Naslovna / Korona

Podvarijanta Omikron soja otkrivena u Izraelu

Priredio/la: D. T.|13:00 - 14. 01. 2022.

Pretpostavlja se da ova podvarijanta Omikron soja potiče iz Indije, a za sada je registrovana u Kanadi, Danskoj, Singapuru, Kini i Australiji

nova podvarijanta Omikrona Broj pacijenata s teškom kliničkom slikom, iako za sada ograničen, ipak je počeo da raste, tvrde stručnjaci Foto: Shutterstock

Nova podvarijanta Omikron soja, poznata kao BA2, otkrivena je u Izraelu tokom genetskog sekvenciranja uzoraka pacijenata obolelih od covid 19. Stručnjaci kažu da nova podvarijanta Omikron soja ima više mutacija i da bi možda mogla biti opasnija.

Neizvestan patogeni potencijal nove podvarijante Omikron soja

Patogeni potencijal nove podvarijante Omikron soja i dalje je neizvestan. I pored navoda stručnjaka, Štab Ministarstva zdravlja za borbu protiv covid 19 u Izraelu, pojasnio je da nema dokaza da se podvarijanta BA2 ponaša drugačije od originalnog Omikron soja.

Pretpostavke da potiče iz Indije

BA2 podvarijanta prvi put je registrovana u Kini pre nekoliko nedelja, a pretpostavlja se da potiče iz Indije. Ova nova podvarijanta Omikron soja primećena je u Danskoj, Australiji, Kanadi i Singapuru. Tokom 10 dana, Izrael je neprekidno beležio novi rekord zaraženih, od 12.000 do čak 48.000 dnevno. Stručnjaci veruju da će stvarni broj zaraženih verovatno biti mnogo veći, i zbog toga su zabrinuti.

Polako raste broj pacijenata sa teškom kliničkom slikom

Broj pacijenata s teškom kliničkom slikom, iako za sada ograničen, ipak je počeo da raste, tvrde stručnjaci. Međutim, čini se da je opšta situacija kada su u pitanju pacijenti zaraženi Omikron sojem mnogo bolja nego u prethodnim talasima.

Za sada je još neizvesno koliko je opasna nova podvarijanta. Ponašanje BA2 prate međunarodni timovi stručnjaka Oni upozoravaju da može doći do povećanja broja pacijenata sa teškom kliničkom slikom, ako se potvrdi patogeni potencijal nove podvarijante Omikron soja.

SZO: Omikron ne bi trebalo da bude kategorisan kao blaga varijanta

Omikron varijanta, iako se čini da je veoma zarazna ali manje ozbiljna od Delta soja, ne bi trebalo da bude kategorisana kao „blaga“, smatra Svetka zdravstvena organizacija. Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Ghebreyesus naglasio je da „baš kao i prethodne varijante, i Omikron hospitalizuje i ubija ljude, zapravo, „cunami“ zaraženih je toliko ogroman i brz da je preplavio zdravstvene sisteme širom sveta“.

– Bolnice postaju pretrpane i nemaju dovoljno osoblja, što dovodi do smrti ne samo od covid 19, već i drugih bolesti i povreda jer pacijenti ne mogu da dobiju blagovremenu negu. Najveći broj covid 19 slučajeva u svetu prijavljen je prošle nedelje – izjavio je Ghebreyesus i dodao da „SZO sigurno zna da je taj broj bio nerealan, odnosno, potcenjen“.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo