Naslovna / Korona

„Ne možemo da se vakcinišemo na svakih 4 do 6 meseci“, kaže jedan od tvoraca covid 19 vakcine

Priredio/la: I. V. |14:00 - 05. 01. 2022.

Ubuduće je potrebno ciljati na ugrožene umesto da se doza covid 19 vakcine daje svima koji imaju 12 i više godina, smatraju stručnjaci

Vakcinacija na 4 do 6 meseci Vakcinacija na 4 do 6 meseci nije održiva a ni jeftina za svet Foto: Shutterstock

Vakcinacija na 4 do 6 meseci nije održiva, a ni pristupačna svima u svetu, smatra vodeći stručnjak, koji je učestvovao u stvaranju Oxford-AstraZeneca covid 19 vakcine profesor Andrew Pollard. Pollard je izjavio da nije izvodljivo svima u svetu dati dopunske vakcine, više puta godišnje. „Ne možemo da vakcinišemo planetu svakih 4 do 6 meseci. To nije održivo, niti pristupačno“, rekao je profesor Pollard, direktor Oksfordske grupe za vakcinu i šef Britanskog komiteta za vakcinaciju i imunizaciju, u intervjuu za  The Daily Telegraph.

Vakcinacija na 4 do 6 meseci nije održiva

Profesor Pollard naglašava da je ubuduće „potrebno ciljati na ugrožene“  umesto da se doza covid 19 vakcine daje svima koji imaju 12 i više godina.

– Potrebno je više podataka kako bi se utvrdilo da li će, kada i koliko često onima koji su ranjivi biti potrebne dodatne doze – kaže profesor Andrew Pollard, koji takođe misli da su potrebni dodatni dokazi pre nego što se ponudi četvrta doza covid 19 vakcine ljudima u Velikoj Britaniji, koja trenutno daje treću vakcinu zdravim ljudima, starijim od 18 godina i rizičnim osobama od 16 i više godina.

U odvojenom intervjuu za Sky News, Pollard je takođe naveo očiglednu neravnomernost uvođenja vakcina širom sveta.
– Jednostavno nije – iz globalne perspektive – pristupačno i održivo davati četvrtu dozu svima na planeti svakih šest meseci. I zapamtite da je danas manje od 10 odsto ljudi u zemljama sa niskim prihodima dobilo tek prvu dozu, tako da čitava ideja o redovnim četvrtim dozama na globalnom nivou, jednostavno nije razumna – upozorio je Pollard.

„Svet treba da preživi zimu“

Izrael je već počeo sa uvođenjem četvrte doze vakcine, nudeći je svim medicinskim radnicima i osobama starijim od 60 godina od ponedeljka. Krajem decembra, nemački ministar zdravlja Karl Lauterbach rekao je javnom servisu ZDF da će Nemcima „trebati četvrta doza vakcine“.
Ali, Pollard je u svom intervjuu dao optimističku notu.

– Najgore je iza nas i svet samo treba da preživi zimu. U jednom trenutku društvo mora da se otvori. Kada se otvori, biće perioda sa porastom infekcija, a najgore će biti zimi – istako je profesor Pollard.

Prerano je govoriti o četvrtoj dozi, vakcinacija na 4 do 6 meseci treba da bude potkrepljena trajnošću zaštite

U međuvremenu, u SAD je prerano da se razgovara o potencijalnoj četvrtoj dozi vakcine za većinu ljudi, smatra dr Anthony Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti.
– Mislim da je prerano govoriti o četvrtoj dozi. Jedna od stvari koje ćemo veoma pažljivo pratiti je kakva je trajnost zaštite nakon treće doze mRNA vakcine – rekao je Fauci.
– Ako je zaštita mnogo trajnija od dve doze, bez pojačivača, onda možemo proći značajan vremenski period bez potrebe za četvrtom dozom – naglasio je dr Fauci.

U Srbiji se razgovara o 4. dozi vakcine

Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, izjavio je u intervjuu za Blic da se u Srbiji  razgovara o četvrtoj dozi covid 19 vakcine s obzirom na to da efikasnost vakcina opada sa pojavom novih sojeva. Omikron soj, kako je naglaso, smanjuje efektivnost vakcina, kao i da je veoma važno što postojeće vakcine još dobro reaguju na nove sojeve.

Iako veliki broj građana nije uopšte vakcinisan, Đerlek ističe da „ne znači da nismo uradili dobru stvar sa trećom dozom i da tako treba da nastavimo, a evidentno je da nam je potrebna i četvrta doza“. Komitet za imunizaciju, kao najstručnije telo u Srbiji, sastavljeno od najvrsnijih virusologa, imunologa i epidemiologa, razmatra tu mogućnost i za sada još ništa nije odlučeno, ali se o tome uveliko priča i razmatra kako bi se donela prava odluka koja će stupiti na snagu u pravo vreme.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Tomislav Živanović
22:56, 07. 01. 2022.
Odgovori

Vakcine nisu potrebne,daju se onima koji se plaše,ili su na neki način ucenjeni.Vakcinisani dobijaju trombozu,ako prestanu da piju aspirin.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo