Naslovna / Lepota

Maske za lice od jagoda za različite tipove kože

14:00 - 07. 05. 2021.

Jagode su bogate vitaminom C koji deluje kao snažan antioksidans, pa bilo da ih jedete ili stavljate na kožu u vidu maske – podmladiće vas

jagode-maska-lice-sjajna koža Pored maske, od jagoda može da se napravi i piling za kožu Foto: Shutterstock

Domaće maske od jagoda se pripremaju vrlo brzo, a lako i efikasno doprinose mladalačkom izgledu kože kojoj vraćaju blistavost posle zimskog perioda. Sezona je jagoda i vreme je da ovo ukusno i zdravo voće u potpunosti iskoristite. Pored ukusnih frapea, torti i poslastica, možete da pripremite maske od jagoda za negu kože.

Deo kozmetike još u starom Rimu

Poznato je da su jagode bile omiljeno voće starih Rimljana, i da su žene još tada koristile jagode kao kozmetičko sredstvo. Bogate su vitaminom C koji deluje kao snažan antioksidans, pa bilo da ih jedete ili stavljate na kožu u vidu maske, podmladiće vas. Možda će vas iznenaditi činjenica da samo 8 jagoda sadrži više C vitamina od pomorandže. Jedna šolja jagoda sadrži 51.2 mg vitamina C, što je pola preporučene dnevne doze. Vitamin C je potreban telu kako bi proizvodio kolagen, koji poboljšava elastičnost i otpornost kože.

S obzirom na to da se proizvodnja kolagena starenjem smanjuje, konzumiranje hrane koja je bogata vitaminom C je nužna kako bi koža ostala mladolika i zdrava. Osim vitamina C, elaginska kiselina je takođe odlična kod sprečavanja prevremenog nastanka bora. Drugim rečima, jagode sadrže dva snažna borca protiv prevremenih znakova starenja. Imaju puno vlakana koji deluju blagotvorno na probavu, snižavaju holesterol u krvi, smanjuju rizik od srčanih oboljenja, a odlično su oružje u borbi protiv slobodnih radikala i celulita, zbog čega se često koriste i u kozmetici.

Tri najpopularnije maske za lice sa jagodama

MASKA ZA MASNU KOŽU – JAGODA I LIMUN
Pripremite 50 grama jagoda i napravite kašu. Pomešajte kašu od jagoda sa sokom od jednog limuna. Nanesite masku na čisto lice i ostavite da deluje petnaest minuta. Ova maska će vam pomoći da se oslobodite svih nečistoća kože, a rezultat je blistav i sjajan ten.

MASKA ZA SUVU KOŽU – JAGODA I AVOKADO
Osvežite umornu kožu pomoću maske napravljene od jagoda i avokada. Ispasirajte 50 grama jagoda i pomešajte s pola avokada. Dobro promešajte i stavite masku na lice. Držite je 15 minuta, a zatim uklonite toplom vodom. Maska pomaže da koža bude vlažna i hidratizirana.

MASKA ZA NORMALNU KOŽU – JAGODA I MED/ILI JOGURT
Operite dobro 50 grama jagoda i napravite kašu. Pomešajte je s jednom kašikom meda. Smesu možete pomešati i s tri kašike jogurta. Koji god sastojak da odaberete dobićete hranjivu masku za normalnu kožu lica. Nanesite masku na čisto lice, ostavite da deluje minimum 15 minuta. Maska će zategnuti kožu i vratiti joj mladalački izgled.

Piling od jagoda

Pored hranljivih maski, jagode možete iskoristiti za piling. Piling možete napraviti od jagoda i kukuruznog brašna. Stavite jednu kašiku kukuruznog brašna u pola šolje izmiksanih jagoda. Nanesite na kožu i ostavite da odstoji 10  minuta. Isperite piling hladnom vodom nežno masirajući u smeru kazaljke na satu, a zatim u suprotnom smeru. Piling će ukloniti sve mrtvu kožu, a prirodni sastojci iz jagoda će istovremeno dodati rumenilo vašem licu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo