Naslovna / Lepota

Problem masne kože: Šta sve da uradite da lice ne sjaji više nego što želite

Priredio/la: I.N.|13:00 - 24. 01. 2021.

Poslušajte savete dermatologa, rešićete se neželjenog sjaja zauvek

devojka maže lice kremom

Prekomernu masnoću na licu stvaraju lojne žlezde Foto: Shutterstock

Sjajna kosa, nokti, usne, jesu prelepa stvar, to je sigurno. Neželjeni sjaj na vašem licu, međutim, može da predstavlja nelagodu. Postoji značajna razlika između svetlucavog, strateški postavljenog sjaja koji naglašava jagodice ili kapke, i masnog, klizavog sloja na svakom centimetru „T-zone“.

Zašto je vaša koža „masna“?

To prekomerno „ulje“ na svim pogrešnim mestima stvaraju lojne žlezde u koži. Aktivnosti ovih žlezda menjaju se u zavisnosti od hormona, sredstava koja nanosite na lice i specifičnih stanja kože poput akni ili rozacee. Dermatolozi tvrde da i spoljašnja sredina i uslovi u kojima boravite, bilo da je reč o letnjem suncu, suvom zimskom vetru ili vlažnosti vazduha, takođe, igraju veliku ulogu u tome koliko je koža masna. Srećom, postoji nekoliko metoda koje možete da primenite kako biste ublažili efekat presijavanja, kada ga ne želite. Pročitajte kako da se rešite masne kože ne samo na jedan dan, već zauvek, prema savetima dermatologa i šminkera.

Sredstvo za čišćenje sa salicilnom kiselinom

Ako ste skloni bubuljicama, pređite na sredstvo za čišćenje koje se bori protiv njih, a vašu kožu ostavlja matiranu. Dermatolozi preporučuju odabir preparata sa salicilnom kiselinom, koja pomaže u razgradnji masnoće u porama, a istovremeno ne dozvoljava prekomerno isušivanje. To mogu da budu pene za čišćenje sa salicilnom kiselinom, koje ne isušuju kožu, a nežno rade piling i rešavaju problem začepljenih pora.

Podloga za puder

Puder može da učini da se vaše lice oseća teško, posebno po vrućem vremenu – topi se, ulazi u pore i zatvara ih, pa one proizvode još više masnoće. Umesto toga, pređite na hidratantnu kremu u boji, koja boju lica ujednačava, a istovremeno formira štit na koži, zadržavajući šminku tamo gde joj je mesto.

Piling jednom nedeljno

Samo zato što vaše lice spada u masna, ne znači da morate da ga “kažnjavate“ grubim pilingom. Postoje proizvodi protiv akni koji nežno čiste sitnim zrncima za poliranje, a sadrže salicilnu kiselinu protiv izbijanja bubuljica – a pritom ne dovode do osećaja zategnutosti ili isušenosti. Da bi se pojačao efekat, dermatolozi preporučuju da u svoju rutinu uvrstite elektronsku četku za lice koja koristi zvučnu frekvenciju i time dodatno pomaže u uklanjanju prljavštine i ulja iz pora. Samo budite nežni i ne preterujte, jer piling grubim sredstvom može da iziritira kožu, što dalje može da prouzrokuje infekciju.

Ne štedite na kremi za sunčanje

Važno je da kremu koja štiti od štetnog sunčevog zračenja koristite svakodnevno, bez obzira na tip kože, pa nemojte da strahujete da će vam ona dodatno izmastiti lice. Potražite kremu sa SPF u boji, vama prijatnog mirisa i nanosite je svakog dana. Isprobajte takozvanu nekomedogenu formulu, onu koja ne stvara mitisere, sa mikronizovanim cinkom koji apsorbuje masnoću. Studije koje su istraživale sam cink ili cink u kombinaciji sa drugim lekovima otkrile su da on pomaže u smanjenju akni.

Držite se prajmera bez ulja

Prajmer bez ulja je neophodan za zdrav izgled kože kada pokušavate da postignete mat efekat. Možete da ga nanesete samo na donji deo lica. Ume dobro da zamaskira proširene pore i pomaže da sjaj u posebno problematičnoj „T zoni“ držite pod kontrolom. Stavite ga pre nanošenja šminke kako biste postigli celodnevni svež izgled bez prekomernog sjaja.

Redovna upotreba hidratantne kreme

Korišćenje hidratantne kreme je ključno za držanje proizvodnje masnoće pod kontrolom. Ne preskačite ovaj korak. Ljudi brkaju zamašćivanje sa hidratacijom, pa zato često lice ne hidriraju pravilno. U prodaji se mogu naći hidratantne kreme sa sastojcima poput hijaluronske kiseline, koja uravnotežuje masnoću, a održava lice hidriranim. Voda je dobra barijera koja može da pomogne u kontroli proizvodnje masti. Postoje lagane kreme koje sadrže silicijum-dioksid za spiranje masnoće, a istovremeno ne štede na hidratantnim sastojcima, poput glicerina.

Ne preskačite toner

Razmislite o uvođenju tonera u svoju rutinu. On će vam pomoći da regulišete zamašćenost. Toner sa sastojcima poput alfa hidroksilne kiseline (AHA) pomaže u isušivanju masne kože, a istovremeno priprema kožu za preparate koje ćete dalje naneti. U prodaji su danas zdravi tonici sa glikolnom i mlečnom kiselinom.

Pravilna upotreba noćne kreme

Kad nanosite teže hidratantne kreme, poput noćnih krema, slobodno preskačite nosnu regiju – ona ima dovoljno lojnih žlezda, kažu dermatolozi. Bez obzira na formulu, budite sigurni da proizvod sadrži kofein koji će pomoći u sužavanju pora, zatim niacinamid, koji deluje protivupalno, salicilnu kiselinu, koja uklanja masnoću ili alfa hidroksilnu kiselinu (AHA).

Mini spa tretman

Oni koji nisu skloni crvenilu mogu sebi da priušte osnovni tretman lica tako što će posle pilinga naneti masku sa glinom ili salicilnom kiselinom, koja kratkoročno smanjuje stvaranje masnoće. Neke formule sadrže kaolin i glinu od marokanske lave, koji pomažu u izvlačenju prljavštine.

Tonik za pripremu kože

Pre nanošenja šminke nanesite tonik, naročito u „sjajnim“ oblastima, poput „T-zone“, i to pomoću vatice i ostavite da se osuši. Ovaj proizvod ima sjajni učinak kad je u pitanju mat izgled – rešiće vas prekomerne masnoće tokom čitavog dana iili noći.

Odaberite pravi puder za vaš tip kože

Postoje puderi koji su neupadljivi – odgovaraju svim nijansama kože, a ne daju joj pepeljast ton. Potpuno su neprimetni po nanošenju, a „uvlače“ u sebe svu površinsku masnoću. Ali, oduprite se nagonu da pokrijete celo lice: nanesite ga samo u tačkicama, a zatim ga razmažite po određenim zonama. Ciljajte sredinu čela, vrh nosa i sredinu brade i izbegavajte jagodice i most na nosu. Ove formule čak i kad daju određeni sjaj, i dalje čine da vaš ten dobro izgleda.

Maramice za lice

Kad lice počne da se masti, posegnite za maramicom, radije nego za puderom – on bi samo učinio da izgledate neuredno. Pokušajte da višak masnoće odstranite maramicama za čišćenje lica.

A šta sa masnom kožom tela?

Za masniju kožu tela dobro rešenje su sredstva za čišćenje bez sapuna, koja se protiv masnoće bore uljem čajevca, prirodnim sredstvom koje dermatolozi preporučuju i zbog njegovih protivupalnih, kao i antibakterijskih svojstava. To znači da vas od meke, glatke kože deli samo jedno tuširanje.

Smanjite začinjenu hranu i alkohol

Kokteli i začinjena hrana nisu deo svakodnevnog režima, ako želite da se rešite masne kože. Oni šire krvne sudove i čine da se više znojite. Dermatolozi predlažu da se ograničite na jedno piće tokom noći i da jedete začinjenu hranu najviše jednom nedeljno, kao i da u svoju ishranu uvrstite šargarepu, dinju i spanać koji sadrže puno vitamina A i doprinose usporavanju proizvodnje masnoće.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo