Naslovna / Korona

Nova vakcina kompanije Moderna ima dve prednosti u odnosu na Pfizer

Priredio/la: I. V.|16:46 - 16. 11. 2020.

Američka kompanija Moderna obavestila svet da je njihova vakcina protiv korona virusa visoko efikasna, čak 94,5 odsto, kao i da ima neke prednosti u odnosti u odnosu na Pfizer vakcinu

vakcina korona covid 19 Najavljena još jedna vakcina visoke efikasnosti Foto: Shutterstock

Američka kompanija Moderna objavila je danas da njihova vakcina protiv infekcije covid 19 pokazuje 94,5 odsto ekisanosti, prenosi BBC. Rani rezultati ukazuju da vakcina daje slične rezultate sa visokim procentom efikasnosti kao i prvonajavljena kompanije Pfizer. Ovo otkriće, kako navodi BBC, u svetskoj javnosti podigla je samopouzdanje da bi nova mogla da pomogne u okončanju pandemije.

Sjajan dan za Modernu

Kako prenosi BBC, obe kompanije koristile su izuzetno inovativan i eksperimentalan pristup u kreiranju svojih vakcina. Iz kompanije Moderna kažu da je ovo „sjajan dan“ i da planiraju da podnesu zahtev za odobrenje za upotrebu vakcine u narednih nekoliko nedelja.

Dve prednosti u odnosu na Pfizer

Ključna prednost Moderna vakcine u odnosu na Pfizer je što ne zahteva skladištenje na ekstremno niskim temperaturama, te je to čini lakšom za distribuciju. Druga prednost je što u zamrzivaču može da stoji 30 dana, dok Pfizer vakcina traje samo 5 dana.

Visoka efikasnost od 94,5 odsto

U ispitivanju vakcine učestvovalo je 30.000 ljudi u SAD. Polovini su date dve doze vakcine, u razmaku od četiri nedelje. Ostali su dobili lažne injekcije. Analiza vakcine zasnovana je na prvih 95 koji su razvili simptome covid 19. Samo pet osoba sa covid 19 primilo je vakcinu, a 90 je dobilo lažnu vakcinu. Takođe, podaci su pokazali da je među ispitanicima bilo 11 osoba sa teškim oblikom covid 19, ali nijedna koja je primila vakcinu nije razvila teži oblik bolesti. Na osnovu analize, kompanija Moderna kaže da vakcina štiti 94,5 odsto.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo