Naslovna / Lepota

3 glavne greške koje pravimo, a zbog kojih nam kosa ne izgleda zdravo

Priredio/la: D. T. |15:00 - 05. 01. 2021.

Kvalitet kose zavisi od načina na koji je negujemo, a ovo su tri najlešće greške koje pravimo, a zbog kojih kosa gubi sjaj, živost i ne izgelda zdravo

zdrava kosa Kao i koži, i kosi je potrebna nega kako bi izgledala zrdavo Foto: Shutterstock

Svako od nas ima različite potrebe kada je u pitanju nega kose. Ono što je dobro za nekoga možda nije najbolji izbor drugu osobu. Važno je kosu tretirati na pravilan način, obezbediti joj potrebnu zaštitu i dodatnu ishranu, posebno ukoliko nije savršenog kvaliteta. Ali, često se dešava da i nesvesno oštećujemo kosu. Koristimo šampone i preparate za negu koji ne odgovaraju našem tipu kose, ne štitimo je od toplote i ne obezbeđujemo joj potrebnu vitamninsku ishranu. Ovo su tri najčešće koje pravimo, a zbog kojih naša kosa više ne izgleda zdrava i živa.

Ne štitite kosu od toplote

Svakodnevo friziranje može na razne načine da ošteti našu kosu. Vrući stajleri i slični uređaji za kosu lome kreatin i oblikuju dlaku na odgovarajući način. Kao što možete pretpostaviti ovaj proces može da ugrozi kvalitet kose. Toplota, takođe, dovodi do oštećenja folikula, krzanja kose ili čak pojačanog opadanja. U suštini, uređaji koji rade na bazi toplote, po mišljenju stručnjaka, mogu da budu mnogo štetniji za kosu od farbi. Ono što možete učiniti za da kosa bude zdravija jeste da zaštite pramenove sredstvima koja ih čuvaju od toplote, pre nego što počnete da koristite bilo koji uređaj koji radi po sistemu vrućeg vazduha ili visoke temperature. Taj sloj namenski kreiranih preprata za negu kose zaštitiće pramenove od direktnog izlaganja toploti, nahraniti dlaku antioksidansima i neophodnom vlagom. A ukoliko želite celu kosu da stilizujete, onda je celu zaštite određenim tretmanom.

Maske i suplementi za zaštitu kose

Spoljna zaštita kose je sigurno korisna, jer dobra maska će hidrirati kosu i obezbediti joj neophodne vitamine. Masaža temena pomoći će da se ukloni perut i osnaži folikul dlake. Odgovarajući preparati mogu da pomognu da imate sjajnu i bujnu kosu tokom celog dana. Ipak, ova sredstva nemaju uticaj na kosu koja svakodnevno raste. Zato stručnjaci savetuju upotrebu suplemenata u obliku kolagena i biotina, poznatog i kao vitamina H. Pored toga što pomaže pri pravilnom funkcionisanju nervnog sistema, ovaj vitamin je neophodan za održavanje zdravlja kose i kože. Biotin je prisutan u svakodnevnom životu ćelije i ima važnu ulogu u sintezi masnih kiselina, kao i amino kiselina. Održava nivo šećera u organizmu, a uključen je i u sintezu insulina. Jača kosu i nokte i ima blagotvorno dejstvo i na kožu. Neke studije svedoče da su osobe sa izrazito tankom i slabom dlakom, popravile kvalitet kose upotrebom vitamina H.

Loš tretman temena

Uprkos sve većem interesovanju za negu kože glave i širokom rasponu pomoćnih sredstava, mnogi i dalje zanemaruju teme kada je u pitanju nega kose. Ima onih koji koriste šampone i sredstva koja isušuju kožu glave, sa druge strane su oni koji možda preteruju sa pranjem kose i tako oštećuju prirodnu masnoću sa dlake, uklanjajući sebum. Sebum se sastoji od masti i keratina koji pomažu koži da se ne osuši. Važno je da sebum hidrira vašu kožu. Kada je reč o sebumu, najbitnija je ravnoteža koja se postiže korišćenjem adekvatnih proizvoda. Bitno je da znate da potrebe zavise od kože vaše glave, tipa kose i svakodnevnih navika. Ukoliko ste preterali sa nadogradnjom ili vam se kosa previše masti očito je da vam je potreban piling kože glave. S druge stane, ako je vaša kosa tanka i suva, potrebni su joj vitamini i hidratacija. Ukoliko ste trudni, dojite ili uzimate terapiju, obavezno se posavetujte sa doktorom pre nego što počnete da pijete suplemente. Stručno lice će vam sigurno najbolje pomoći i kada je u pitanju izbor pravog preparata za negu kose i kože glave.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo