Naslovna / Lepota

Šta su ceramidi i kako utiču na lepotu i gipkost kože

Priredio/la: M.R. |13:00 - 07. 03. 2021.

Ceramidi su voštani lipidi kože koji imaju zadatak da je održavaju elastičnom, mekom ali i zategnutom, ako ih imamo dovoljno

Ceramidi čine sastavni deo naše kože, a ako ih nema dovoljno, treba ih nadoknaditi Foto: Shutterstock

Iz nekog razloga, ceramidi su, iako važan deo naše kože, pomalo zapostavljeni i ne dobijaju tako važnu ulogu u preporukama kao neki drugi sastojci. Evo zašto su značajni…

Šta su ceramidi?

Ceramidi su lipidi (vrsta molekula masti) koji se prirodno nalaze u membrani naše kože. Ako govorimo o preparatima, nalaze se najpre u svim hidratantnim kremama.

– Oni čine značajan deo gornjeg sloja vaše kože i odgovorni su za držanje ćelija na okupu – objašnjava ulogu ceramida Tiffani Libbi, dermatolog iz Njujorka.

Pored toga što deluju poput lepka koji održava kožne barijere jakim i izdržljivim, ceramidi u isto vreme imaju i  hidratantna svojstva koja koži daju mekoću, zbog kojih se oseća elastičnom i hidriranom.

– Procesom starenja nivoi ceramida u našoj koži se smanjuju i već preko 30 godina starosti – skoro 40 odsto procenata ceramida iz naše kože skoro da nestaje, a već do 40.godine taj procenat je još viši i iznosi 60 odsto – objašnjava dr Libbi.

Prema njenim savetima, jedan od načina za poboljšanje stanja uz uključivanje nadoknade ceramida može da bude i povećan unos zelenog povrća u ishrani, kao i hidriranje kože uljima kokosa i avokada.

Još zaštitnih uloga ali i posledica

Ceramidi takođe stvaraju i zaštitni štit koji kožu štiti od spoljnih uticaja poput prljavštine i zagađenja, uz istovremeno zadržavanje dovoljne količine vlage. Pojedine studije su pokazale da proizvodi koji sadrže ceramide mogu dugoročno da ublaže i spreče izraženu suvoću kože. Kada lipidna barijera postane ugrožena iz navedenih razloga (starost, nivo zagađenja i oštećenja, pojačano izlaganje suncu takođe šteti količini ceramida), koža izgleda loše i ima osećaj suvoće.

Takođe je zabrinjavajuće i to što je osetljivija, sklona iritaciji pa čak i predispozicijama za pojave poput ekcema.

Kako ceramidi „rade“ i gde ih ima

Veštački naneti ceramidi oponašaju lipide koji se nalaze u vašoj koži, pa ih ona lakše prihvata i apsorbuje od ostalih sastojaka. Prednost je takođe i što ne moraju da deluju dubinski jer su potrebni samo gornjem sloju kože. Ceramidi su važni za sve tipove kože – osetljivu, suvu i masnu, a možete ih koristiti i dodavati ili danju ili noću.

– Formula po kojoj funkcionisu će odmah početi da popunjava sve pukotine nastale iscrpljivanjem količine ceramida u vašoj koži. Često ćete ih sresti u kombinaciji sa preparatima poput hijaluronske kiseline i glicerina, za dodatnu hidrataciju. Takođe, ima ih i u kremama protiv bora, u kapsulama ili serumima. Treba znati i da se ceramidi mogu koristiti u regiji celog tela, od lica do nogu imaćete veću zaštitu i bolju hidrataciju, a to znači i zdraviju i lepšu kožu – kaže dermotolog Libbi.

 

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo