Naslovna / Lepota

Dermatovenerolog Gorana Isailović: Zašto se suši i puca koža na rukama, i šta preduzeti u tom slučaju

17:00 - 06. 02. 2021.

Prim. dr Gorana Isailović, dermatovenerolog

Ispucale ruke nisu samo estetski već mogu biti i zdravstveni problem

Nega ruku Dermatovenerolog, pregled kože Foto:Shutterstock

Ne postoji osoba koja se bar jednom u toku zime nije susrela sa problemom ispucale kože na rukama. Takve ruke nisu samo estetski problem, već mogu biti i zdravstvenu. Naime, u većini takvih slučajeva, ruke se, usled blagog problema, mogu slobodno tretirati kod kuće prirodnim lekovima i izbegavanjem materija koje mogu izazvati iritaciju. Međutim, dešava se da se problem manifestuje u vidu infekcije ili simptoma određenih bolesti, zbog čega je neophodan lekarski pregled.

Uklanjanje lipida odnosno krema kože

Zašto dolazi do sušenja, a zatim i pucanja kože na rukama, i šta treba preduzeti kako bi se ovaj problem predupredio za portal eKlinika govori renomirani dermatovenerolog, prim. dr Gorana Isailović.

− Tokom pranja i postupaka dezinfekcije uklanja se sa površine kože masni film koga čine lipidi kože, sopstveni kožni krem koga stvaraju ćelije kože i koji uma ulogu maltera, vezujućeg sloja, a koji povezuje ćelije kože korneocite u stratum corneum, rozasti sloj pokožice odgovoran za barijernu ulogu kože protiv isušivanja.

− Kada uklonimo lipide kože, sopstveni kožni krem, potrebno je vreme da se on obnovi radom ćelija pokožice. Obnavljanje je posebno otežano u zimskom periodu. Naime, enzimski sistemi za proizvodnju lipida epiderma u ćelijama kože optimalno rade na temperaturi tela – 37 stepeni. Na nižim temperaturama proizvodnja epidermalnih lipida je usporena, kožna barijera propušta vodu, koža se suši i puca – objašnjava prim. dr Isailović za eKliniku.

Izbegavati agresivne sapune

Prema njemim rečim, ovaj problem može se, između ostalog, rešiti i sa više mazanja preparata za negu kože, koji sadrže epidermalne lipide.

− Takođe, da bismo izbegli preterano uklanjanje lipida kože ne koristimo agresivne sapune, već biramo blage, kisele sapune kao što su čvrsti sapuni sa ph 5,5. Treba koristiti što češće zaštitne rukavice PVC ili lateks, a ispod njih medicinske pamučne rukavice glove. One sprečavaju nakupljanje znoja i vlaženja rožastog sloja kože prekomernim znojenjem, koje, takođe, oštećuje barijernu ulogu kože – objasnila je prim. dr Isailović za naš portal.

U borbi protiv hladnoće, na niskim temperaturama, naša sagovornica savetuje nošenje duplih rukavica, kao i da se u nekim slučajevima tokom kratkog vremena koriste i barijerne kreme, koje deluju kao hemijske rukavice, a ne samo kreme za negu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo