Naslovna / Lepota

Eliksir starih Grka i Rimljana koji vraća sjaj suvoj koži i kosi

Priredio/la: D. T.|15:30 - 02. 04. 2021.

Stručnjaci tvrde da ova žitarica blagotvorno deluje na snižavanje lošeg holesterola, visokog krvnog pritiska, poboljšava imunitet, a može i da vam daruje lepu kožu i kosu

Posebno pogodna za one koji pate od suve kože i kose Foto: Pixabay

Zob je već poznat kao dobar izvor vlakana, omega masnih kiselina, tiamina, gvožđa, beta glukana i antioksidansa. Iako su zob stari Grci i Rimljani koristili u kupkama za lečenje kožnih oboljenja, o zobi se se do sada kao o kozmetološkom sredstvu malo govorilo. Smatra se, da sadrži najbolju ravnotežu aminokiselina, među svim žitaricama i tako održava prirodnu vlagu kože. Posebno je pogodan za one koji pate od suve kože i kose.

Zob je, uglavnom, hipoalergen i može se koristiti za čišćenje, omekšavanje i piling, prikladan za sve tipove kože, koristi za negu kože, ali i za ublažavanje iritacija uzrokovanih osipom, ogrebotinama, ekcemom, ubodima insekata. Koristi se i kao sredstvo protiv nesanice, depresije, anksioznosti, umora, piše Mindbodygreen.
Zob je prirodan izvor proteina, kalcijuma, magnezijuma, natrijuma, silicjuma, gvožđa, mangana, cinka, bakra, biotina, sluzi i flavonoida.

Smiruje i čisti

Zob je sredstvo koje smanjuje upale, čisti i vlaži kožu. Sadrži dosta fenolima, saponinima i beta-glukanima. Smatra se da posebno dobro deluje na suvu i osetljivu kožu, ali i na neka upalna stanja kože poput ekcema i psorijaze.

Omekšava grubu kožu i sve je češći sastojak mleka i balzama za čišćenje lica. Zob je bogata linolnom kiselinom, omega-6 masnom kiselinom koja ima bitnu ulogu u očuvanju zdravih funkcija kože. Uspešno štiti kožu od spoljnih uticaja, a u isto vreme omogućava optimalnu vlažnost. Omega 6 masne kiseline snižavaju nivo ukupnog i LDL holesterola, ali donekle snižavaju i HDL (dobar holesterol), i to je u suštini nepoželjan efekat i zbog toga je njihov dnevni unos ograničen.

Pomaže izgradnju „voska“ za kožu

Ceramidi su nezaobilazan deo zdrave i jake kože. Ceramidi su skupina masti, na latinskom ceramid znači „vosak“, zamišljaju je se kao cement koji će sve strukture kože držati u najboljem skladu. Ulje zoba može pospešiti ovaj proces. Ceramidi su skup lipida, starenjem se značajno smanjuju. Zaslužni su za očuvanje zaštitne barijere kože i sprečavaju gubitak vode.

Smatra se da zob, takođe može direktno da deluje na neke zapaljenske procese kože, koristi se i kod ekcema i kod opekotina, za ublažavanje crvenila.

Kosa

Ulje zobi može da pomogne kod suve kose i kože glave. Smatra se linolna kiselina može da stimuliše rast kose i štiti kožu glave od isušivanja. Neka istraživanja idu u prilog podatku da ove kiseline pomažu kosi i koži glave da na mnogo brži i efikasniji način iskoristi neka druga sredstva za negu kose.

Ipak se testirajte

Stručnjaci, ipak, predlažu da pre primene zobi, malu količinu testirate na koži ili kosi kako biste izbegli eventualne alergije. One su retke, ali mogu da se jave, a simptomi se mogu kretati od sasvim blagih do mnogo ozbiljnijih alergijskih reakcija. U suštini produkte obogaćene zobi može svako da koristi, ali najbolji efekat daće na suvoj koži i kosi.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo