Naslovna / Korona

Dokazana NAJSTRAŠNIJA posledica korone: Zbog ovoga nikada neće biti „običan grip“

Priredio/la: V. M. B.|8:53 - 11. 11. 2020.

Korona virus oštećuje krvne sudove što dovodi do komplikacija u celom krvotoku

korona virus Korona povećava rizik od nastanka mentalnih bolesti Foto: Shutterstock

Istraživači svakim danom saznaju sve više o covid 19, pa su tako analizirali i izveštaje pacijenata koji su imali neobične osipe, krvne ugruške i moždane udare, jer sve ove pojave mogle bi da budu povezane sa oštećenim krvnih sudova.

Naučnici sada istražuju vaskularni sistem, kako bi nadgledali različite načine na koje korona virus napada telo, prenosi webmd.com.

Oštećuje zaštitni sloj krvnih sudova

Konkretno, otkrili su da virus najverovatnije napada endotelijum,  sloj ćelija koje oblažu unutrašnjost krvnih sudova. Ove ćelije sprečavaju zgrušavanje, kontrolišu krvni pritisak i štite telo od napada invazivnih patogena.

– Kada virus ošteti unutrašnjost krvnog suda i pocepa oblogu, to izgled kao led posle hokejaške utakmice – rekao je Vilijam Li, vaskularni biolog iz fondacije „Angiogenesis“.

Krvni ugrušci

Li i grupa međunarodnih istraživača objavili su ovog jula studiju koja je otkrila oštećenje plućnog tkiva kod pacijenata sa covid 19. U poređenju sa pacijentima koji su umrli od gripa, plućno tkivo pacijenata zaraženih korona virusom imalo je devet puta više malih krvnih ugrušaka. Takođe su videli ono što je klasifikovano kao „teška povreda endotela“ (jednoslojni ćelijski prekrivač koji oblaže celokupni vaskularni sistem).

– Otkrili smo da su krvni sudovi blokirani i da se stvaraju  krvni ugrušci zbog oštećenja sluznice – kaže Li.

Naučnici pronalaze slične krvne ugruške i probleme u celom telu.

Nekoliko studija povezivalo je covid 19 sa bolnom upalom ili crvenkasto-ljubičastim lezijama na prstima, što je donelo i naziv za ovu pojavu – covid prsti.

U studiji u Španiji, istraživači su pronašli virusne čestice u endotelnim ćelijama pacijenata sa kovid  promenama na prstima.  Sada Li i drugi istraživači pokušavaju da razumeju kako koronavirus napada i oštećuje ove ćelije. Virus može direktno napadati endotelijum ili prvo oštetiti druge ćelije, koje usput usitnjavaju krvne sudove.

Kovid prsti

 – Ovo delovanje covid 19 vidi se na mozgu, na nožnim prstima. Krvni ugrušci javljaju se u plućima i drugde u nogama, nastaju problemi sa bubrezima, pa čak i srcem – rekao je Li.

Otkrivanje zagonetke moglo bi otkriti zašto je teški oblik covid 19 povezan sa toliko neobičnih komplikacija po telu, od mozga do nožnih prstiju.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo