Naslovna / Lepota

Jojoba ulje najviše prija jednom tipu kože i dobro deluje protiv akni i ožiljaka

Priredio/la: M.R.|15:30 - 23. 04. 2021.

Kozmetička industrija jojobu najviše koristi u preparatima za negu kose i kože, i to za različite namene, jer je ovo ulje zaista višenamensko

jojoba-nega lica-ožiljci Foto: Pexels

Zlatasto ulje jojobe smatra se vrstom tečnog voska koji se hladnim ceđenjem plodova ekstrahuje iz semena višegodišnje biljke Simmondsia chinensis. A s obzirom na to da ima dugi rok trajanja, antiupalna i antibakterijska svojstva, obiluje grupama vitamina E i B kompleksa, bakrom i cinkom, jojoba ulje najviše se koristi u kozmetičkoj industriji.

Hidrira kosu i kožu, pa sve što je suvo „vapi“ za jojobom

Glavna prednost ulja jojobe je što dobro hidrira, kako kosu tako i kožu. Kada je kosa u pitanju, često ćete ulje jojobe sresti u hidratantnim šamponima ili regeneratorima. Takođe, odličan je dodatak maskama za regeneraciju, i to u slučajevima kada je kosa suva i slaba, sklona lomljenju i rascvetalim krajevima.

Što se kože tiče, ulje je po strukturi prilično blisko našim, telesnim tečnostima. Aktivne komponente ulja jojobe praktično oponašaju prirodna ulja tela zbog svojih voštanih sastojaka –  uglavnom masnih kiselina i čestica voska. Stručnjaci kažu da suva ili seboreična koža temena „vapi“ za ovakvim sastojcima.

Slično hidratantnoj kremi za lice ili regeneratoru, jojobino ulje treba naneti kao poslednji korak nege kako bi efekat bi maksimalan, a i da se izbegne mešanje sa nekim drugim sastojkom, tj. prethodno korišćenom proizvodom. Možete naneti 4 do 6 kapi ulja, direktno na lice, kao hidratantnu kremu, a 3 do 5 kapi na vlažnu kosu, nakon pranja.

Dobra opcija za kožu sklonu aknama

Jojoba je po strukturi slična sebumu, masnoj supstanci koju lojne žlezde luče kao prirodan način održavanja kože i kose vlažnom. Iako je reč o ulju, jojobino može da smanji masnoću kože modulacijom prirodne proizvodnje sebuma i jedno je od ulja koje najviše prija masnoj koži. Zahvaljujući visokom nivou joda, ovo ulje balansira i sprečava prekomerni rast bakterija koje mogu prouzrokovati izbijanje akni. Prednost jojobe, koja se često zaboravlja, je ta što je prirodni uništivač mikroba i pomaže u sprečavanju bilo kakvog razvoja bakterija na koži. To praktično znači da će se, ako jojobu redovno nanosite na kožu, smanjiti i mogućnost pojave kožnih neravnoteža i bolesti, poput akni i mitisera.

Deluje protivupalno

Upalni procesi najčešće su najveći neprijatelji kože. Oštećuju je na više načina, od izbijanja bubuljica i akni, do razgradnje kolagena. Ulje jojobe ima antiinflamatorna svojstva, što može da pomogne u sprečavanju iritacije i smirivanju stanja kože kao što su ekcem i rozacea. Ova svojstva potiču od visokog sadržaja antioksidanata, koji  deluju na upalu neutralizacijom slobodnih radikala i ublažavanjem oksidativnog stresa kože.

Jača koren i dlaku, sprečava lomljenje kose

Zajedno sa pojačavanjem vlage ,koja je najveći borac protiv suvoće, peruti i svraba, ulje jojobe može da spreči gubitak kose zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima. Jedan od glavnih uzroka gubitka i opadanja kose je oksidativni stres izazvan zagađenjem vazduha, stresom i neadekvatnom ishranom. Dakle, ako povećate upotrebu antioksidanata (i interno i lokalno), teoretski to može da pomogne da se ojačaju i koren i vlas. I ne samo to – ulje jojobe takođe može da poboljša otpornost pramenova na lomljenje. Sa manje lomljenja i opadanja kosa, dobija veći volumen, gušća je i zdravija.

Utiče na manju pojavu bora i sintetiše kolagen

Ako želite da poboljšate izgled finih bora, pojačate elastičnost i zategnete kožu, vitamin E je sastojak koji vam je neophodan. Ulje jojobe bogato je vitaminom E – hranljivim sastojkom koji deluje kao antioksidans za jačanje zidova kapilara u koži, istovremeno poboljšavajući elastičnost i hidrataciju. Neka istraživanja su otkrila da ulje jojobe stimuliše sintezu kolagena.

Takođe, može se naći u kremama za sunčanje, jer pomaže u sprečavanju oštećenja kolagena od UV zraka. Ovo može biti vrlo korisno ako želite da sprečite oštećenje i starenje kože koja je previše izložena suncu. Jednostavno možete kapnuti nekoliko kapi u svoju omiljenu kremu za sunčanje koju već koristite i tako još više pojačati korisno dejstvo zaštite.

Sprečava ožiljke na koži i pospešuje brže zarastanje

Korišćenje brijača za noge nije preporučljivo, ali neke žene ne mogu da ga izbegnu. Ulje jojobe ne samo da ima antiinflamatorna svojstva, već je utvrđeno da smanjuje stvaranje rana i ubrzava proces zarastanja, ako se posečete ili napravite brazde na koži tokom brijanja. S obzirom na to da je izuzetno hidratantno i hrani vlagom folikule dlake, svakako će vam olakšati brijanje. Utrljajte nekoliko kapi na površinu kože pre, i nekoliko kapi na osušene noge nakon korišćenja brijača. Takođe, jojoba ulje dobro leči ožiljke na licu izazvane aknama.

Prirodno sredstvo za uklanjanje šminke

Preskočite maramice za uklanjanje šminke – one su poznate po tome što mogu da izazovu iritaciju ili alergije, a nisu ni ekološki preporučljivi proizvod. Ulje jojobe stiže u pomoć kao sigurna i efikasna alternativa, jer je hipoalergijsko i lako uklanja prljavštinu, šminku i bakterije. Možete da nanesete 3 do 5 kapi ulja jojobe na tupfer da biste obrisali šminku, ili sa lica skinuli prljavštinu ako je vazduh zagađen, a neko vreme ste proveli napolju.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Lenka
16:14, 23. 04. 2021.
Odgovori

Jojoba ulje cu nabaviti za negu kose,a sto se bilo kakvih promena na kozi tice meni pomaze zeokrema na bazi zeolita.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo