Naslovna / Korona

KORONA VIRUS: Kad, gde i kako možete da se testirate

14:04 - 26. 10. 2020.

Ako imate simptome infekcije organa za disanje, potrebno je da preduzmete dodatne higijenske i zaštitne mere, da izbegavate kontakt sa drugim ljudima i da pozovete telefonom epidemiologa instituta ili Zavoda za javno zdravlje nadležnog za područje u kome boravite

Uzima se bris iz nosa ili grla i šalje u referentnu laboratoriju na ispitivanje Foto: Shutterstock

Ukoliko želite na lični zahtev da obavite PCR testiranje na korona virus to možete uraditi u gotovo svim domovima zdravlja, institutima i zavodima za javno zdravlje Srbije, ali ne i u privatnim klinikama.

Privatne laboratorije – njih 27 u Srbiji – već nekoliko meseci rade isključivo serološke testove na korona virus na osnovu analize krvi.

Od 1. oktobra na portalu eUprava moguće je elektronsko zakazivanje PCR testiranja na lični zahtev, a u zakazanom terminu potrebno je da dođete sa popunjenom uplatnicom na račun Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) – cena je 6.000 dinara.

Elektronski možete zakazati testiranje u više od 20 državnih ustanova širom zemlje. Termin možete zakazati i telefonom – pozivanjem Nacionalnog kontakt centra Ministarstva zdravlja na broju 011/362-0000 svakim radnim danom od 8 do 20 časova.

Testiranje može da se zakaže za najviše pet članova porodice, ukoliko željena laboratorija prima više ljudi u jednom terminu, navodi se na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Moguće je zakazati test za državljane Srbije, strane državljane sa boravkom u Srbiji, kao i za turiste, ali je za one koji nemaju stalni boravak u Srbiji cena testova veća. – 14.110 dinara za PCR test i 2.939 dinara za brzi serološki test.

U Kliničkom centru Srbije, odnosno u mobilnom kontejneru Epidemiološke službe koja se nalazi iza Urgentnog centra testiranje je moguće od 7. 30 do 14.30 sati.

Testiranje na lični zahtev na institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ se može zakazati telefonski, pozivom na broj 060 71 71 89, u periodu od 10 do 12 sati. Tada možete dobiti informaciju kada je prvi slobodan termin za testiranje. Rezultati se dobijaju isključivo putem mejla.

I za serološko testiranje, koje se takođe obavlja u ustanovama širom Srbije, na lični zahtev potrebno je unapred precizirati vreme dolaska. U Zavodu za javno zdravlje Beograd termin je moguće zakazati radnim danima (ponedeljak – petak) od 12-13 časova, pozivanjem broja 064 599 65 09.

Pre dolaska na ovo testiranje, koje se obavlja vađenjem krvi iz vene, treba uplatiti 1200,00 dinara na žiro račun koji je otvoren kod RFZO-a.

Ko, kako i gde može da se testira na lični zahtev?

Prema važećim pravilima, test na Kovid-19 na lični zahtev mogu da obave: građani koji putuju u inostranstvo, a ne ispunjavaju barem jednu od navedenih indikacija za korona virus; svi putnici u međunarodnom saobraćaju koji napuštaju teritoriju Srbije (uključujući strance); zaposleni u pravnom subjektu na grupni zahtev;
svi ostali koji nemaju simptome, a žele da provere da li imaju korona virus

Šta da radite ako osetite simptome i kako se sprovodi trijaža?

Ako imate simptome infekcije organa za disanje (povišena temperatura, kijavica, kašalj, curenje iz nosa, otežano disanje ili drugo), potrebno je da preduzmete dodatne higijenske i zaštitne mere, da izbegavate kontakt sa drugim ljudima i da pozovete telefonom epidemiologa instituta ili zavoda za javno zdravlje nadležnog za područje u kome boravite, navodi se na na sajtu Ministarstva zdravlja.

Od epidemiologa ćete dobiti uputstva o daljem postupku, a potrebno je da postupite u skladu sa dobijenim uputstvima. Ukoliko je potrebno da se javite u kovid ambulantu, svakome sa navedenim simptomima biće urađeni rentgenski pregled pluća, krvna slika, izmerena temperatura i brzi test.

Posle toga, i uz konsultaciju sa lekarima iz doma zdravlja, treba se javiti u trijažnu službu Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije ili KBC Bežanijska kosa, gde će lekari navedenih zdravstvenih ustanova odrediti dalji način lečenja. Nije potrebno pozivati telefonom domove zdravlja.

Kako funkcioniše testiranje?

Dijagnostički testovi, poznati i kao PCR testovi, pokazuju da li neko trenutno ima virus. Ovim testovima se traže znaci genetskog materijala virusa, dok drugi testovi otkrivaju prisustvo antitela. Uzima se bris iz nosa ili grla i šalje u referentnu laboratoriju na ispitivanje, a rezultati su gotovi najčešće za dan ili dva. Rezultate seroloških testova moguće je dobiti i za nekoliko sati. Taj drugi tip testa – na antitela – potreban je da bi se odredilo da li je neko imao virus.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo