Naslovna / Lepota

Mnogo je razloga zbog kojih nam kosa opada, a retko pomislimo na njih

Priredio/la: M.R.|13:00 - 13. 06. 2021.

Neki svakodnevni rituali, ali i greške koje nesvesno pravimo, mogu da budu uzročnici zbog kojih ćete početi da gubite kosu

Kosa, gubitak, opadanje kose Gubitak kose je čest i frustrirajući Foto: Shutterstock

Otprilike polovina žena će u određenom životnom trenutku proći kroz primetan gubitak kose, a neki od najčešćih razloga su nedostatak proteina, disfunkcija štitne žlezde, autoimuni poremećaji ili hronični stres. Ali, šta može da bude u pitanju, ako ništa od navedenog nije uzrok?

Nedostatak vitamina D

Pandemija covid 19 stavila je u fokus važnost kontrole i dovoljan unos vitamina D, važnog nutrijenta koji je zadužen za pravilnu imunološku funkciju, zdravlje štitne žlezde i kontrolu upalnih stanja. Pred toga, postoji i veza između ovog vitamina i vaše kose.

Vitamin D je zapravo veoma važan za sam folikul dlake, a samim tim i rast kose, kažu dermatolozi, jer se radi o jedinjenu koje je rastvorljivo u mastima, koje su potrebne za održavanje funkcionalnosti folikula dlake. Praktično rečeno, ako telo nema dovoljno vitamina, neće ih imati ni folikul dlake, i zbog toga naša kosa neće izgledati dobro i počeće da opada. Stručnjaci takođe ukazuju i na to da u delovima u kojima ima manje sunca kosa ljudima opada češće, što je takođe u vezi sa pravilnom sintezom vitamina D.

Ako vas kosa „boli“ izbegavajte vezivanje i podizanje

Jedno od vodećih pravila dobrog zdravlja je da ništa ne sme da nas boli, pa ni vlasište. Sa druge strane, lepota nije, i ne sme biti bolna. Uzrok osećaja nelagode i bola od vlasišta do kose može biti neko kožno oboljenje poput alopecije, a razlog za to može biti i previše često vezivanje kose u rep ili pletenice, podizanje čvrste punđe ili upredanje ukrasnih končića u kosu.

Takozvana vučna alopecija može biti uzrokovana prekomernom napetošću kose, koju ove procedure mogu da izazovu. Ovo je, doduše, jedan od načina na koje možete najdirektnije da utičete da sprečite opadanje: jednostavno, pustite kosu i nemojte je „mučiti“ stezanjem i izazivanjem napetosti, bez obzira na estetski efekat. Ovakav vid alopecije (opadanja) može da bude privremen, ali treba reći da dugogodišnje zatezanje kose na ovaj način može trajno da ošteti vlasište, pa i kožu temena.

Zagađenje i stresori iz spoljne sredine

Ako već na licu možete jasno da vidite posledice spoljnih zagađenja kroz tamne mrlje, suvoću i nataloženu prljavštinu, imajte u vidu da i kosa reaguje isto kada im je izložena. Spoljni stresori, međutim, ne moraju da dolaze samo iz okruženja životne sredine, već u njih spadaju i proizvodi koje stavljamo na kosu, poput onih za oblikovanje, a za koje niste sigurni da li vam odgovaraju, ako ih do sada niste probali. Pene, lakovi, gelovi ili vosak za kosu mogu da izazovu upale i da se ponašaju poput alergen,a narušavajući mikrobiom kože temena.

Uz to, tu su i toksini iz okoline, pesticidi, dim cigareta, UV zračenje koje uslovljava oštećenja, zagađen vazduh – svi ovi stresori mogu da izazovu upalu na koži glave koja će usloviti agresivniju razgradnju slobodnih radikala. Zbog toga su mogući lomljivost, slabljenje folikula i jačine vlasi i konačno, gubitak kose.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Slavica
8:24, 15. 06. 2021.
Odgovori

Hvala i na ovoj informaciji ,
potrebno je dodati da pored svih navedenih stavki iz kog razloga kosa opada dodate i ovu, a to je posle tzv virusa korona za koji lično mislim da je trovanje.
Kosu mi se počela menjati već u dvadesetim da bi danas posle veoma guste kose vodila novu bitku za spas iste ( preležan tzv virus)
Danas posle svega što sam pronašla i pročitala u vezi ovoga je jako poražavajuće, ženama nakon kovida drastično opada kosa i kao kod samog lečenja virusa i ovde je postupak zaustavljanja strašan.
Nažalost!

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo