Naslovna / Lepota

Čuvarkuća je moćni saveznik u nezi masne kože, uklanja fleke i ožiljke od akni

Priredio/la: M. R.|17:00 - 18. 04. 2021.

Čuvarkuća, zaštitnica doma, poznata po brojnim lekovitim svojstvima, može mnogo da učini za lepotu i zdravlje vašeg lica i kože

čuvarkuća-nega lica- maska za lice Čuvarkuća, moćna zaštitnica doma i lekovita biljka, može mnogo da uradi i u nezi lica Foto: Pexels

Oni koji dobro poznaju lekovita svojstva ćuvarkuće, za nju kažu da je prava „domaća aloja“. I zaista – obe biljke su odlične u saniranju posledica iziritirane kože kao i njene hidratacije, uz to što čuvarkuća ima i jača inflamatorna dejstva.

Dejstvo čuvarkuće na kožu lica

Čuvarkuća obiluje masnim uljima, smolom, polisaharidima, kalcijumom, taninom, mravljom i jabučnom kiselinom. Tanin je čvrst borac protiv slobodnih radikala, smiruje upalne procese, štiti kožu od štetnog UV zračenja, duže održava vitalnost kože i usporava starenje. Kiseline iz čuvarkuće spadaju u AHA kiseline koje su odličan izbor za podršku hemijskim pilinzima.

Ova biljka će umiriti kožu koja je izmučena od akni i ožiljaka koji od njih ostaju, ali će delovati umirujuće i na kožu koja je bila previše izložena suncu, hidriraće je na pravi način. Koža će od nje postaće mekša i mirnija

Isprobajte neki od recepata koji su čuvarkuću svrstali u red moćnih lekova iz prirode do kojih se dolazi jednostavno a imaju odlično i dokazano dejstvo.

Krema od čuvarkuće i svinjske masti uklanja fleke sa lica

Ova smesa, ako budete imali dovoljno strpljenja da je napravite, pružiće vašoj koži negu poput najskuplje hidratantne kreme.

Potrebno je:

  • više debljih i većih listova čuvarkuće
  • oko 100 gr svinjske masti

Proverite da li je mast čista i odstranite bilo kakva gromuljice ili nečistoće (mast se propira hladnom vodom). U posebnu staklenu činiju stavite nekoliko kašika svinjske masti, i istretirajte je najpre hladnom vodom. Kratko mešajte mast i vodu, a onda vodu preocedite. Potrebno je da to uradite 9 puta, tj.da mast properete i procedite kroz 9 voda.

Iseckajte sitno listove čuvarkuće i pomešajte sa pročišćenom svinjskom mašću. Smesu zagrejte na šporetu, dok se mast ne otopi. Napravili ste kremu koju treba da sipate u staklenu posudu, ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, i držite u frižideru.

Kremu nanosite redovno, kao što biste činili sa nekom brendiranom hidratantnom kremom.

Sok od čuvarkuće za čišćenje lica

Sa terase illi iz bašte proberite najzdravije listove čuvarkuće, srednje veličine. Iseckajte je što sitnije, a onda tučkom ili flašom iscedite sok. Nanesite ga tuferom na kožu lica i vrata, i ostavite da daluje sat vremena. Isperite blago masirajući kožu mlakom vodom.

Maska, čuvarkuća, masaža lica Foto: Unsplash

Maska za masnu kožu lica

Ova maska najbolje rezultate daje u čišćenju masnog lica koje je predisponirano za pojavu bubuljica i mitisera. U malo mlake vode razmutite kvasac da se dobije srednje gusta, kremasta masa, i onda u sve umešajte kašiku isceđenog soka od čuvarkuće. Princip je isti kao kod soka, nanesite na lice, sačekajte da upije i odstoji barem pola sata, a onda isperite mlakom vodom. Ukoliko niste zimogrožljivi i možete malo i da istrpite zbog lepote, lice ispirajte više puta hladnom vodom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Slobodanka
8:01, 23. 04. 2021.
Odgovori

Da li moze mast na masnu kozu? Malo mi je kontradiktorno! Iman necistu i osetkjivu kozu (masnu) Da li svinjsa mast moze na takvu kozu, malo mi je kontradiktorno?!

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo