Naslovna / Lepota

Kofein nas čini budnim i manjem umornim, a tako deluje i na kožu

Priredio/la: M.R.|14:00 - 21. 04. 2021.

Kofein deluje kao stimulans centralnog nervnog sistema, pa kada dođe do mozga, najuočljiviji efekat je – budnost. Na koži pak ima različit spektar dejstva

kafa-kozmetika- piling-maska za lice

Kofein je za nekoga trenutak čistog hedonzma, a za druge potreba bez koje je nemoguće započeti novi dan. Što nije ni čudo, jer ovaj sastojak kafe deluje kao stimulans centralnog nervnog sistema. Kada dođe do našeg mozga, najuočljiviji efekat je – budnost. Osećaćamo se budno i manje umorni, pa je zbog toga uobičajeni sastojak lekova za lečenje pospanosti, glavobolje i migrene. Kofein ima mnogo korisnih svojstava, osim što u njemu uživamo sa prijateljima ili u samoći, kako ko voli, odlična dejstva pokazao je i kao sastojak peparata za negu kože. 

Smanjuje crvenilo

Kofein spada u vazokonstriktore (sužava krvne sudove i smanjuje protok krvi), što ga čini sjajnim umirivačem kože. Prema navodima američkih dermatologa, sužavanje krvnih sudova može da smanji crvenilo na koži, posebno u stanjima poput rozacee, koja je i najkonkretniji oblik  definisanog crvenila.  Jedna studija o konzumaciji kafe sa kofeinom otkrila je da su strastveni konzumenti kafe imali 23 odsto manju verovatnoću da će razviti rozaceu, i da je sužavanje krvnih sudova moglo da utiče na to. Potvrđeno je, dakle, da lokalna primena kofeina može da donese dobre rezultate.

Posvetljava kožu

Poput pouzdanog i proverenog seruma vitamina C, kofein ima mnoštvo antioksidantnih svojstava koja pomažu ćelijama kože neutrališući štetne slobodne radikale. I dok su još uvek ograničena istraživanja koja ispituju sposobnosti kofeina i njegovog uticaja na kožu, dermatolozi su postigli povoljne rezultate uz dokaze kojima već raspolažu, a koji se tiču korišćenja kofeina iz zelenog čaja i visokog sadržaja flavonoida. Dermatolog Loretta Ciraldo potvrđuje da su antioksidanti moćni sastojci jer, kako kaže, kada bilo šta oksidira, prelazi u tamniju boju. Kofein ima te antioksidativne sposobnosti, a to sigurno može da pomogne da se koža posvetli.

Smanjuje natečenost

Već spomenuto sužavanje krvnih sudova na koži može ne samo da smanji crvenilo, već i da utiče na smanjenje otoka. I mali broj dostupnih istraživanja pokazao je da kofein ima kratkotrajne efekte koji pomažu u smanjenju upale, a kada upalni procesi opadaju, spadaju i otekline. Zbog toga losioni koji se prave od zelenog čaja za regiju ispod očiju pomažu kod natečenosti. Ako uzmete nekoliko navlaženih vrećica zelenog čaja i stavite ih ispod očiju radi umirujućeg efekta, videćete rezultate.

Utiče na pojavu celulita, ali samo donekle…

Kofein sigurno može da pomogne u ovom slučaju, ali naravno, to nije dovoljno. Eksperimenti sa utrljavanjem taloga kafe na kožu koja ima efekat pomorandže pokazalo je nekerezultate i možda ćete čak videti i privremena poboljšanja u kompletnoj teksturi kože. Mađutim, celulit je složen problem i odnosi se na dublje slojeve kože, pa bilo koji lokalni preparati mogu da poboljšaju samo površinsku izgled kože. Obično su za trajniji efekat potrebni ispitaniji i kompleksniji postupci da bi se eliminisao u potpunosti. Kofein može površinski da zategne kožu, ali neće suzbiti pojavu celulita. .

Odlaže starenje kože zbog prevelike izloženosti UV zracima

Kao što smo već spomenuli, kofein ima moćna antioksidativna svojstva, što je važno u zaštiti od izlaganja UV zracima i sigurno može pomoći u usporavanju procesa. Kofein svakako treba dodati na spisak obaveznih antioksidanata, posebno onih koji su delotvorni u lokalnom korišćenju.

U kojim oblicima se koristi?

Dermatolozi su saglasni da je kofein pogodan za lokalnu upotrebu najčešće dostupan kroz kreme za oči i hidratantne kreme. Na već opisan način, ako želite da ga koristite samostalno, to radite sa kesicama zelenog čaja, što hladnijeg (držite u frižideru pre korišćenja). Za negu tela, možete pronaći kofein u obliku pilinga od kafe, kao i losiona za negu i zatezanje kože.

Da li postoji rizik od lokalne upotrebe kofeina?

Kofein je generalno siguran sastojak i spada u paletu komponenti sa niskom stopom rizika od alergija ili drugih neželjenih efekata. Naravno, uvek je najbolje da se obratite lekaru ako imate neželjenu reakciju na bilo koji proizvod za negu kože, ili ako mislite da ste možda posebno osetljivi na kofein. Prema dostupnim istraživanjima, rizik je prilično nizak.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo