Naslovna / Lepota

Opasne hemikalije vrebaju iz kozmetičkih preparata, evo kako da smanjite rizike

Priredio/la: M. R.|15:00 - 11. 04. 2021.

Koju god kozmetičku proceduru da obavljate – na licu, kosi, koži tela ili na noktima, ogromne su mogućnosti da budete izloženi većoj količini štetnih hemikalija

Uvek postoje načini da se izbegnu uticaji opasnih hemikalija iz kozmetičkih proizvoda Foto: Shutterstock

Ako ste „ispeglali“ tj. idealno ispravili kosu, prekrili mrlje i neravnine na licu ili dobili efekat preplanule kože nanoseći na nju kreme ili preparate za zatamnjivanje, moguće je da ste bili u kontaktu sa hemikalijama koje mogu da utiču na zdravlje. Pored provere deklaracija, dobro je pridržavati se i nekih jednostavnih saveta kako da ih što više izbegnete.

Izbegavajte često ispravljanje kose uz keratin

U želji za glatkom, svilankastom kosom bez talasa, mnogi pribegavaju tretmanima ispravljanja koji uključuju upotrebu keratina. Ovi tretmani često uključuju preparate koji sadrže formaldehid. Međutim, čak u polovini uzoraka na ovoj bazi pronađeni su visoki tragovi hemikalija. Budući da dugotrajna izloženost formaldehidu može izazvati rak, ovaj rizik ćete izbeći ako postupak ispravljanja kose na ovaj način ne radite više od jednom u nekoliko meseci.

Regenerator umesto pegle

Regenerator može da pomogne protiv kovrdžanja kose, a da pritom neutrališete uticaj statičkog elektriciteta koji pravi pegla ili presa za tzv. suvo peglanje (ispravljanje). Ovaj vid fizičkog ispravljanja utiče na izvlačenje neophodne vlage iz prirodno kovrdžave kose. Korišćenje fena za sušenje pa i ispravljanje, svakako je manje efikasno od peglanja kose, ali frizer sigurno može da vam pokaže neke dobre tehnike u kombinaciji sa sigurnim proizvodima – regeneratorima na prirodnoj bazi. To će biti najbolja kombinacija za čuvanje vlage i izbegavanje štetnih sastojaka.

Oprez u trudnoći sa farbanjem kose

Istraživanja koja povezuju farbe za kosu sa rizikom od pojave karcinoma i dalje daju oprečne rezultate. Neke studije sugerišu da je kod žena ipak malo veća verovatnoća da obole od leukemije ili limfoma ako koriste trajne boje za kosu, naročito tamnije boje. Međutim, većina istraživanja nije pronašla ni potvrdila vezu. Takođe, ne postoje konkretni dokazi koji ukazuju na to da boja za kosu predstavlja pretnju i opasnost tokom trudnoće, iako neki lekari preporučuju da se sačeka do drugog trimestra, i da se koriste kolor šamponi na prirodnoj bazi.

Bolja oprema u salonima sprečava kontakt

Boje za kosu na biljnoj bazi uključujući i kanu, uticaće na promenu boje bez jakih hemikalija. Mađutim, intenzitet ovih boja nije tako jak kao u slučaju ostalih farbi, takođe, one brže i blede. Ako se ipak odlučite za klasične farbe, imajte u vidu da specijalne kape za kosu koje štite teme glave i vrat od direktnog kontakta sa farbom, znatno smanjuju rizike.

Neproverena sočiva u boji

Sočiva u boji koja nemaju namenu ispravljaja vida već estetski momenat, mogu da vam pomocgnu da promenite izgled i razultiraju zadovoljstvom zbog promene. Međutim, treba izbegavati sočiva koja se prodaju bez recepta a koja su često dostupna u salonima ili na društvenim mreži. Kontaktna sočiva zahtevaju pravilno plasiranje, čišćenje i negu, čak i za kratko nošenje. Takođe, ako nisu sterilizovana na adekvatan način, uz neadekvatnu negu, rizikujete povrede ili infekcije koje mogu da dovedu i do gubitka vida. Zbog toga je važno da kontaktirate lekara i za upotrebu sočiva koja služe samo da bi vam promenila boju očiju, ne i za korekciju vida.

Serum za rast trepavica

Sve popularnije je korišćenje seruma za brži rast trepavica tako što se serum nanese na gornju liniju trepavica i za efekte sačeka u proseku oko četiri meseca da bi rezultati bili vidljivi. Važno je, međutim, napomenuti i mali rizik od neželjenih efekata, koji mogu da budu i trajni – serum može da van potamni kožu oko očiju ili da, čak, promeni boju dužice oka u smeđu.

Lepak za nadogradnju trepavica

Lepak za veštačke trepavice može da izazove iritaciju očnih kapaka ili drugu alergijsku reakciju. Takođe, sredstva za promenu boja trepavica, kao i ona za njihovu gustinu, nose rizike koji su povezani sa ozbiljnim povredama, uključujući i slepilo. Upozoravamo, nijedna trajna boja nije odobrena od strane FDA za upotrebu na trepavicama.

Izbegavajte hidrokinon

Hidrokinon je sredstvo za posvetljenje kože koje se izdaje na recept. Dermatolozi ga često preporučuju za smanjenje staračkih pega ili tamnih mrlja na koži. Prekomerna upotreba hidrokinona može da prouzrokovati trajnu promenu boje kože tj.depigmentaciju. Studije na životinjama su ovu hemikaliju povezale sa rakom, a naučnici trenutno proučavaju uticaj hidrokinona na maligne pojave kod ljudi.

Lasersko obnavljanje kože

Pri laserskom obnavljanju kože koristi se posebna vrstu lasera ​​za uklanjanje gornjeg sloja kože. Ovaj postupak koji treba da obavlja isključivo dermatolog, može da minimizira staračke pege i da ujednači boju kože bez dugotrajne upotrebe hidrokinona. Loše strane ovog postupka su veći trošak novca, bol, ograničenja u procesu zarastanja i mali rizik od ožiljaka ili promene boje kože.

Solarijum

Bez obzira na ono što možete da čujete o sigurnosti solarijuma i doziranom korišćenju, evo šta kažu istraživanje: česta upotreba solarijuma sigurno povećava rizik od melanoma, najsmrtonosnijeg oblika karcinoma kože. Pored toga, solarijumi uglavnom emituju UVA zrake koji doprinose prevremenom starenju, uzrokujući pojavu bora i smeđih mrlja. Čak i ako vam preplanula koža izgleda dobro, i atraktivno, bez oštećenja, preplanula koža je zapravo oštećena koža u nekom procentu.

Losioni za samopotamnjivanje kože

Losioni za samopotamnjivanje kože obično sadrže DHA, aditiv u boji koji u reakciji sa aminokiselinama na površini kože stvaraju privremeni efekat preplanulosti. Ovaj aditiv je FDA odobrila za spoljnu primenu, ali situacije koje mogu da dovedu udisanja ili ulaska u oči, mogu da budu izuzetno opasne. Obavezno koristite kremu za sunčanje sa najvišim faktorom, čak i kada imate prirodno tamniji ten.

I drugi preparati za samopotamnjivanje kože doneće atraktivnost, ali postoji rizik Foto: Shutterstock

Rizici od sređivanja noktiju

Proizvodi za manikir sadrže širok spektar hemikalija, uključujući formaldehid, ftalate, aceton ili toluen. Njihovi isparenja mogu da iritirajukožu, oči, nos, čak i respiratorni trakt. Ove reakcije su, međutim, češće kod radnika u salonu nego kod klijenata zbog visoke izloženosti. Manikir i pedikir takođe mogu da rezultiraju gljivičnim ili bakterijskim infekcijama – posebno ako oprema nije adekvatno sterilisana. Dobro procenite salon kome poklanjate poverenje, kao i stručnost osoblja.

Ftalati (plastifikatori)

Ftalati su hemikalije koji se nalaze u igračkama, ambalaži za hranu i nekim kozmetičkim proizvodima, uključujući lak za nokte, šampon i sapun. Dve studije pokazale su da izlaganje ftalatima tokom trudnoće može da dovede do abnormalnih anomalija kod muške novorođene dece, uključujući nizak nivo hormona i manje genitalije. Međutim, FDA nije potvrdila ove navode i kaže da još uvek nema dovoljno dokaza da ftalati predstavljaju zdravstveni rizik.

Parabeni

Parabeni su najčešći konzervansi u kozmetici uključujući šminku, hidratantne kreme i proizvode za negu kose. Jedna studija je pronašla parabene u uzorcima tumora dojke, ali nije ukazala da su parabeni iz proizvoda zapravo uzrokovali rak. Drugi istraživači su još uvek rezervisani i insistiraju na još ispitivanja, sa što manjim ograničenjima u studijama.

Rok trajanja šminke

Konzervansi iz šminke se vremenom razgrađuju, što će omogućiti pojavu bakterija. Stručnjaci nude sledeće smernice za poželjan rok upotrebe:

  • puder (podloga) – godinu dana
  • rumenilo / puder / senka – najviše dve godine
  • karmin – godinu dana
  • maskara – najviše 3-4 meseca

Ako imate infekciju oka, nikako ne koristite bilo kakvu šminku za oči.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo