Naslovna / Lepota

Riblje ulje, uz pravilnu ishranu, utiče na rast kose i smanjuje ćelavost

Priredio/la: I. N.|15:00 - 11. 06. 2021.

Dovoljne količine omega-3 masnih kiselina, koje sadrži riblje ulje, može da pospeši ishranu folikula, te da pomogne rast kose i smanji ćelavost

Još nema dokaza o tome da li riblje ulje pomaže rast kose ako se aplikuje direktno Foto: Shutterstock Još nema dokaza o tome da li riblje ulje pomaže rast kose ako se aplikuje direktno Foto: Shutterstock

Redovno konzumiranje ribe bogate omega-3 masnim kiselinama može da pomogne da ojačate organizam, ali postoje ograničeni dokazi o tome da će i samo riblje ulje pomoći rast kose i smanjiti ćelavost, ako se uzima kroz hranu ili putem suplemenata.

Naš organizam ne proizvodi omega-3

Manje je poznato da je jedna od velikih koristi koje omega-3 masne kiseline imaju, a kojima riblje ulje obiluje, da značajno utiče na rast kose.

– Omega-3 masne kiseline ne stvaraju se prirodno u ljudskom organizmu, tako da ih je neophodno unositi putem ishrane ili uzimati u obliku suplemenata – kaže dr Linne J. Goldberg, direktorka Klinike za kosu u Bostonskom medicinskom centru u Masačusetsu.

Riba i morski plodovi sadrže dokozaheksaenoinsku kiselinu (DHA) i eikosapentansku kiselinu (EPA), dok hrana na biljnoj bazi, poput oraha i lanenog semena, sadrži alfa-linolensku ili ALA kiselinu, čija se frakcija zatim pretvara u EPA i DHA, napominje američki Nacionalni institut za zdravlje. Mnogi stručnjaci tvrde da unošenje dovoljne količine omega-3 masnih kiselina putem hrane može da pomogne u ishrani folikula i rastu dlake.

Značaj za rast kose

Jedna manje obimna studija u izdanju Journal of Clinical and Estetical Dermatology, objavljenom u februaru 2017. godine, pratila je 10 učesnika sa androgenom alopecijom, poznatom kao ćelavost muškog uzorka, koja se može pojaviti kod muškaraca i žena. Oni su svakodnevno, po dva puta, unosili dodatak koji sadrži mešavinu ribljeg ulja, lanenog ulja, antioksidanasa i melatonina. Kod čak 80 odsto učesnika je nakon 6 meseci primećen bolji rast dlake. Važno je napomenuti da je studija bila mala i da njom nije obuhvaćena placebo grupa.

Ranija studija, u kojoj je učestvovlo 120 ispitanika, objavljena je 2015. godine u Journal of Cosmetic Dermatology, uporedila je grupu koja je uzimala dodatak ribljeg ulja i vitamine C i E, sa kontrolnom grupom. Posle šest meseci, 62 odsto ispitanika koji su uzimali suplemenate, zabeležili su porast gustine kose, u poređenju sa 28 procenata u kontrolnoj grupi. Ono što je možda iznenađujuće jeste da je i više od polovine žena iz kontrolne grupe primetilo bolji rast dlake, kada se upoređuju fotografije njihovog vlasišta pre i posle njih.

Sinergijsko dejstvo vitamina i kiselina

Suplementi mogu da sadrže riblje ulje ili omega-3 masne kiseline, ali sadrže i druge sastojke, poput antioksidanasa, kako bi delovali sinergijski. Iz tog razloga, ne bismo smeli da izvodimo zaključak da će uzimanje samo ribljeg ulja ili omega-3 masnih kiselina doprineti rastu kose –  kaže dr Goldberg, koji nije bio uključen ni u jednu studiju.

Što se tiče topikalne primene, studija objavljena u septembru 2018. godine u Međunarodnom časopisu za molekularne nauke, u kojoj su naučnici primenjivali fermentisano ulje skuše lokalno, na brkove glodara, otkrila je da je ova supstanca pomogla u stimulisanju folikula, verovatno aktiviranjem faze rasta dlake.

– To je jedna studija, a ređena je na glodarima. Generalno, topikalna primena ribljeg ulja neće podržati rast kose ili zdravlje vlasišta. Ovo ulje, takođe, ima intenzivan miris, koji se dugo zadržava i to je dovoljan razlog da neke ljude odvrati od upotrebe čistog ribljeg ulja na vlasištu – kaže Kerri Iates, osnivač Color Collective u Dalasu.

Kad je u pitanju rast kose, najefikasnija opcija je zdrava ishrana, upotreba blagih proizvoda za negu kose i lekarski tretman, ako je kosa krenula da opada.

Kako uzimati riblje ulje?

Postoji mnogo dobrih izvora ribljeg ulja, uključujući suplemente, kapsule sa ribljim uljem, a možete ga unositi i putem ishrane. Riba poput bakalara, ali i školjke i drugi morski plodovi jesu bogat resurs ovog nutrijenta. Što se tiče hrane, masna riba ima najveću količinu omega-3 masnih kiselina. U ovu grupu spavaju losos, sardine, skuša, bakalar, haringa, pastrmka i tunjevina u konzervi.

Ovakva riba pruža niz dodatnih vitamina i minerala kojih nema u suplementima. Da biste iskoristili sve  potencijalne pogodnosti koje nudi riblje ulje, odlučite se za celu ribu umesto tableta, preporučuju registrovani dijetetičari. Za kosu je dobro upotrebljavati ulje sitnih riba, kao što su inćun i sardina, jer je manja verovatnoća da ono sadrži olovo.

Da li ulje jetre bakalara izaziva opadanje kose?

Ne postoje studije koje pokazuju da ulje jetre bakalara uzrokuje gubitak kose. Ali, višak određenih vitamina, poput vitamina A, može da pogorša gubitak kose, prema istraživanju objavljenom u časopisu Dermatology Practical and Conceptual. Ulje jetre bakalara sadrži EPA i DHA, kao i vitamine A i D, kažu u NCCIH. Organizacija upozorava da količine ova dva vitamina variraju od proizvoda do proizvoda. Neki dodaci mogu da sadrže previše vitamina A, što može da predstavlja problem i opštem zdravlju, i kosi, pa je stoga bitno da ako ove nutrijente unosite kroz suplemente, birate dobro proverene brendove.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo