Naslovna / Lepota

Probudite kosu iz zimskog sna uz par namirnica iz kuhinje

Priredio/la: D. T.|15:00 - 27. 03. 2021.

Niska temperatura, nedostatak vlage, kape – sve ovo može da utiče da kosa ne izgleda najbolje posle zimskog perioda

Sjajna kosa bez skupih preprara Foto: Unsplash

Neke od sastojaka za negu kose možete veoma lako pronaći u kuhinji. Ove namirnice mogu pomoći i da iznutra i spolja regenerišete kosu. Došlo je proleće i vreme je da probudite i vašu kosu iz zimskog sna. Oštećenu, suvu, kosu bez sjaja možete vratiti u život uz par jednostavnih koraka.

Aloja vera

Podstiče rast, sprečava pojavu masne kose i peruti. U sastavu aloje nalaze se enzimi koji podstiču rast kose, otklanjaju mrtve ćelije i zaustavljaju zatvaranje folikula dlake. Bogata je cinkom, masnim kiselinama, vitaminima A, B,C i E koji su dobri za zdravlje kose. Hidratantno dejstvo aloja vere će osvežiti koren i kutikulu dlake, daće neophodnu vlagu suvim pramenovima.

Jabukovo sirće

Sadrži alfa hidroksilnu kiselinu, poznatiju kao voćnu kiselinu koja pomaže dubinskom čišćenju folikule dlake od mrtvih ćelija i različitih hemijskih preparata. Deluje antibakterijski na kožu glave i štiti kosu i kožu glave od različitih vrsta bakterijskih i gljivičnih infekcija. Jabukovo sirće stabilizuje pH kože glave i tako uklanja višak sebuma i jača kosu. Pomešajte dve kašike sirćeta sa šoljom tople vode i time dva puta nedeljno isperite kosu. Jednostavno ćete obezbediti kosi neophodan sjaj.

Hijaluronska kiselina

Odlično sredstvo u borbi protiv suve kose i ispucalih krajeva. Poznato je da hijaluron pomaže koži da ostane hidrirana i tako sprečava znake starenja. U procesu starenja se smanjuje nivo hijaluronske kiseline u našem telu, to može da utiče na kvalitet kože i kose. Koža glave nema dovoljno vlage, postaje suva, što se vremenom reflektuje i na folikul pa kosa raste krta, suva i sklona oštećenjima. Nanošenje hijaluronske kiseline na kožu glave i kosu može da pomogne da vratimo izgubljenu vlagu.

Krompir

Nekada je za sjajnu, negovanu i zdravu kosu potrebno samo nekoliko krompira. Dva velika ili nekoliko manjih krompira skuvajte u maloj posudi i ostavite da ključaju u vreloj vodi oko 5 minuta. Oljuštite koru krompira i ubacite je u posudu u kojoj se kuvao krompir. Neka se voda i kora ohlade. Ovu krompirovu vodu nanesite na suvu kosu. Ostavite da deluje desetak minuta, pa isperite kosu mlakom vodom.

Jogurt

Ima visok sadržaj proteina, koji su bitni za rast kose i noktiju i opšte zdravlje. U slučaju da ne unosite dovoljnu količinu proteina, vaše telo počinje da preusmerava proteine za podršku vitalnim organima, što sprečava rast kose. Konzumacija jogurta može pozitivno uticati na rast i kvalitet vaše kose. Ima hidratantna svojstva i pomaže da se regeneriše suva i oštećena kosa. Na taj način, kosu čini lakšom za češljanje i feniranje. Može se koristiti u vidu maski za kosu.

Ulje avokada

Dobija se hladnim presovanjem mesa ploda i vrlo je korisno. U prodaji postoji mnogo preparata za njegu kose koji sadrže ulje avokada. Sadrži lecitin i sterolin, supstance korisne za kosu i kožu. Lecitin formira zaštitni sloj na površini kože i folikulima kose, dok ih sterolin hidrira i omekšava. Može da se koristi i kao dodatak u jelima i kupkama, za izraženija dejstva.

Arganovo ulje

Zovu ga i „zlatna tečnost“, jer svega nekoliko kapi čini da kosa bude meka, sjajna, svilenkasta i laka za oblikovanje. Preporučuje se za revitalizaciju oštećene i suve kose. Bogato je vitaminom E i nezasićenim omega 3 i 9 masnim kiselinama.

Med

Vraća vlagu kosi, pa se preporučuje za negu suve i oštećene kose. Med ima antimikrobna svojstva što ga čini efikasnim čistačem. Sprečava razvoj infekcija delujući preventivno na pojavu ekcema, psorijaze i peruti. Umiruje iritiranu kožu glave. Deluje kao regenerator i pospešuje rast kose, jača folikule sprečavajući prekomerno opadanje kose.

Jaja

Odličan izvor proteina koji pomažu rast kose. Kosa se sastoji od 70 odsto proteina keratina, pa proteini iz jaja popravljaju i jačaju oštećenu kosu. Jaja su odličan doručak koji će vam obezbediti energiju, uticati na opšte zdravlje, kožu i kosu. Mogu da se primenjuju na kosi u vidu maski za kosu. Umutite jedno ili dva jajeta, ako imate dužu kosu, nanesite i ostavite da deluju 20 do 30 minuta. Isperite kosu hladnom vodom, pa je operite šamponom. Recept se primenjuje jednom mesečno, jer previše proteina može oštetiti kosu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo