Naslovna / Korona

Koji se sve TESTOVI NA KORONA VIRUS rade u Srbiji i koliko su tačni

Piše: Dr Irina Radošević i Pavle Živković|7:00 - 17. 11. 2020.

U Srbiji se trenutno rade četiri vrste testova za dijagnostiku korona virusa: PCR, serološki, antigenski i brzi testovi

Koji test treba raditi zavisi od faze bolesti, Foto Shutterstock

PCR test na koronavirus

Ovaj test, koji se naziva i molekularni test, otkriva genetski materijal virusa pomoću laboratorijske tehnike nazvane lančana reakcija polimeraze (PCR). Određeni virusni geni se umnožavaju i do milijardu puta da bi mogli da se detektuju. Kada je u pitanju PCR test na koronavirus, on detektuje isključivo gene koronavirusa, i ne detektuje prisutne gene drugih virusa, pa čak i onih veoma sličnih koroni (npr virusi koji izazivaju običnu prehladu). To znači da je PCR test 100% specifičan za korona virus.

Iako je PCR metoda 100% specifična za korona virus, to samo znači da se ovom metodom neće detektovati nijedan drugi virus. Međutim, iako je PCR test zlatni standard u dijagnostici prisustva korona virusa, on nije 100% pouzdan. Prilikom uzimanja uzorka moguće je da se “promaši” deo sluznice na kome se virus nalazi i da rezultat bude lažno negativan, što se dešava u oko 19% slučajeva. Zbog toga je kod pacijenata kod kojih se sumnja na infekciju korona virusom neophodna i druga dijagnostika, kao što je npr. radiološko ispitivanje pluća.

Sa druge strane, s obzirom na to da ovaj test detektuje genetski material virusa, moguće je i da detektuje tragove neaktivih virusa koji su prisutni u organizmu i nakon ozdravljenja, što potencijalno rezultira u lažno pozitivnim rezultatima.

Uzorak za PCR test se uzima iz nosa (nazofaringealni bris) kao najpouzdanije lokacije, grla ili iz pljuvačke. Rezultati su najčešće gotovi za jedan do dva dana.

Serološki testovi

Serološkim testiranjem utvrđuje se prisustvo antitela u krvi. Antitela su proteini koje stvara imuni sistem u borbi protiv svakog infektivnog agensa. IgM antitela kao pokazatelji aktivne infekcije su prisutna u krvi u toku prve nedelje od pojave simptoma, a maksimalan broj dostižu tokom druge nedelje i potom njihov broj opada. IgA antitela su lokalna antitela koja se nalaze na površini sluzokože nosa, grla i creva, javljaju se nakon nekoliko dana od pojkave simtoma i potom njihov broj opada. Njihovo prisustvo takođe ukazuje na aktivnu infekciju. Sa druge strane, IgG antitela su pokazatelj “preležane” infekcije. Stvaraju se oko 7-10 dana od pojave simtoma i ostaju u organizmu i nakon ozdravljenja. Ova antitela služe u odbrani organizma od budućih infekcija istim agensom.

Dakle, serološko testiranje bi trebalo uraditi tek nakon 5-7 dana od pojave simptoma kako ne biste dobili lažno negativan rezultat.

Postoje dva tipa testa u zavisnosti da li se testira prisustvo aktivne ili “stare” infekcije:

Serološki test IgM + IgA antitela (ELISA: kada je pozitivan, ukazuje na postojanje akutne infekcije.

Serološki test IgG At antitela (CMIA) na SARS-CoV-2: kada je pozitivan, ukazuje na „staru“ infekciju, odnosno IgG antitela imaće pacijent koji je preležao infekciju korona virusom.

Ovi testovi detektuju samo antitela protiv korona virusa. Senzitivnost varira od tipa testa od oko 70 do 99%. Ovim testovima se takođe precizno određuje i koncentracija prisutnih antitela u krvi.

Serološki test se radi testiranjem krvi, a uzorak se dobija vađenjem krvi iz vene. Rezultat se dobija za 1 dan.

Imunohromatografski (brzi) testovi

Imunohromatografija takođe spada u grupu seroloških testova, ali je najmanje osetljiva. Sa druge strane, ovi testovi su najjeftiniji i najbrže se dobijaju rezultati – praktično odmah.

Ovom metodom takođe se detektuju antitela u krvi tako što se na test traku nanese kap krvi iz prsta pacijenta. Test traka, u zavisnosti od prisustva antitela, menja boju. Ova metoda je kvalitativna, odnosno dobijamo samo informaciju da li su antitela prisutna ili ne, bez merenja koncentracije antitela, kao što je to kod prva dva navedena testa.

Iako su najavljeni kao potencijalna revolucija koja će izmeniti tok pandemije, stav Svetske zdravstvene organizacije je da ovi testovi nisu dovoljno precizni za dijagnostiku korona virusa, ali je preporučena njihova upotreba za potrebe istraživanja.

Brzi antigen testovi

Antigenski testovi se u praksi najčešće koriste za dijagnostiku respiratornih patogena, kao što je npr. influenza virus. Odnedavno se u Srbiji koriste i za detekciju korona virusnog antigena. Ovim testovima se detektuje prisustvo specifičnog virusnog antigena – dela virusa koji “aktivira” naš imuni sistem da proizvodi antitela. Relativno su jeftini i rezultati su dostupni za oko 15 minuta. Međutim, ovi testovi su ipak manje osetljivi od PCR-a. Kao i za PCR test, uzorak za antigensko testiranje se dobija uzimanjem brisa iz grla i nosa.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo