperpigmentacija može biti vrlo „tvrdoglava” pojava na koži, posebno ako ste skolni i pojavama akni. Sve je to još više frustrira tokom letnjih meseci, kada pod uticajem sunca hiperpigmentacija bude još jača. Šminka, koju inače tokom letnjih meseci svodimo na minimum, uz hiperpigmetaciju ne dolazi u obzir, jer onda sve izgleda još gore. Dobra vest je da ipak ne morate da patite tokom leta od pojačane hiperpigmentacije jer postoji nekoliko jednostavnih stvari koje možete učiniti da biste uživali u letu i svojoj koži, a koje savetuju dermatolozi.

Šta je hiperpigmentacija?

Hiperpigmentacija je opšti termin koji se koristi za opisivanje mrlja i fleka na koži, koje su tamnije od normalnih. Fleke mogu biti različitih boja – svetlo ili tamnosmeđe, žute, crne ili sivkaste, a obično su uzrokovane povećanom proizvodnjom melanina u koži. Lečenje hiperpigmentacije zahteva vreme. U stvari, može proći godinu do dve da sve mrlje izblede, a kod ljudi sa inače tamnijim tenom, sve to traje i duže. Koža na licu je osetljiv organ, koji se godinama menja, kao i celo naše telo. Sunčevo zračenje, hormoni, starenje i ishrana faktori su koji utiču na izgled kože, pa i na hiperpigmentaciju.

Šta uzrokuje hiperpigmentaciju?

Ponekad se fleke pojave čim krene sunčano vreme i koža lica bude prva na udaru. U nekim slučajevima hiperpigmentacija može biti simptom stanja kože poput melazme, koja uzrokuje sive ili smeđe mrlje na licu, vratu, grudima, a ponekad i drugim delovima tela. Hiperpigmentacija takođe može biti posledica akni, ekcema i psorijaze. Ova stanja kože često uzrokuju ožiljke, što rezultira tamnim mrljama koje ostaju na koži.

Hormoni
Hormonski disbalans takođe povećava šansu da se javi hiperpigmentacija.
Estrogen i progesteron mogu povećati proizvodnju melanina, a naravno tu je i genetika koja takođe igra značajnu ulogu. „Iza kulisa“ rade stotine gena koji regulišu našu proizvodnju i distribuciju melanina.
Izlaganje suncu
Izlaganje kože suncu duže vreme može dovesti do hiperpigmentacije. Jedan od najjednostavnijih načina da zaštitite kožu od promene boje jeste svakodnevno nanošenje kreme za sunčanje, bez obzira kakvo je vreme. Budući da mnogi mogu prvi put doživeti hiperpigmentaciju tokom leta zbog oštećenja kože od sunca, ako naučite da efikasno “upravljate” zracima koji padaju na vaše lice, dugoročno ćete spasiti kožu.

Kako ukloniti fleke sa lica

Dermatolozi preporučuju četiri ključna koraka u borbi protiv hiperpigmentacije:
– piling koji će povećati proizvodnju novih ćelija kože
– zaštititi kožu od upala
– zaštititi kožu od sunca
– sprečiti proizvodnju melanina proizvodima koji posvetljuju kožu

Piling. Piling radite jednom ili dva puta nedeljno radi uklanjanja mrtvih ćelija kože. Ovo će pomoći da se odbace hiperpigmentirane ćelija i ubrzati zarastanje. Najefikasniji je hemijski piling, jer on dublje prodire u kožu nego fizički piling. Fizički pilinzi mogu biti pregrubi, a mogu i da stvore upale koje kasnije, mogu dovesti do dodatne pigmentacije.
Hemijski piling pomaže u obnavljanju površine, odmašćivanju i posvetljavanju kože, a mogu pomoći u izjednačavanju tamnih područja lica, vrata ili grudi. Koristite pilinge za kožu koji sadrže alfa hidroksi kiseline (AHA) i beta hidroksi kiseline (BHA).
AHA ili voćne kiseline su smeša biljnih, alfa – hidroksi kiselina koje se dobijaju iz 5 različitih biljnih vrsta: jabuke, limuna, crne borovnice, šećerne trska i listova grožđa. Ove kiseline su rastvorljive u vodi, ali nerastvorljive u uljima.
BHA kiseline su rastvoriljive u uljima, a najpoznatija je salicilna kiselina koja deluje veoma umirujuće na kožu lica.

Zaštitite kožu od upala
Da biste se zaštitili od upale, potražite u kremama ili nekim drugim preparatima sastojke kao što su resveratrol (polifenol koji se prirodno nalazi u koži crnog grožđa, bobičastim plodovima, šljivama, kikirikiju), vitamin E i Centella asiatica (gotu kola), biljku za koju se slobodno može reći da se na njoj zasniva sve popularnija korejska kozmetika.
Protivupalni proizvodi su efikasni jer imaju sposobnost da smanje određene proteine i povećaju proizvodnju protivupalnih molekula u koži. Takođe pružaju barijeru vlagi, ublažavajući efekte oštećenja od sunca i smanjuju oticanje kože izazvano UV zračenjem kao i druge vrste upale kože.

Štit protiv sunčevog zračenja

Ako kremu sa zaštitinim efektom stavljate samo tokom leta ili samo na plaži – hiperpogmentacija neće nestati. Cele godine morate da koritite zaštitni faktor ukoliko znate da ste skoloni flekama na koži. Na plaži, kremu nanosite na svaka dva sata. Ako ste na poslu ceo dan pored prozora, trebalo bi da takođe ovo radite i u kancelariji jer UVA zraci prodiru kroz prozore.
Krema za sunčanje je od suštinskog značaja za dugotrajno zarastanje hiperpigmentirane kože. Leti sunčevi UV zraci mogu biti intenzivni. Svakodnevno nošenje kreme za sunčanje dodaje dodatni sloj zaštite i pomaže u smanjenju šansi za širenje hiperpigmentacije. Pre kupovine kreme za sunčanje, obavezno istražite vrstu kreme i sastojke koji najbolje odgovaraju vašem tipu kože. Neke kreme za sunčanje sadrže potencijalno nadražujuće ili alergene sastojke. Cink i titan dioksid (fizički blokatori) smatraju se hipoalergenima.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo