Naslovna / Korona

Srpski lekari PRVI U SVETU otkrili: Korona virus može da NAPADNE SLUŠNI ŽIVAC

10:01 - 02. 11. 2020.

Tim srpskih lekara prvi u svetu ispitao uticaj korone na sluh kod pacijenata obolelih od covid 19. Evo šta su otkrili…

sluh gubitak sluha korona Srpski naučnici prvi otkrili kako korona virus utiče na sluh Foto: Shutterstock

Tim lekara sa ORL klinike KC Niš ispitivao je uticaj korona virusa na sluh. Rezultati ispitivanja pokazuju da oboljevanje od covid 19 može dovesti od blagog do srednjeg pada sluha na visokim frekvencijama.
– Ovo je u svetu prva sveobuhvatna studija uticaja covida na sluh – izjavio je za RTS direktor ORL klinike dr Dušan Milisavljević. On je naveo da je tim stručnjaka bio u crvenoj zoni i ispitivao uticaj korona virusa na sluh kod srednje teških i teških pacijenata.

Pad sluha kod visokih frekvencija

– Našli smo blagi do srednji pad sluha kod visokih frekvencija. To znači da korona virus može da napadne i slušni živac. Evidentirali smo pacijente, pozivamo ih da dalje proveravaju sluh i pozivamo ih da uđemo u durugu fazu, odnosno da nađemo adekvatnu terapiju – naglasio je direktor ORL klinike dr Dušan Milisavljević. Na osnovu dobijenih podataka, Milisavljević ukazuje da se kod pojedinih pacijenata sluh vraća kroz nekoliko nedelja, a kod nekih i za nekoliko meseci. Tokom lečenja, kako ističe, pacijentima kojima je oštećen sluh daje se deksamestazon, kortiko preparat.

Dve teorije o uticaju korone na sluh

Milisavljević navodi da postoje dve teorije kako korona virus napada i oštećuje slušni živac. Prva je, kako kaže, da se u krvi prave mirkotrombovi koji udaraju na unutrašnje uho i oštećuju vaskularizaciju slušnog živca. Druga je – nedostatak kiseonika u hemoglobinu, što oštećuje slušni živac. Milisavljević napominje da niko u svetu još nije sproveo ovoliku sveobuhvatnu studiju uticaja covid 19 na sluh i dodaje da će rezultati studije biti poslati vodećem američkom časopisu koji se bavi ORL tematikom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo