Naslovna / Korona

Moderna pravi kombinovanu vakcinu protiv gripa i covid 19

Priredio/la: I. V. |11:00 - 18. 01. 2022.

Kombinovana vakcina bi trebalo da bude spremna na vreme za zimsku sezonu 2023. godine, najavili zvaničnici farmaceutske kompanije

moderna Za dve godine Moderna će imati jednu vakcinu za dva virusa Foto: Pixabay

Moderna farmaceutska kompanija u roku od dve godine lansiraće jednu vakcinu protiv covid 19 i gripa, a kombinovana vakcina trebalo bi da bude spremna na vreme, za zimsku sezonu 2023. godine, saopštio je izvršni direktor Moderna farmaceutske kompanije Stéphane Bancel.

Kombinovana Moderna vakcina štitiće od gripa, covid 19 i RSV

Stéphane Bancel rekao je da bi kombinovana vakcina, koja će štititi od covid 19, gripa i RSV, uobičajenog respiratornog virusa, mogla da bude dostupna pre zime 2023.

– Naš cilj je da imamo jedan godišnji pojačivač kako ne bismo imali problema sa usaglašenošću gde ljudi ne žele da dobiju dve do tri injekcije u toku zime. Najbolji scenario bi bila jesen 2023. – izjavio je Bancel na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu. Prošle godine, britanski javni zdravstveni sistem uverio je javnost da istovremeno dobijanje vakcine protiv gripa i covid 19 nije uticalo na imunološki odgovor tela.

Četvrta doza biće potrebna na jesen

Izvršni direktor Moderna farmaceutske kompanije Stéphane Bancel rekao je da će ljudima možda biti potrebna četvrta doza covid 19 vakcine ove jeseni, jer zaštita od dopunske, treće doze, počeće da opada u narednim mesecima. Izrael je ovog meseca postao prva zemlja na svetu koja je počela da daje četvrtu dozu vakcine protiv korona virusa osobama starijim od 60 godina.
Glavni medicinski savetnik američkog predsednika dr Anthony Fauci takođe je, govoreći juče u Davosu, rekao da nema dokaza da bi ponovljena stimulaciona bolest preplavila imuni sistem.

Davanje pojačivača u različito vreme nije pokazalo dokaze koji bi mogli da ometaju imunološki odgovor –  rekao je dr Anthony Fauci, po kome bi cilj trebalo da bude pojačivač vakcina koji izaziva imuni odgovor na više potencijalnih varijanti.

Moderna vakcina protiv Omikron soja ulazi u kliničko ispitivanje

Stéphane Bancel takođe je rekao da je razvoj Moderna kandidata za vakcinu, koji posebno cilja Omikron varijantu korona virusa, skoro završen i da uskoro ulazi u klinička ispitivanja. Američka farmaceutska kompanija Moderna očekuje da će moći da dostavi podatke sa regulatornim organima tokom marta meseva 2022, dodao je izvršni direktor Moderna kompanije.

Vakcina je gotova. Trebalo bi da bude na klinici u narednim nedeljama. Nadamo se da ćemo tokom marta moći da imamo podatke koje ćemo podeliti sa regulatorima kako bismo smislili sledeće korake – najavio je Bancel.

S druge strane, Darius Hughes, izvršni direktor Moderna kompanije u Velikoj Britaniji, rekao je da bi bilo „natezanje“ da kombinovana vakcina protiv gripa i covid 19 bude dostupna do zime 2023.

– Naš prioritet broj jedan za 2022. godinu, nakon što smo dobili pravu vakcinu za zaštiti od Omikron soja korona virusa, jeste da pokušamo da zaista unapredimo naše programe za grip i RSV, da vidimo da li možemo da dobijemo kombinovanu respiratornu vakcinu u jednoj dozi – izjavio je Hughes po kome će korist za zdravstvene radnike i sve službe vakcinacije, i na kraju i pacijente – biti ogromna.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo