Naslovna / Lepota

Ruska lekarka otkriva sve istine o laserskoj epilaciji

17:00 - 25. 12. 2020.

Da li je laserska epilacija zdrava, bezopasna i najefikasnija za otklanjanje dlačica na licu i telu? Ko i zašto nikada ne sme da ide na ove tretmane?

Tehnologija laserske epilacije je napredovala Foto: Shutterstock

Ako su vam dosadili žilet ili vosak i dugo ste tražili alternativu, vreme je da razmotrite metod laserske epilacije. Na sva pitanja i nedoumice o laserskoj epilaciji, odgovore daje direktorka jednog ruskog dermatološkog centra, Svetlana Dobrovoljskaja.

Zašto je laser najbolja metoda uklanjanja dlačica?

Koliko je zapravo bezopasan laser kao postupak uklanjanja dlačica?
− Stereotipi nikada ne nastaju bez uzroka: u prošlosti je laserska oprema imala svoje nedostatke. Napretkom tehnologije aparati su postojali sve bolji i bezopasniji i više ne možete opeći kožu tokom postupka. Pitanja da li je prostupak bezopasan do dan danas su najpopularnija. Postavlja se čak i pitanje da li se može dobiti rak kože posle ovog postupka. Šansa da se dobije rak kože nije veća od šanse da se dobije rak mozga posle razgovora preko mobilnog telefona.

U čemu je prednost laserske epilacije u poređenju sa drugim metodama, na primer, sa depilacijom voskom?
− Laserska epilacija je dobila zasluženu popularnost zahvaljujući tome što je objedinila prednosti epilacije i lišila ovaj postupak nedostataka. Epilacija voskom uvek je bolna, treba da puštate dlake i, što je najneprijatnije, dovodi do pojave uraslih dlaka koje vam ostavljaju tačke ili ožiljke kada ih uklonite. I u krug: trpite bol, zatim od jedne do tri nedelje imate glatku kožu, zatim dve nedelje puštate dlake i tako ponovo. Za lasersku epilaciju ne morate da puštate dlake, a ovaj bezbolan postupak omogućava vam da zaboravite na rast dlaka godinama!

Da li je istina da neke metode odstranjivanja dlaka dovode do aktivnijeg rasta dlaka u zoni gde su dlake odstranjivane? Da li se ovo odnosi i na lasersku epilaciju?
− To je jedan od najgorih mitova o borbi sa suvišnim dlakama. Na intenzitet rasta dlaka i njihovu količinu utiče samo vaš hormonski sastav. A on se može menjati u zavisnosti od životne situacije. Žene primećuju da u periodu trudnoće i dojenja imaju više dlaka. To se dešava zbog promene hormonskog sastava, što se isto događa i u periodu polnog sazrevanja. Žilet, krema za depilaciju, vosak i čak i laser nikako ne mogu da promene vaš hormonski sastav.

Koliko je bezopasna laserska epilacija dlaka na licu?
− Apsolutno je bezopasna i može se primenjivati na licu. Obavezan uslov je korišćenje specijalnih zaštitnih naočara kako bi se zaštitile očiu toku postupka epilacije.

Koliko puta se ide na lesersku depilaciju

Postupak laserske epilacije treba ponoviti 6 do 8 puta Foto: Shutterstock

Da li je moguće rešiti se neželjenih dlaka jednim postupkom?
− Laserska epilacija radi se u nekoliko postupaka i deluje na folikul kroz dlaku koja iz njega raste. Vidljive dlake su samo 10-20% svih folikula koji postoje na koži i koji neprekidno prelaze iz aktivne faze rasta u fazu mirovanja. Faze se smenjuju. Tokom postupaka epilacije deluje se na folikule koje se iznova i iznova pojavljuju.

Ako jedan postupak nije dovoljan, ceo postupak laserske epilacije je dugačak i skup?
− Laserska epilacija već dugo nije elitni i ekskluzivni postupak, pa više nije skupa.

Koliko postupaka laserske epilacije treba sprovesti da bi se dostigao maksimalni efekat?
U 90% slučajeva potrebno je sprovesti 6-8 postupaka radi potpunog sprečavanja pojavljivanja novih dlaka. U ostalih 10% (na primer kada postoje neki hormonski problemi), broj postupaka može biti do 10 ili čak 14. Za vreme svakog postupka uklanja se od 10 do 20% ukupnog broja folikula dlake: i to samo one koje se naleze u aktivnoj fazi rasta dlake. Vremenski interval između postupaka treba da bude od 3 do 5 nedelja. Besmisleno je raditi češće, a ređe je moguće raditi no tada se produžava i vreme završetka postupka. Prvi postupci se obično rade posle 3 nedelje a interval se postepeno produžava pri kraju izvođenja postupaka.

Koliko traje period bez dlaka

Koliko dugo traje rezultat laserske epilacije? Može li nas on zauvek spasiti dlaka?
− Ne postoji način rešavanja dlaka zauvek: folikule dlaka imaju svojstvo obnavljanja. Koliko im za to treba vremena, na prvom mestu zavisi od vašeg hormonskog sistema: kakav je on danas i kako se može izmeniti „sutra”. U praksi se pokazalo da efekat traje do 8 godina pod uslovom da se u toku godine jednom ili dva puta ponovi postupak.

Da li se posle nekoliko postupaka laserske epilacija javlja efekat čekinje?
– Čekinja se zaista pojavljuje ali ne od dejstva lasera neko od žileta koji se koristi pre izvođenja postupka epilacije. Dlaka ne „ispari” odmah nakon postupka, ona ostaje ispod kože i u roku od 2 nedelje postepeno se izvlači i otpada. U to vreme se i može osećati čekinja. Ovo posebno može stvarati neprijatan osećaj na početku sprovođenja postupka, kada dlaka još uvek ima mnogo. Nažalost, ovo treba istrpeti i redovno brijati dlake: ničeg nema strašnog u tome, najvažnije je da nema potrebe čupati dlake.

Da li laserska epilacija može da se koristi za sve tipove kože? Ima li izuzetaka? 
− Ako se postupak sprovodi uz pomoć savremenih diodnih lasera, može se sprovoditi na svim tipovima kože. Danas lekari više obraćaju pažnje na tip i boju kože i u skladu sa njima rade epilaciju.

Da li se dlake mogu uklanjati i na druge načine (naprimer voskom, električnim epilatorom, itd) između postupaka laserske epilacije?
− Nažalost, ne. Ako ste započeli postupak laserske epilacije, za to vreme možete samo da brijete dlake. Takođe se ne preporučuje ni krema za depilaciju jer ona istanjuje dlake ispod kože i tako značajno smanjuje efekat dejstva lasera.
Što se tiče drugih načina epilacije, pri kojima se uklanja dlaka sa korenom, oni svode efekat laserske epilacije na nulu jer laser deluje na folikul dlake kroz samu dlaku koja u njemu raste. Dlaka sadrži pigment melanin koji formira boju dlake i koji se pod dejstvom svetlosti lasera zagreva celom svojom dužinom do samog korena. Od tog zagrevanja začepljuje se krvni sud koji hrani folikul posle čega on odumire. A ako nema dlake, ta energija neće doći do folikula.

Kada ići na tretmane

Postoji mišljenje da je postupak laserske epilacije najbolje sprovoditi zimi? Da li je to tačno? Da li je moguće raditi epilaciju i leti?
− Ovaj postupak nije sezonski, može se sprovoditi u bilo koje vreme. Stanovnici grada retko letom nenamerno pocrne, a put do posla i nazad ne donosi opasnonost komplikacija u vidu pigmentacije posle postupka.
Ako nikada niste radili lasersku epilaciju a hoćete da je završite do leta, onda je razumna odluka da postupak započnete u toku zime.

Da li ima svrhe raditi epilaciju pred odmor u toplijim krajevima?
− Za razliku od brijanja i depilacije, laser ne uklanja dlake momentalno već pogađa folikul dlake koji odumire a dlaka iz njega ispada u roku od dve nedelje. Pri tome, u aktivnu fazu rasta ulaze druge, neobrađene folikule i iz njih dlake počinju da rastu. Laserska epilacija se radi u etapama koje traju od 6 do 10 meseci. Postupak koja bi se sproveo pre odmora ne menja značajno vašu kožu, samo povećava rizik od izloženosti kože aktivnom suncu. Najbolje je za vreme odmora napraviti pauzu i nastaviti epilaciju dve nedelje nakon povratka; efekat se neće izgubiti.

Pravila pred epilaciju:

– Uklonite dlake tako da ne napravite posekotine, laser se ne sme koristiti na povređenoj ili razdraženoj koži
– Ne sunčajte se dve nedelje pre i posle postupka
– 2-3 nedelje pre početka laserske epilacije treba prestati čupati dlake na bilo koji način; tokom postupka folikul dlake mora biti zdrav i dlaka mora biti u njemu obrazovana
– Ne nanosite na kožu nikakve losione i kreme pre dolaska na epilaciju
– Neophodno je upoznati se sa kontraindikacijama pri kojima se postupak ne sme sprovoditi.

Nega kože posle epilacije

− Nije potrebno primenjivati nikakve posebne mere posle laserske epilacije. Odmah nakon ovog postupka možete koristiti kremu, kozmetiku, dezodorans.
Ipak, ograničenja mogu podrazumevati: u toku 3 dana treba se uzdržavati od odlaska na bazen i u saunu, takođe ne treba dugo ležati u vrućoj vodi u kadi, preporučuje se izbegavanje bilo kakvog grejanja kože. I, što smo već rekli, ne sunčati se dve nedelje posle postupka (ni na suncu ni u solarijumu).

Ko i zašto ne sme da ide na lasersku epilaciju

Koje su nuspojave ovog postupka uklanjanja dlaka laserom?
Možete osećati toplotu i peckanje na koži. Ako postupaki zvodi kompetentni specijalista, isključene su nuspojave. Neiskusni lekar (ili osoba koja nije lekar) koji izvodi ovaj postupak na starim tipovima lasera može na koži napraviti opekotine, a onda će vam dlake biti najmanji problem. Kada se radi laserska epilacija neophodno je izabrati odgovarajući medicinski centar.

Koje su kontraindikacije laserske epilacije? Mogu li žene sa ozbiljnim hormonskim poremećajima da rade ovaj postupak?
− Hormonski poremećaji nisu kontraindikacije ali, ako ih imate, efikasnost postupka laserske epilacije možda neće biti zadovoljavajuća. Folikuli dlake se mogu brzo vratiti u ovim slučajevima. Savetuje se poseta endokrinologu pre početka laserske epilacije. Pored toga, laserska epilacija se ne primenjuje kada se uzimaju jaki hormonski preparati.
Takođe, laserska depilacija se ne primenjuje se ako ste trudni, ako dojite ili ako imate:
–  fotodermatitis
– herpes, psorijazu ili keloidne ožiljke
– dijabetes
– onkološka ili ozbiljna virusna oboljenja
– epilepsiju ili pojačanu fotosenzibilnost
– leukemiju
– mnogo mladeža u zoni koja se tretira
Laser takođe ne treba koristiti ako u zoni koja se tretira imate tetovaže. Ako laser dodirne tetovažu, pigment se zagreva i koža se može opeći a sama tetovaža bledi.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo