Naslovna / Lepota

Sve više osoba ima problem sa aknama na leđima: Saveti kako sami da ih sprečite

Priredio/la: M.R. |20:00 - 01. 02. 2021.

Posledice stresa izbijaju i tamo gde ih ne očekujemo – na leđima, u obliku akni. Ukoliko ne pomognu promene životnih navika i preparati za negu kože,  obratite se dermatologu jer one nisu samo estetski problem

akne Akne na leđima mogu biti izuzetno bolne Foto: Shutterstock

Godina pandemije i pojačanog stresa uslovila je češću pojavu ovog problema o kome uglavnom ne mislimo jer nam akne na leđima, poput onih na licu, jednostavno “nisu na oku”. Izolacija i rad od kuće sigurno će vam bar prividno manje teško pasti ako posegnete za grickalicama, slatkišima, drugom ukusnom hranom ili malo vina. Retko ko ima svest da upravo tako utiče na pojavi akni a iskustva dermatologa govore da je broj pacijenata koji traži pomoć sve veći.

Tipovi akni na leđima

Cistične akne  su gnojne bubljice koje se nalaze duboko ispod pod površine kože (potkožne akne). Komedoni  su obično bele boje i tvrdi su a nastaju kada se sebum (sadržaj koji luče gnojne žlezde) nađe zarobljen ispod površine kože i stvrdne. Mitiseri su zapravo otvoreni komedoni – široke pore u kojima se nakupila prljavština uz mrtve ćelije i sebum, a na vrhu kože se formirala crna površina. Papule su crvene, sitnije izrasline na koži, upaljene bubuljice koje nisu veće od pola centimetra. Pustule su klasične bubuljice sa belim zagnojenim površinama. Noduli su otečene bolne bubuljice duboko pod kožom. Akne na leđima ne moraju imati direktne veze sa pojavom akni na licu, mogu se pojaviti potpuno odvojeno.

Više masti na telu – više mogućnosti za pojavu akni

Određeni delovi tela sa većom količinom masnih naslaga i izlučenog sadržaja iz žlezda čine idealno okruženje za pojavu bakterija, što češće dovodi do upale i akni, objašnjavaju dermatolozi. Zadnjica je takođe uobičajeno područje zbog iritacije od znojenja i pripijene odeće. Takođe, noge mogu biti idealna regija za akne nakon brijanja zbog iritacije oko folikula dlake. Akne na telu se često javljaju i na područjima koja ne spadaju u predele “masne kože”, poput centra grudnog koša i gornjeg dela leđa. Akne na grudima i leđima nazivaju se folikulitisom. Dermatitis (upalni proces na koži) ponekad može biti posledica trenja odeće u kombinaciji sa znojem i takođe može dovesti do izbijanja akni.

Šta možete da učinite i sami sprečite pojavu akni na telu?

Najpre, možete da promenite brojne životne navike.

Ako duže sedite, pojačavate trenje i znojenje i direktno utičete na pojavu upalnih procesa. Redovni treninzi i fizička aktivnost jesu poželjni, ali se morate pridržavati određenih higijenskih navika: presvucite se odmah nakon vežbanja i nemojte sedeti u odeći u kojoj ste vežbali, čak ni na “brzinskoj kafici” ili “samo da popijete osvežavajuće piće”.

Tuširajte se redovno, kako se znoj ne bi taložio na telu, ali ni u tome nemojte preterivati jer može doću do iritacije. Koliko god da ste iscrpljeni mentalno i fizički, ne zaboravite da povedete računa i o svojoj koži, ona to zaslužuje.

Regulacija ishrane i stresa – važni faktori u sprečavanju pojave telesnih akni

Studije pokazuju da hrana sa visokim sadržajem šećera i ugljenih hidrata kao i mlečni proizvodi mogu pogoršati akne. Zato, unosite više voća i povrća i pijte dosta vode. Dokazano je da stres direktno podiže nivo kortizola u telu, pospešuje proizvodnju ulja i povećava šansu za upalne procese na koži izazivajući pojavu akni. Vežbanje joge može da bude delotvorno jer pomaže u opuštanju tela i time umanjuje stres. Ukoliko ste skloni aknama, izbegavajte usku odeću koja je pripijena uz telo.

Ovo verovatno niste znali – dobro isperite regenerator za kosu!

Regenerator za kosu je jedan od čestih uzroka pojave akni na leđima. Izuzetno je važno dobro ga isprati ne samo sa kose već i sa ramena i leđa. Regeneratori mogu da sadrže silikone i druge hemijske supstance koji začepljuju pore. Prilikom ispiranja, poželjno je da voda bude malo hladnija kako bi se proširene pore skupile i kako u njih ne bi ulazile isprane bakterije, ćelije kože i ostaci regeneratora.

Preparati koji mogu da pomognu

Imamo još jednu dobru vest – akne na telu mogu da se leče istim proizvodima i sastojcima koji se koriste za lečenje akni na licu.

Potražite preparate koji sadrže retinoid (derivat vitamina A koji pomaže kod problema sa aknama, smanjuje crvenilo i lučenje ulja u koži, stimuliše kolagen i smanjuje pigmentaciju kože i pora). Takođe, poboljšava generalnu teksturu i ton kože. U redovnoj higijeni tela, pri tuširanju i kupanju, birajte preparate koje sadrže sastojke za borbu protiv akni poput salicilne kiseline (razdvaja ćelije koje se lepe jedna uz drugu) ili benzoil peroksida (ima značajno antibakterijsko dejstvo).

Pokušajte najpre sa proizvodima koji sadrže ove sastojke, a ako nijedna od tih opcija ne poboljša situaciju i problem sa aknama bude i dalje aktuelan, obratite se dermatologu za preporuke i lečenje.

 

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo