Naslovna / Lepota

Maske od meda protiv bubuljica, upala i fleka na koži

Priredio/la: I. V.|13:01 - 13. 12. 2020.

Pandemija korona virusa mnoge je počela ili uspela da vrati prirodi pa se tako i med opet našao na top listi prirodnih sastojaka za negu kože

med koža lepota nega Med je bezgranično koristan za vašu kožu Foto: Shutterstock

Dok se neki sastojci za negu kože pažljivo kreiraju u hemijskim laboratorijama, neki se verovatno kriju na polici vašeg kuhinjskog ormarića.
Stari Egipćani bili su čuveni pčelari te su tako uočili i koliko je med bio efikasan u lečenju kože, a zabeleženo je i da ga je Kleopatra mešala u mleko kako bi napravila maske za lice. Sada, kada se ljudi sve više vraćaju prirodi, med je ponovo postao obavezan prirodni sastojak za negu kože i retko koja maska za lice može da „prođe“ bez njega.

Prirodne bakterije u borbi protiv akni

Pa, u čemu je tajna sa tim slatkim pčelinjim proizvodom? Kaže se da med ima svoju „supersilu“, a to su a su njegova antimikrobna svojstva. Da li ste ikada primetili kako na medu nikada ne „raste“ buđ čak iako je godinama zaboravljen negde u ostavi? Ovo je sporedni efekat njegovih blago kiselih, antimikrobnih svojstava. Enzimi u medu oslobađaju prirodne bakterije koje se bore protiv akni – flavonoide, vodonik-peroksid i fenolnu kiselinu. Međutim, nije samo koža sklona aknama ta koja može da oseti dejstvo meda jer on deluje na sve tipove kože. Med sadrži i veliku količinu antioksidanata koji ubrzavaju zarastanje kože. Manuka med, na primer,  posebno održava prirodni imunitet kože, jača barijeru kože i pomaže u njenoj zaštiti od oštećenja i faktora iz spoljne sredine. Zbog toga se posebno preporučuje osobama koje imaju problema sa osetljivošću kože i drugih kožnih oboljenja, poput ekcema ili rozacee.

Klasična maska za čuvanje vlažnosti kože

Nanesite ravnomerni sloj meda, najbolje manuka meda, na opranu, vlažnu kožu.
Ostavite med da deluje 30 minuta, a zatim ga isperite toplom vodom.
Nakon ispiranja, na kožu nanesite kremu koju inače koristite za vaš tip kože ili ulje/serum, kako biste zadržali vlagu i sprečili dehidraciju/sušenje kože.

Maska za izbeljivanje kože od meda, kurkume i limuna

Kurkuma i limun pokazali su se neverovatno efikasnim za posvetljivanje, izbeljivanje kože. Kurkuma (i njen aktivni sastojak kurkumin) ima antioksidativna svojstva koja mogu da zaštitite kožu od oštećenja slobodnim radikalima, dok je limun bogat vitaminom C, savršenim za izbeljivanje tamnih fleka na licu.

Da biste napravili ovu masku za lice, pomešajte kašičicu običnog ili manuka meda, kašičicu mlevene kurkume i pola kašičice limunovog soka. Napravite smesu i nanesite je na čisto, oprano lice. Masku držite 10 do 15 minuta ili dok ne osetite da je počela da se stvrdnjava. Isperite je toplom vodom, najbolje uz pomoć četke ili sunđera za lice kako biste ujedno obavili i piling kože i skinuli sve mrtve ćelije sa epiderma.

Piling od meda i jogurta

Jogurt je bogat mlečnom kiselinom – hemijskog pilinga koji se preporučuje osetljivoj koži jer sa lakoćom i nežno skida mrtve ćelije sa površine kože. A kada dodate med u jogurt, postaje još nežniji i hidratantniji.  Za ovaj piling potrebno vam je:

  • kašičica sitno mlevenog ovsa, ili raži
  • kašičica meda
  • kašičica jogurta.
  • Sve satojke dobro umešajte dok ne dobijete pastu. Nanesite je načisto, umiveno i osušeno lice i ostavite da stoji minimum 15 minuta. Nakon toga piling skinite uz pomoć tople vode, a još efikasnije je uz pomoć četke ili sunđera za lice.

Maska od meda, nane i aloje za umirenje kože

Ova osvežavajuća maska odlična je za umirenje iritirane kože. I aloja i ružina vodica odlični su sastojci za umirivanje i dovođenje kože u ravnotežu, posebno ako se javi neka upala.  Za pripremu vam treba 2 do 4 lista sveže nane/mente. Zgnječite ih i pomešajte sa kašicimo meda i kašičicom zgnječenog lista aloje (da bude sočan). Ukoliko imate ružinu vodicu, dodajte nekoliko kapljica, ali nije obavezno. Sve sastojke sjedinite i ostavite da deluju na koži od 20 do 30 minuta. Isperite masku toplom vodom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo