Naslovna / Lepota

Šta je suvo ulje i zašto je toliko posebno i dobro za negu vaše kože

Priredio/la: I. V.|9:00 - 10. 12. 2020.

Suvo ulje za negu kože uživa mnogo veću pažnju od klasičnog jer vas ne opterećuje brigom o flekama, o masnoći na koži, lepljivom osećaju, o nemogućnosti da obučete šta ste planirali… a ujedno odlično neguju kožu

suvo ulje za kožu Suvo ulje je naizgled vrlo slično klasičnom, ali se na koži drugačije ponaša Foto: Shutterstock

Čuli ste za neko veoma dobro i hvaljeno suvo ulje za telo, želite da ga probate, ali – malo ste zbunjeni i nije vam jasno o kakvom ulju je reč.  Logično je, naravno, i da se zapitate „ako postoje suva ulja, postoje li onda i mokra?“ i „kako nešto može istovremeno da bude i tečno i suvo?“ Pa, njihova posebnost je što se ova ulja brzo upijaju u kožu, ne ostavljajući ama baš nikakve tragove na njoj. Nema masnog filma koji će vas sprečiti da obučete to što ste planirali, ništa se ne lepi na dodir, a tek što fino miriše…

Unapređena verzija

Termin suvo ulje ne odnosi se na samu supstancu, već potiče od toga kako vaša koža i kosa upijaju to ulje. Za razliku od, recimo, ulja za masažu, koje ostaje prvenstveno na koži radi smanjenja trenja, suvo ulje je vrlo lagano ulje koje se odmah upija i za sobom ne ostavlja nikakv trag niti fleke. Sadrže sve blagodeti ulja za negu kože, ali se smatraju „unapređenijom verzijom“ jer se od klasičnih ulja za negu kože razlikuju zato što uopšte ne ostavljaju trag na koži.

Čemu služi suvo ulje

Kozmetičke kuće nude suvo ulje u obliku spreja kako bi se obezbedilo što lakše nanošenje. Iako je svako napravljeno sa posebnom mešavinom ulja i preporučeno za određenu upotrebu, sva imaju isti cilj: da neguju i hidriraju kožu, posebno suvu, brzo i bez ikakvog napora. Tako da – svako ulje koje vaša koža brzo upije možemo nazvati suvim uljem. S druge strane, ulja koja ostavljaju ostatke na vašoj koži (masnoću, lepljiv osećaj) često se nazivaju „mokrim uljima“.

Od čega su napravljena

Većina suvih ulja napravljena je od povrća, biljaka ili semena koje sadrže polinezasićene masne kiseline, poput linolne kiseline. Obično se koriste kao lagane hidratantne kreme za kosu, kožu ili nokte. Neke uobičajene vrste suvih ulja sadrže: ulje avokada, susamovo ulje, suncokretovo ulje, ulje semenki grožđa, ulje semena šipka…

Koje su prednosti upotrebe suvog ulja

Suva ulja nude ista hidratantna dejstva kao i vlažna/mokra ulja, bez ostavljanja lepljivih ostataka na koži ili kosi. Mnogi ljudi više vole suva ulja jer se upiju u kožu u roku od nekoliko sekundi od nanošenja te su neke njegove potencijalne prednosti:

  • Vlaži, hidrira kožu. Većina suvih ulja, poput suncokreta i šafranike, sadrže linolnu kiselinu. Ova masna kiselina može da održavati vašu kožu vlažnom.
  • Povećava proizvodnju kolagena. Studija iz 2013. godine, izvedena na pacovima, otkrila je da nanošenje ulja avokada na kožu može dapoveća proizvodnju kolagena (sinteza kolagena) i smanji upalne procese.
  • Poboljšava stanje suve ili ispucale kože. Studija iz 2011. godine pokazala je da je primena ulja avokada odličan način za hidriranje suve, oštećene ili ispucale kože.
  • Pomaže u borbi protiv znakova starenja. Istraživanje na pacovima sugeriše da veliki broj antioksidanata u susamovom ulju može da pomogne u smanjenju oksidativnog stresa na koži. U teoriji, ulje bi moglo zaštititi našu kožu od prevremenog starenja.
  • Smanjuje oštećenja od sunca. Ulje šipka sadrži velike količine antioksidanata koji mogu zaštititi našu kožu od oštećenja izazvanih sunčevim UV zracima.
  • Promovišite popravljanje stanja barijere kože. Istraživanje je otkrilo da linolna kiselina u suncokretovom ulju može da pomogne u procesu popravljanja barijere kože i u održavanju odbrambenih funkcija kože.
  • Pomaže kod stanja kože sa ekcemom. Hidratantna svojstva suvih ulja mogu pomoći u održavanju i nezi suve kože i svraba izazvanom ekcemom.

Suvo ulje dobro je i za kosu

Nanošenje suvog ulja na kosu može da vam pomocgne da kosi vratite vlažnost, smanjuje lomljenje vlasi, ali  i kovrdžanje kose izazvano suvoćom. Istraživanje je otkrilo da ulja koja sadrže zasićene i mononezasićene masti bolje prodiru u kosu od onih koja imaju polinezasićene masti. Dakle, najbolja opcija za kosu može da bude korišćenje suvog ulja koje sadrži uglavnom mononezasićene masti, poput ulja avokada. Nanošenje: Dodajte nekoliko kapi suvog ulja na kosu još dok je vlažna, a zatim pročešljajte ulje.

I nokti ga vole

Ista hidratantna svojstva suvog ulja koja koriste vašoj kosi i koži mogu biti dobra i za vaše nokte. Nanošenje suvog ulja na nokte i kožu oko rožnatog tkiva može vam pomoći da sprečite isušivanje i pucanje noktiju. Primena: Utrljajte nekoliko kapi suvog ulja između dlanova da biste ga zagrejali, a zatim ga umasirajte u nokte i kožu oko njih.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo