Naslovna / Lepota

Sve opasnosti gel – manikira: Rizik od UV zraka iz lampi za sušenje noktiju

Priredio/la: M.R. |16:00 - 19. 02. 2021.

Izloženost UV zracima putem tehnike gel – manikira od rane mladosti, nosi veći rizik za rak kože tokom života

Dejstvo UV lampi u fokusu istraživanja zbog zračenja u procesu sušenja noktiju Foto:

Proces učvršćivanja i sušenja noktiju, koji predstavlja finale procedure gel – manikira, uključuje i upotrebu lampi koje emituju ultraljubičaste (UV) zrake. Radi se o istim zracima koje ka našoj koži emituje sunce i koji se nalaze i u solarijumima. Isti su zraci, pa su ista i upozorenja dermatologa: treba da ih izbegavamo ako ne želimo da se izlažemo riziku od preranog starenja i raka kože.

Preteće upozorenje stručnjaka

– Poznato je da je izloženost UV zračenju tokom života jedan od najviših faktora rizika za nemelanomski rak kože – kaže dr Ashlei Visong, vanredni profesor i predsedavajući odeljenja za dermatologiju Medicinskog centra Univerziteta u Nebraski. On opominje i konstatacijom da ako od rane mladosti bivate izloženi UV zracima praktikujući tehniku gel – manikira, imaćete, zbog dužine i kontinuiteta upražnjavanja ove metode, i veću životnu izloženost i veći rizik za rak kože tokom života.

Činjenica je da ova izloženost UV zracima ne traje dugo – tek nekoliko minuta za svaku ruku, međutim, prema navodima navodima istraživača, ove lampe emituju zrake četiri puta jače od sunca. Uprava za hranu i lekove (FDA) takođe je prepoznala potencijalne opasnosti, ali i dalje smatra da upotreba ovih lampi za nokte spada u grupu niskih rizika. 

Nije bilo značajnijih studija o tome koji su tačno rizici gel – manikira. Međutim, 2009. godine, u časopisu JAMA Dermatology, istraživači su dokumentovali tvrdnje o pojavi raka kože na rukama dveju žena koje ranije nisu imale ličnu ili porodičnu istoriju ove bolesti, a obe su koristile ovu tehniku za sređivanje i ulepšavanje noktiju.

Za posebne prilike – da, ali…

To, naravno, ne znači da nikada ne bi trebalo da koristite gel – manikir. Zabeležena su i lična iskustva istraživača koji priznaju sjajan estetski utisak, ali i apeluju na umerenost. Oni kažu da je ovaj manikir u redu uraditi povremeno i za neke posebne prilike, ali da ni to neće biti bez rizika. Iz istog razloga i savetuju ređe upražnjavanje.

Takođe, skreću pažnju da neki saloni reklamiraju upotrebu LED svetala umesto UV zraka. Međutim, stvar se svodi na isto – ne može se izbeći dejstvo UVA ili UVB zraka.

Predlozi za mere zaštite

Ovu proceduru možete učiniti sigurnijom i smanjiti rizike na sledeće načine:

  • Koristite kremu za sunčanje. Zaštite ruke pre gel – manikira kremom za sunčanje širokog spektra (koja pokriva i UVA i UVB svetlost) sa što višim zaštitnim faktorom (od 30 do 50)
  • Upotrebite rukavice za zaštitu od sunca bez prstiju – kao što može da se kupi zaštitna odeća koja štiti od ultraljubičastog zračenja, postoje i rukavice
  • Ako ovo radite u kućnim uslovima, napravite adekvatan izbor laka i sledite uputstva vezana za kvalitet laka i vreme sušenja pod UV zracima
  • Birajte salon sa zadovoljavajućim higijenskim kriterijumima (čistoća, sterilni instrumenti, higijena radnika) da biste mogućnosti infekcije sveli na minimum
  • Izbegavajte gel – manikir ako imate slabe ili lomljive nokte jer će ih i ova metoda oštetiti, i ako znate da ste osetljivi na UV zrake. Takođe, ako uzimate neke antibiotike, zbog dejstva UV zraka može doći do kontraindikacija u vidu pojačane osetljivosti kože

 

 

 

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo