Naslovna / Lepota

Kako životne navike utiču na lepotu kože

Priredio/la: I. N.|19:00 - 12. 04. 2021.

Koža je organ koji ima zaštitnu funkciju, ali je lice i ono čime se predstavljamo okruženju

Veći unos vitamina C i niži unos masti i ugljenih hidrata utiču na svežinu Foto: Shutterstock

Kada koža lica ima zdrav, svež izgled, odiše lepotom. Svakodnevni stil života: ono što jedemo, koliko se krećemo, kako se osećamo, u velikoj meri utiče na njen izgled.

Zdrava ishrana

Čak i ako vas je priroda obdarila dobrim tenom, koža lica vremenom gubi tonus i svežinu. Veći unos vitamina C i niži unos masti i ugljenih hidrata vezuju se za bolji izgled, kako koža stari. Promena ishrane može da pomogne. Hrana bogata antioksidansima, poput ribe, voća i povrća, čini mnogo. Neke studije pokazuju da koža bolje izgleda ako organizmu priuštite složene ugljene hidrate, poput celih zrna žitarica i zdrave proteine, dok je veliki unos mlečnih masti povezan sa pojavom akni.

Antioksidansi i spolja i iznutra

Kreme protiv starenja često sadrže vitamine C ili E. Pustite ove antioksidanse da deluju i iznutra. Ako jedete hranu bogatu ovim vitaminima, kao i mineralima i selenom, štitite kožu od oštećenja koje uzrokuje sunčevo zračenje. Ovi nutrijentii čak mogu da pomognu ublažavanju znakova starenja, poput bora i promene boje kože.

Fizička aktivnost

Vežbanje koristi svakom delu vašeg tela, uključujući i najveći organ, kožu. Ono poboljšava cirkulaciju i prokrvljenost. Bolji protok krvi donosi više kiseonika i hranljivih sastojaka i može da pomogne koži u proizvodnji kolagena, koji sprečava nastanak bora. Ne brinite se zbog znoja, on neće zapušiti pore ako se odmah nakon treninga umijete.

Vreme odmora je vreme za lepotu

Ako organizmu priuštite 7 do 8 sati sna tokom noći, to će održati vaše telo i kožu u vrhunskoj formi. Važno je i kako spavate. Ako glavu polažete na jastuk godinama na isti način, dobićete bore na mestu kontakta lica sa površinom. Spavanje na stomaku pogoršaće i vrećaste podočnjake, a rešenje za ovo je spavanje na leđuma.

Trudnoća utiče na izgled kože

Strije, koje dobije više od 90 odsto žena tokom trudnoće, mogu da izblede nakon porođaja. Specijalne, za to namenjene kreme sa vitaminom A mogu da budu od pomoći. Neke kreme protiv strija potrebno je nanositi tokom trudnoće, a neke nakon porođaja. Akne su još jedan uobičajeni problem kože izazvan hormonalnim promenama u ovom specifičnom periodu. Protiv njih se možete boriti umivanjem dva puta dnevno, kao i korišćenjem hidratantne kreme bez ulja. Posavetujte se sa lekarom pre nego što posegnete za ovim proizvodima.

Zaštitite kožu od zračenja

Ako ste ljubitelj sunčanja, treba da imate na umu da koža može da pretrpi oštećenja usled dugotrajnog izlaganja sunčevim zracima. Štaviše, oko 90 odsto svih oštećenja kože nastaje usled njihovog dejstva. Uvek zaštitite kožu uvek kremama za sunčanje širokog spektra. Potražite proizvode koji sadrže cinkov oksid, titan-dioksid ili avobenzon. Najbolje su kreme za sunčanje sa SPF 30 ili većim faktorom. Nosite kape sa širokim obodom i duge rukave, a izbegavajte sunce između 10 i 14 sati, kada su zraci najjači.

Piling usporava starenje

Kako starite, koža se menja. Telo ne proizvodi jednaku količinu kolagena. Da biste usporili starenje kože, pilingom uklonite mrtve ćelije, a koristite sapun koji ne isušuje lice i često vlažite kožu hidratantnim kremama. Koristite retinoide za ublažavanje bora.

Lokalna upotreba kofeina

Kofein u kafi i čaju dehidrira, što može da uzrokuje isušivanja kože. Istraživanja su, međutim, pokazala da kada se ova supstanca lokalno primenjuje na koži, može da ublaži oštećenja izazvana izlaganjem suncu.

Manji unos alkohola

Previše alkohola šteti koži, kao i telu. Alkohol je diuretik, pa uzrokuje dehidrataciju, što može da doprinese suvoći kože. On, takođe, širi krvne sudove. Iz tog razloga, oni koji piju, često imaju crveno, zajapureno lice. Vremenom može da dođe do trajnog oštećenja krvnih sudova, tako da koža ostaje crvena. Alkohol, posebno crveno vino, može da izazove i pojavu rozaceje.

Pušenje šteti izgledu

Pušenje je loše za kompletno zdravlje, pa i za kožu. Odmah iza izlaganja suncu, pušenje je drugi faktor koji izaziva prevremene bore i suvoću kože. Konzumiranje duvana smanjuje protok krvi i doprinosi razgradnji kolagena, a manje kolagena znači više bora. I da, pućenje usana prilikom pušenja uzrokuje pojavu bora.

Neka lice bude čisto

Koža lica svakodnevno dolazi u kontakt sa zagađenjima – dimom cigareta, izduvnim gasovima automobila ili smoga u vazduhu. Održavajte kožu zdravom održavanjem njene čistoće. Možete da očistite lice blagim sapunom ili sredstvom za pranje lica, kao i nežnim pilinzima i tonerima. Oni će pomoći da uklonite mrtve ćelije kože. Zatim nanesite retinoidnu i hidratantnu kremu. I masna koža zahteva hidrataciju, pa potražite proizvode bez ulja.

Hidrirajte se i iznutra

Hladno vreme i vetar mogu da kožu učine suvom i perutavom ili da pogoršaju ekceme i rozaceju. I suv vazduh u zatvorenom prostoru ima sličan efekat. Uzvratite udarac klimatskim uslovima tako što ćete koristiti ovlaživač vazduha kod kuće, piti puno vode i nanositi hidratantnu kremu tokom celog dana. Ne zaboravite da nanesete kremu sa faktorom pre nego što izlazite iz kuće.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo