Naslovna / Lepota

Zaštitite kožu od spoljnih negativnih uticaja poput zagađenja i zračenja

Priredio/la: M .R.|17:00 - 08. 04. 2021.

Bez obzira na to da li smo u zatvorenom prostoru ili na vazduhu, životna sredina utiče na naše telo, pa i na kožu

Jako sunce i UZ zraci nisu jedini negativni uticaj iz spoljne sredine na kožu Foto: Shutterstock

Dermatolozi se kontinuirano bave uticajem faktora životne sredine koji mogu da dovedu do bržeg starenja ali i do povećanih rizika od raka kože, kao i o preventivi i preparatima koji mogu da umanje opasnost.

Oštećenja razgrađuju kolagen

Dr Jennifer Chvalek, dermatolog iz Njujorka, kaže da negativni faktori životne sredine deluju tako što stvaraju oksidativna oštećenja na koži koje razgrađuju kolagen i mogu da oštete barijernu funkciju kože. Oštećena barijera čini kožu sklonom jačem reagovanju na efekte UV zračenja, zagađenja i tzv.plave svetlosti koja nam dolazi iz pojedinih uređaja koje koristimo.

Oksidativna oštećenja ili slični stresovi za na koje koža reaguje dešavaju se kada nivo prisutnih štetnih slobodnih radikala premaši nivo neutralizirajućih antioksidanata koji imaju funkciju da štite kožu.

UV zraci nisu jedina, ali su najznačajnija opasnost za kožu

Ovo zračenje je najznačajniji faktor koji dolazi iz životne sredine i jedan od najprepoznatljivijih kada je reč o oštećenju i preranom starenju kože, saglasni su i drugi stručnjaci.

UV zraci pokreću proizvodnju slobodnih radikala u koži koji dovode do oštećenja DNK i razgradnje kolagena i elastina u koži, uzrokujući bore, potvrdila je i Svetska zdravstvena organizacija WHO). Takođe, stimuliše proizvodnju melanina što dovodi do promene boje kože. Pored narušene estetike, povećava se rizik od karcinoma kože. To je kumulativni efekat izlaganja suncu koji vremenom može dovesti do stvaranja nemelanomskih karcinoma kože, uključujući karcinom bazalnih ćelija, ali i skvamozni karcinom. Izlaganje UV zračenju u ranom detinjstvu može da bude značajan faktor pojave melanoma, koji može biti i smrtonosan.

Još uvek nepotvrđen štetan uticaj „plavog svetla“

Plava svetlost je jedan su od potencijalnih uticaja na organizam pa i na kožu, koji izaziva oprez kod stručnjaka. Plava svetlost je svetlost leži na spektru visoke energije koja dolazi sa ekrana naših računara i telefona . Iako su ozbiljnija istraživanja još uvek u toku, a studije ograničene, neki sugerišu da bi prekomerno zadržavanje u okruženju ekrana i visoka izloženost, mogli da dovedu do prevremenog starenja.

Jedno istraživanje objavljeno u naučnom radu „Oksidativna medicina i ćelijska dugotrajnost“ sugeriše da je vidljiva tj. plava svetlost povećala stvaranje slobodnih radikala u koži. Druga studija objavljena u časopisu Biomedical Physics Engineering, donela je podatke da ovo svetlo koje generiše slobodne radikale uključuje čak i blic na kamerama pametnih telefonima što je dovelo do pitanja i da li pravljenje sefija može dovesti do prevremenog starenja kože.

Zagađenje vazduha ima ulogu u ubrzavanju starenja kože

Zagađenje vazduha ne utiče samo na naše disanje. Američka agencija za zaštitu životne sredine (EPA) upozorava da zagađenje može na koži da izazove štetne efekte. Izlaganje zagađenom vazduhu koje uključuje čestice azotnog dioksida i ugljovodonika, stvara oksidativna oštećenja kože koja povećavaju mogućnost upala, stoji u jednom istraživanju.

Oznaka PM predstavlja mešavinu malih čestica i kapljica tečnosti kao što su organske hemikalije, zemlja ili prašina. Studija o kulturama ćelija ljudske kože objavljena u Međunarodnom časopisu za molekularne nauke sugeriše da PM čestice stimulišu upalu kože i narušavaju sintezu kolagena. Vremenom, taj proces može da prouzrokuje opuštenost, linije i bore. Zagađenje stvara slobodne radikale u koži koji uništavaju kolagen i elastin, važne sastojke za dobar kvalitet i zdravlje kože.

Ako imate problem sa tamnim mrljama koje vam se pojavljuju na licu, za to su možda krivi i automobili. Članak objavljen u časopisu Journal of Investigative Dermatology pokazuje da je izlaganje česticama vazduha iz saobraćaja povezano sa pigmentnim mrljama na obrazima.

8 koraka za zaštitu kože od uticaja iz spoljne sredine

  • Isprobajte mineralnu kremu za sunčanje
  • Izaberite provereni preperat sa dvostrukim dejstvom: za tamnjenje kože i zaštitu od sunca
  • Izaberite puder koji je funkcionalan i u zaštiti od sunca
  • Preparati sa crvenim algama koriste u zaštiti od plave svetlosti
  • Unosite vitamine C i E, najbolje ujutru
  • Koristite preparate sa dovoljnom količinom antioksidanata
  • Pažljivo operite i očistite koću pre odlaska na spavanje
  • Izaberite odgovarajuće preparate koji dodatno štite od štetnih jedinjenja

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo