Naslovna / Korona

Jesenji talas epidemije ostavlja ŽESTOKE PROMENE na plućima

8:40 - 04. 11. 2020.

Svako sa febrilnim stanjem i sumnjom na covid 19 treba da se slika – da se napravi radiografija, jer nas često to iznenadi – ističe profesor dr Violeta Mihailović Vučinić

pluća rentgen snimak Covid 19 ostavlja fibrozirajuće promene na plućima Foto: Shutterstock

U aktuelnom talasu epidemije korona virusom kod srednje teških i teških pacijenata javlja se upala pluća, a covid 19 ostaviće žestoke posledice u smislu fibrozirajućih promena po plućima. Profesor dr Violeta Mihailović Vučinić, direktorka Klinike za pulmologiju KCS, objasnila je u razgovoru za RTS da je u prethodnom naletu virusa covid 19 ugrožavao jedno plućno krilo, ali na mnogo rendgentskih snimaka ili snimaka skenerom sada se vidi teška obostrana pneumonija. Dr Violeta Mihailović Vučinić naglašava da „bez ikakve sumnje ovaj talas nas je oborio s nogu“ jer u privremenoj bolnici u Beogradskoj areni za čak 80 odsto pacijenata neophodna je kiseonička potpora.

Oštećene plućne funkcije

Prema njenim rečima, skener pokazuje bela pluća, pneumoniju koja će moguće i proći u prvom aktu lečenja, ali virus će ostaviti žestoke posledice u smislu fibrozirajućih promena po plućima. To su zaključci na osnovu praćenja bolesnika iz prvog talasa. Kako kaže, to su bolesnici oštećene plućne funkcije, sa oštećenom difuzijom i „tu se nešto dešava na nivou alvealno-kapilarne membrane što nisu u stanju da saniraju na početku„.

Svako ko sumnja na covid 19 mora da se „slika“

Bolesnike sa pneumonijom obavezno moramo hospitalizovati. Svako sa febrilnim stanjem i sumnjom na covid 19 treba da se slika – da se napravi radiografija, jer nas često to iznenadi – rekla je profesorka Mihailović Vučinić.
– Ulazimo u sezonu respiratornih infekcija. Svi nosimo maske i neće biti tolika najezda gripa, to je dokazano na južnoj hemisferi zbog maski koje smo primorani da nosimo. Simptomi gripa i covid 19 infekcije su takoreći isti – kašalj, temperatura, bolovi u mišićima – kaže doktorka Violeta Mihailović Vučinić i ističe da se virus brzo širi, najviše do sada, ali ovoga puta je to vrlo kontagiozno.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo