Naslovna / Lekovito Bilje / Jabuka

Jabuka

Čaj od jabuke ublažava glavobolju

Za bolje varenje dovoljna je jedna jabuka dnevno Foto: Pixaby

JABUKA – Malus communis

Naukom je ispitano da je jabučni fosfor i šećer od velike ko­risti za buđenje i oživljavanje misaone snage. Lekari preporučuju jabuku kao lek protiv zatvora, melanholije, bunila, popravljanja želuca i otklanjanja vra­tobolje. Jabučna kiselina takođe pomaže pravilno varenje hrane u želucu. Zdrava jabuka jako pomaže radnji mozga, stoga nervozni i razdražljivi neka ih jedu kuvane ili pečene. Oni treba i čaj od jabuke da piju za pravilnije varenje hrane u želucu.

Lekovita svojstva

Ispečena i šećerom posuta jabuka kad se pre­vije na micinu (ranu), ona će nju očistiti. Treba samo da se dnevno po dva puta za nekoliko dana oblaže. Protiv kašlja, pokvarenog že­luca, bolova, nadimanja, malokrvnosti, glavobolje, tromosti i čamotinje dobro je jesti kisele jabuke. Nekome bolje čine ako se jedu dnevno triput onako presne, ali dobro sažvakane. To treba činiti po nekoliko nedelja, svaki dan posle jela, a može i pre jela.

Tej (čaj) od jabuka se pravi ovako: očisti dve jabuke pa ogu­li ljusku i stavi u tri decilitra dobro prokuvane vode. Poklopi i ostavi tako desetinu i više minuta i pij sa nešto meda ili šećera dva-­tri puta dnevno po jednu čašu umereno toplu. Ovo piće pomaže varenju i čišćenju želuca i creva, otkla­nja glavobolje i trbobolje.

Za ljude slabih nerava, živaca dobro je da piju kafu od jabuka, koja se kuva kao i svaka druga kafa. Zrele jabuke se iseku na tanke kriške, dobro osuše i utucaju kao i druga kafa. Protivu nesvestice, glavobolje, jake kijavice i navale krvi u glavu treba piti jabukovaču. Tu pomaže i da se ušmrkava desetina kapi jabukovog sirćeta u nos i kroz nos. To treba činiti tri­-četiri dana pre i posle podne.

Protiv povraćanja i štucanja treba dobro žvakati i jesti ki­sele jabuke. Protiv kašlja i bolova u grudima, treba skuvati sok od kiselih jabuka sa nešto mirođije i šećera. Od tog soka svaki dan tri puta uzimati po jednu kašiku. To pomaže i pojačavanju rada srca. Krvavi i zatvoreni šuljevi leče se i ublažavaju kad se jedu pečene jabuke i kad se jabuke razgnječe i previju na njih gde se poja­vljaju. To treba držati svu noć u toku desetinu i više dana.