Naslovna / Lepota

Jedite ovo i koža će vam biti blistava bez obzira na godine

7:00 - 01. 11. 2020.

Zdrava i sveža koža, lep ten i mladalački izgled, san su svake žene, pa zato u svoj tanjir stavite ove namirnice

Hrana kao terapija za dobar ten Foto: Shutterstock

Izvor: webmd.com

Želite da vašu kožu učinite lepom, zdravom, mladom? Zajedno sa pametnim navikama – poput svakodnevnog nanošenja kreme za sunčanje, dobrog sna, fizičke aktivnosti, života bez cigareta – pogledajte i u svoj tanjir i šta to zapravo jedete. Jer, postoji hrana koja kožu može da učini blistavom i svežom, bez obzira na to koliko godina imate. Nema potrebe da se opsedate „superhranom“ ili egzotičnim sastojcima koji su poslednjih godina veoma moderni. Postoji mnogo namirnica koje svaki dan vidite na pijacama, a koje vam ukoliko ih redovno uzimate, mogu doneti lep i zdrav ten. Ukratko, treba jesti što više svežeg a ne prerađenog voća i povrća, orašastih plodova, potom smanjiti unos soli i šećera. Evo spiska namirnica koji mogu bitno da utiču na vaš ten i lep izgled.

Laneno seme

Laneno sem, sitno braon seme, bogato je alfa-linolenska kiselinom, vrstom omega-3 masnih kiselina koja se nalazi u biljkama. Omega-3 su masti koje su dobre jer mogu da smanje štetne efekte UV zračenja, pušenja i zagađenja. Takođe mogu smanjiti bore na koži. Poznato je da laneno ulje, napravljeno od presovanog lanenog semena, čini kožu glatkijom. Ostala hrana bogata omega-3 mastima su seme bundeve, losos, tuna i sardine.

Jogurt

Jogurt nije samo prepun proteina već je i probiotik. Probiotici su žive, prijateljske bakterije koje pomažu u borbi protiv upala, uključujući upale koje pogoršavaju stanje kože kao što su akne, atopijski dermatitis i psorijaza. Probiotici takođe mogu pomoći u opuštanju kože i povećanju hidratacije kože. Ostala hrana koja sadrži probiotike su kefir, kombuha i kiseli kupus.

Spanać, blitva, zelje

Neke studije pokazuju da ljudi koji jedu dve do tri porcije nedeljno spanaća, blitve ili zelja imaju manje šanse da razviju rak kože.

Šargarepa

Umesto standardnih grickalica – grickajte šargarepu! Ovo povrće sadrži visok nivo betakarotena koji štiti kožu od štetnih sunčevih zraka. Beta-karoten je ono što biljkama daje narandžastu boju, a nalazi se i u drugom voću i povrću kao što su kajsije, dinja, mango, papaja, bundeva i slatki krompir. Šargarepa je takođe dobar izvor magnezijuma, koji opušta živce i mišiće.

Kivi

Kivi ima više vitamina C od pomorandže! Kivi je korisna hrana za zdravlje kože, jer je vitamin C moćan antioksidans. Neke studije pokazuju da vitamin C može zaštititi kožu od UV oštećenja, pomoći u proizvodnji kolagena i učiniti kožu hidratizovanom. Jedite kivi kada je potpuno zreo, jer tada ima najviše antioksidanata. Ostali dobri izvori vitamina C su crna ribizla, borovnice, agrumi, crvena paprika, peršun, jagode i brokoli.

Avokado

Avoklado je dobar izvor vitamina C i E, koji su dva, od mnogo antioksidanata koji pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja. Avokado sadrži lutein i zeaksantin, a neke ranije studije su pokazale da lutein i zeaksantin mogu pomoći u poboljšanju tonusa kože. Avokado je bogat mononezasićenim mastima, koje (poput ostalih masti i ulja) pomažu vašem telu da apsorbuje određene vitamine, uključujući A, D, E i K.

Zeleni čaj

Zeleni čaj umesto kafe Foto: Shutterstock

Za glatku kožu, šolju kafe zamenite zelenim čajem. Zeleni čaj je prepun polifenola, vrste antioksidansa koja se nalazi u listovima čaja.
Polifenoli pomažu u smanjenju količine sebuma (ulja) koje vaše telo proizvodi, a neki dokazi pokazuju da ovo čini zeleni čaj dobrom opcijom za lečenje akni.
Zeleni čaj takođe sadrži flavonoide koji pomažu u popravljanju DNK, a čak se pokazalo da pomaže u smanjenju bora. Jedna studija pokazuje da ćete najviše flavonoida dobiti iz zelenog čaja ako ga potopite u hladnu vodu i ostavite da dugo stoji, a onda to popijete naiskap.

Orašasti plodovi

Hrana bogata vitaminom E – poput badema, kikirikija i lešnika – korisna je za suzbijanje starenja naše kože. Vitamin E to čini pomažući u sprečavanju uništavanja kolagena, potrebnog za podršku koži. Vitamin E je takođe snažan antioksidans koji se bori protiv oštećenja ćelija izazvanih slobodnim radikalima.

Voda

Najjednostavniji način da koži date zdrav sjaj, jeste da pijete vodu. Ne postoji precizan savet koliko treba popiti vode na dnevnom nivou, jer vodu dobijamo i iz hrane. Lubenica, krastavci i celer imaju visok sadržaj vode. Ali svakako, kad navrnete čašu, neka ona bude puna – vode.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Rajna Djukic
15:23, 19. 12. 2020.
Odgovori

Veoma impresivno i poucno❣️Bilo bi divno da u skoli postoji predmet vezan za pravilnu ishranu…mnogi(narocito mladi) – suoceni s narusenim zdravljem, suocavaju se i s problemima u ponasanju.

marica
14:28, 09. 01. 2021.
Odgovori

pored raznovrsn e ishrane voća i povraća,takodje i prečiščene vode sa nobel aparata koža mi prosto blisata,i pored toga koristim magiju pčele kremu protiv bora,koja mojoj koži lica daje,glatkoću i sjaj lica ….

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo