Naslovna / Lepota

Pravilno nanošenje i kombinovanje slojeva više različitih kozmetičkih preparata

Piše: M. R.|17:00 - 14. 03. 2021.

Za zdravu, lepu i negovanu kožu nije dovoljno samo nabaviti i koristiti odgovarajuće preparate, važno je znati i kojim redosledom ih upotrebiti

Postoje preporuke kojim redom treba nanositi kozmetičke preparate Foto: Shutterstock

Ukoliko se adekvatno informišete o osnovnim pravilima koja uključuju i kombinovanje sastojaka koji možda nisu kompatibilni ali i njihov redosled upotrebe, postići ćete maksimalne rezultate u cilju nege ili oporavka kože.

Loš redosled i kombinovanje – bez efekta

Ispravno nanošenje više slojeva kozmetičkih preparata na kožu neki kozmetolozi opisuju slikovito: ako pravite tortu i nemilice, bez nekog reda slažete kore i filove, ili se slojevito oblačite ali tako da prvo obudžete debeli džemper a onda usku majicu – jednostavno, neće ići. Isto je i ovom slučaju: kombinovanje na pravi način može napraviti odlučujuću razliku u efektu kada je u pitanju maksimalna iskoristljivost proizvoda koje odaberete. Konkretno rečeno, ako na kožu najpre nanesete kremu ili ulje a onda nešto na bazi vode, bez obzira na kvalitet brenda – efekta neće biti.

Tržišna utakmica menjala pravila

Sedamdesetih godina prošlog veka, američki kozmetolozi su predstavili svoj koncept nege kože u tri koraka koji se sastojao od čišćenja, toniranja i vlaženja. Može se reći da je to i u svetu u tom trenutku postala opšteprihvaćena rutina. Međutim, kako su kompanije pratile tržišnu trku, vremenom je došlo do potpuno kontradiktornih pojava – od toga da su žene išle i sa 10 komponenti u kombinovanju, do formule „sve odjednom“. Pojavom „multitask“ proizvoda, korisnici su kombinovali više koraka hidratacije da bi postigli što bolje rezultate u jednom potezu.

Danas se neka preporučena rutina smestila u „zlatnoj sredini“ – na oko četiri ili pet koraka. To je, kažu kozmetolozi, sasvim dovoljno da uz precizna uputstva koja su sastavni deo svakog proizvoda, napravimo zadovoljavajuću kombinaciju za svoju kožu, bez previše prethodnog predznanja. Naravno, može biti i više ako tako želite, tj.ako ste dobili preporuku svog kozmetičara u odnosu na osobine kože i probleme koje tretirate.

Idealni koraci: čišćenje, lečenje, zaštita

Preporuke stručnjaka kažu da bi slaganje i kombinovanje slojeva peparata trebalo da funkcioniše na sledeći način: sredstvo za čišćenje na bazi vode, piling, tonik, (esencija), serum, maska za lice, krema za oči, hidratantna krema. Kako bi se proizvodi što efikasnije apsorbovali, aktivni sastojci koji se obično nalaze u serumima, treba da budu naneseni nešto ranije u režimu, a zatim bi trebalo sve poboljšati efektom preparata koji su bogati hranljivim formulama. Ukratko – uvek se najpre radi o čišćenju kože, lečenju (nezi), a zatim zaštiti.

Esencije spadaju u dodatke koji mogu da se koriste nakon čišćenja jer pomažu u hidrataciji, a istovremeno pripremaju kožu kako bi ostali sastojci mogli bolje da se upiju. Ukoliko odlučite da koristite ulje za lice, ono bi trebalo uvek da bude na kraju. Ulje može da prođe kroz hidratantnu kremu, serume i losione, ali ne funkcioniše obrnuto. Ako prvo stavite ulje, kroz njega ništa ne može da prodre dalje u pore kože.

Kombinacije sastojaka koje treba izbegavati

Pre korišćenja i kombinovanja više sastojaka, posebno ako vam je koža oštećena, treba se konsultovati sa stručnjakom da biste bili sigurni da vaš izbor može da se „upari“ na siguran način. Generalno treba paziti u ovim slučajevima:

Retinol i vitamin C

Iako ove sastojke možete da koristite istovremeno, preporuka je da se sačeka najmanje 30 minuta pre nego što se nanese retinol na vitamin C. Ova dva sastojka najbolje funkcionišu na različitim ph nivoima (mera kiselosti), pa ih ne treba koristiti u isto vreme. Dobar predlog je da ujutru koristite preparat sa vitaminom C, a sa retinolom uveče.

Vitamin C i alfa hidroksilne kiseline (AHA)

Slična upozorenja važe i za ovu kombinaciju, s tim što čak može da dođe i do iritacije kože: vitamin C koristite ujutru ujutru a AHA preparat uveče.

Vitamin C i benzoil peroksid

Ovaj spoj svakako izbegnite. Benzoil peroksid, sastojak koji se koristi za lečenje akni, dovodi do oksidacije vitamina C, čineći ga tako potpuno beskorisnim.

Benzoil peroksid i retinol

I ova dva sastojka se međusobno isključuju, tj. poništavaju jedan drugom korisna svojstva.

Opšti savet kozmetičara bi bio da uvek sačekate 30 sekundi do minut između nanošenja slojeva, kako biste mogućnost apsorpcije povećali što je najviše moguće.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo