Naslovna / Korona

Novi soj virusa otkriven u Francuskoj ima još više mutacija nego Omikron

Priredio/la: I. V. |10:30 - 04. 01. 2022.

Novi soj virusa iz Kameruna stigao u Marsej i do sada je otkriven kod 12 pacijenata, a po broju mutacija smatra se zaraznijim od Omikron varijante

Novi soj Novi soj korona virusa smatra se još zaraznijim od Omikron varijante Foto: Shutterstock

Novi soj korona virusa otkriven u Francuskoj ima 46 mutacija originalnog soja korona virusa, i po mišljenju stručnjaka, zarazniji je od Omikron varijante, prenose svetski mediji. Do sada je 12 ljudi u Marseju pozitivno testirano na novu varijantu. Veruje se da je nova varijanta možda nastala u Africi, nakon što su stručnjaci otkrili da se prvi identifikovani slučaj nedavno vratio sa putovanja u Kamerun, a inače je iz Forcalquiera, u regionu Alpes-de-Haute-Provence.

Novi soj nazvan IHU B.1.640.2

Iako je svet tek počeo da se bori sa visoko mutiranim sojem korona virusa zvanim Omikron, koji je zasluđan za porast infekcije covid 19 širom sveta i zbog kojeg je Evropa zabeležila rekordan broj zaraženih po danu, naučnici su otkrili još jednu mutaciju, sa još više mutacija od Omikron soja. Novi soj korona virusa sa 46 mutacija nazvan je IHU, varijantu B.1.640.2 a otkrili su ga akademici sa instituta IHU Mediterranee Infection. Istraživači kažu da ga ovoliki broj mutacija, više nego što ih ima Omikron varijanta, čini otpornijim na vakcine, pa samim tim i zaraznijim. Opasnost od IHU varijante brzo raste, naglašavaju stručnjaci. B.1.640.2 nije primećen u drugim zemljama niti je označen kao „varijanta pod nadzorom“ Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Prema istraživačkom članku objavljenom na medRxiv, genomi su dobijeni sekvenciranjem sledeće generacije pomoću Oxford Nanopore Technologies na instrumentima GridION.

– Četrnaest supstitucija aminokiselina, uključujući N501I i E484K, i 9 brisanja nalaze se u S proteinu. Ovaj obrazac genotipa doveo je do stvaranja nove loze pangolina pod nazivom B.1.640.2, koja je filogenetska sestrinska grupa stare linije B.1.640 preimenovane u B.1.640.1 – navodi se u istraživačkom radu.

Sposobnost da se brže razmnožava jednu varijantu virusa čini opasnom

Ono što jednu varijantu korona virusa čini poznatijom i opasnijom je njena sposobnost da se brzo  razmnožava zbog broja mutacija koje ima u odnosu na originalni virus, smatra epidemiolog Eric Feigl-Ding, i dodaje da se „nove varijante stalno pojavljuju, ali to ne mora da znači da će biti opasnije, od Delta ili Alfa soja“. Ostaje da se vidi u koju će kategoriju pasti ova nova IHU varijanta.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo