Naslovna / Lepota

Ispucale pete su estetski i zdravstveni problem, evo kako da ga rešite

Priredio/la: M. R.|19:00 - 01. 04. 2021.

Ako imate ispucale pete, možda imate gljivice a možda samo ne unosite u organizam dovoljnu količinu vode

Mnogobrojni razlozi za ispucale pete, ali ima i rešenja Foto: Shutterstock

Ukoliko dugo stojite a pogotovo ako je to u neudobnoj obući, velike su šanse da će vam, pored otoka na nogama i hroničnog umora, ispucati i pete. Uz prekomernu težinu, ekcem ili dermatitis, gljivična infekcija poznata kao atletsko stopalo, uz nedovoljan unos vode, najčešći je uzrok ove neprijatne pojave koja može postati i vrlo bolan, ali i uporan zdravstveni problem.

Stopala – oslonac čitavog tela

Naša stopala su odgovorna za držanje tela i svakodnevno podnose ogroman pritisak. Kada se težina i pritisak udruže u stalnom pritisku na njih, koža se širi ka spolja. Ako je pritom i suva, ona postaje još manje elastična i kruta, a samim tim sklonija pukotinama i konačno, pucanju. Uz navedene moguće uzroke, razlozi pojave ispucalih peta mogu da budu i dijabetes, hipotireoza, Sjogrenov sindrom (reumatoidno oboljenje), razne dermatoze, ali i biomehanički faktori kao što su ravna stopala ili preterana izloženost hladnoći.

Važno je reći da pete mogu da ispucaju i ako o njima preterano brinete u smislu prečestog struganja kamenom: ako pete omekšavate a onda stružete, možete trajno skinuti ili čak i uništiti neke slojeve kože. 

 Atletsko stopalo

Kada vam koža na petama ispuca najvažnije je ovaj proces ne zapustiti, ali je jednako važno i ne nanositi na njih sve što vam dođe pod ruku. I stopala su univerzalna, tipovi kože različiti, pa nešto što nekima odgovara, drugima čak može da napravi problem. Ukoliko se potvrdi da je u pitanju gljivična infekcija stopala koja je veoma rasprostranjena i poznata kao atletsko stopalo i to u ozbiljnijoj fazi, potrebna je oralna anti-gljivčna terapija. Atletsko stopalo se najčešće razvija na tabanima i između prstiju, uz svrab i suvu kožu koja se ljušti. U težim slučajevima mogu nastati upale, veće pukotine, pa i plikovi. Sportisti su dosta izloženi ovoj pojavi zbog korišćenja patika i nedovoljne prozračenosti kože stopala, a zbog znojenja koje je obilno, lako se uhvate i gljivice.

Uzročnik atletskog stopala je grupa gljiva nalik plesni nazvanih dermatofiti koji se hrane mrtvom kožom i delovima noktiju. Često se povezuju i sa sa drugim gljivičnim infekcijama, uključujući lišajeve i hroničan svrab. Ovi mikroskopski organizmi žive u mračnom, toplom i vlažnom okruženju, a vlažne čarape usled znojenja i unutrašnjost dubokih cipela ili patika, za njih su idealna podloga. Gljivice ne biraju vreme, pojavljuju se i kada se nosi duboka obuća ali i leti, kada hodate bosi i posećujete bazene ili teretane.

Predlozi za negu ispucalih peta

Ukoliko nemate gljivičnu infekciju, za suvu i ispucalu kožu stopala možete koristiti hidratantna mleka za telo, sa akcentom na bademovo mleko. Takođe, kreme, ulja i melemi od nevena imaju regenerišuće i hidrirajuće dejstvo. Ukoliko primetite crvenilo ili širenje površina koje pucaju, obratite se dermatologu. Važna je redovna nega, svakodnevno tuširanje ili potapanje nogu u mlaku vodu. Izbegavajte stavljanje soli u vodu. Ovo će pomoći i procesu odmaranja umornih nogu, proširenih vena i opštem smirivanju organizma ako ste premoreni ili pod stresom.

Melem od meda i aspirina

Izmrvite 4 tablete aspirina i dodajte 1 kašiku meda. Masu dobro sjedinite, držite na stopalima do 30 minuta, a onda isperite mlakom vodom i neutralnim sapunom.

Banane

Dobro izgnječite dve prezrele banane i nanesite na ispucale pete. Bićete iznanađeni kojom brzinom će suva i ispucala koža da upije ovu smesu. Isperite toplom vodom i izmasirajte Pavlovićevom mašću.

Za negu jako ispucalih peta

U lavor sa toplom vodom sipajte 100 ml sredstva za negu i ispiranje usta i 100 ml jabukovog sirćeta. Ponavljajte tretman nekoliko večeri u nizu i primetićete pozitivne efekte.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Pavle Raičković
8:59, 03. 04. 2021.
Odgovori

Ja sam taj problem rešio na sledeći način. U lavor sa vodom kap-dve tečnog sapuna i 4-5 supenih kašika sode bikarbone. Držati noge u takvoj vodi 2 sata i tako 3-4 večeri pred spavanje…

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo