Naslovna / Korona

Korona virus NAJRIZIČNIJI za osobe A krvne grupe

Piše: I. V.|9:39 - 21. 10. 2020.

Rezultati studije objavljene pre par dana ukazuju šta čeka ljude određene krvne grupe ukoliko se inficiraju korona virusom

krvne grupe Najmanji rizik od infekcije imaju osobe O krvne grupe Foto: Schutterstock

Najnovije studije o vezi korona virusa i krve grupe obolelog pokazale su da su osobe sa A krvnom grupom više rizične, dok ljudi sa O grupom imaju samo lakše simptome. Rezultati studije objavljeni su pre nekoliko dana u stručnom medicinskom časopisu „Blood Advances“ Američkog društva za hematologiju, a do istih saznanja istovremeno je došao je i Univerzitet u Gracu.

Rizici za A, B i AB krvnu grupu

Takođe, studija koju je sprovelo 11 istraživača u Danskoj na osnovu podataka 473.654 osobe testirane na covid 19 otkrila je da je O krvna grupa povezana sa smanjenim rizikom od infekcije korona virusom. Istraživanje je pokazalo da su osobe sa krvnim grupama A, B i AB izložene većem riziku od tromboze – zgrušavanja krvi u krvnom sudu, kao i riziku od kardiovaskularnih bolesti.

O grupa manje podložna infekciji

Do sličnih rezultata došlo je i medicinsko istraživanje u Kanadi koje je sprovelo 14 istraživača na osnovu podataka prikupljenih od pacijenata jedinice intenzivne nege, u šest gradskih bolnica u Vankuveru.
– Izgleda da pacijenti sa korona virusom, a sa krvnom grupom A ili AB, pokazuju veću težinu bolesti od pacijenata sa krvnom grupom O ili B. Pojedinci sa krvnom grupom O „manje su podložni infekciji covid 19“ – otkrila je studija koja je takođe objavljena u stručnom časopisu „Blood Advances“.

Duže na intenzivnoj

Tokom istraživanja primećeno je da su pacijenti zaraženi korona virusom krvne grupe A ili AB imali veći rizik od   mehaničke ventilacije i duže su boravili u intenzivnoj nezi, u poređenju sa onima sa krvnom grupom O ili B. Dok je 84 odsto pacijenata sa krvnim grupama A ili AB moralo da bude na mehaničkoj ventilaciji, takva vrsta pomoći bila potrebna za 61 odsto pacijenata sa krvnom grupom O ili B. Istraživanje je pokazalo i da je prosečna dužina boravka na jedinicama intenzivne nege iznosila je 13,5 dana za pacijente sa krvnim grupama A ili AB, dok su pacijente sa krvnim grupama O ili B na intenzivnoj provodili 9 dana.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo