Medicinski informativni portal
Naslovna / Korona

Španski naučnici predlažu: U javnom prevozu ĆUTITE i NE PRIČAJTE MOBILNIM

15:43 - 02. 11. 2020.
Izvor: hina

Razgovor mobilnim telefonom u javnom prevozu glasniji je nego inače i tako se emituje 50 puta više aerosola. Španci naučnici zato traže natpis „Tišina u javnom prevozu“!

u javnom prevozu ćutite Tišina u javnom prevozu! Foto: Shutterstock

Naučnici španskog Nacionalnog veća za istraživanja (CSIC) preporučuju da korisnici metroa i javnog prevoza ne razgovaraju međusobno u prevozu. Takođe, ne preporučuje se ni razgovor putem mobilnog telefona tokom vožnje kako bi se na taj način sprečilo širenje koronavirusa, piše španski list La Vanguardia.

Ventilacija ključna mera

Svoje mišljenje obrazložili su podacima prema kojima bi se uvođenjem takve mere rizik od zaraze mogao znatno smanjiti. Stručnjaci za epidemiologiju i aerosole širom sveta već mesecima od svojih vlada traže oštrije mere da bi se sprečilo širenje infekcije vazduhom. Uz održavanje fizičkog razmaka, lične higijene i svakodnevnog nošenja maski, zna se da je ventilacija jedna od ključnih mera za sprečavanje infekcije korona virusom.

Svi prozori treba da su otvoreni

Dokazano je da se virus može preneti aerosolima, zbog čega se u većini zgrada, poput škola, prozori nastoje držati otvorenima kako bi se prostor u kome boravi veći broj osoba neprestano provetravao.
Naučnica iz španskog CSIC i stručnjak za atmosferske aerosole, María Cruz Minguillón istakla je važnost provetravanja prostorija, ali smatra i da bi bilo dobro poštovati još jednu meru – ćutati, odnosno ne razgovarati za vreme vožnje javnim prevozom. Minguillón je iznenadila svojim zahtevom kazavši da bi „bilo idealno kada bi na ulasku u podzemnu železnicu stajao natpis: „Tišina u metrou“.

Tišina u prevozu

María Cruz Minguillón pojasnila je da „ćutanje uz pravilno nošenje maske doprinosi minimalnom riziku od prenosa koronavirusa“. Kako kaže, u podzemnoj železnici nema nikakve ventilacije te da je, ako se neko zaražen koronavirusom vozi metroom, vrlo važno da vazduh u vagonima bude što manje zagađen virusima. Upravo zato preporučuje korisnicima javnog prevoza da ne razgovaraju ni međusobno ni mobilnim telefonom.

50 puta više aerosola

– Razgovaramo li glasno mobilnim telefonom ili s nekom osobom tokom vožnje javnim prevozom, a znamo da je u metrou obično bučno, emitujemo 50 puta više aerosola – rekla je Minguillón koja smatra da bi ista mera trebalo da se primenjuje i u drugim vrstama javnog prevoza.

 

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend