Naslovna / Korona

Treća doza covid 19 vakcine štiti od Omikron soja oko 10 nedelja

Priredio/la: I. V. |9:30 - 28. 12. 2021.

Britanski istraživači otkrili koji procenat zaštite pružaju tri doze tri vrste covid 19 vakcina, dostupnih i u našij zemlji

treća doza Treća doza ili pojačivač vakcine manje efikasna protiv Omikron soja Foto: Shuttestock

Treća doza ili pojačivač covid 19 vakcina pruža zaštitu od Omikron varijante oko 10 nedelja, a zatim počinje da „bledi“, pokazuju novi rezultati istraživanja sprovedeni u Velikoj Britaniji.  Britanski zdravstveni zvaničnici saopštili su ove podatke neposredno pre Božića i naveli da nije bilo dovoljno teških slučajeva infekcije izazvanih Omikron sojem kako bi se izračunalo koliko dobro pojačivači štite od teških bolesti. Ali, veruju da treća, pojačivač doza pruža značajnu zaštitu od hospitalizacije i smrti.

Treća doza manje efikasna protiv Omikron soja

– Proći će nekoliko nedelja pre nego što se može proceniti efikasnost covid 19 vakcina protiv teških oblika bolesti izazvanih Omikron sojem. Međutim, na osnovu iskustva sa prethodnim varijantama, efikasnost će verovatno biti znatno veća od procena protiv simptomatske bolesti – naveli su zvaničnici britanske zdravstvene agencije u izveštaju.

Otkako su zemlje počele da prijavljuju slučajeve Omikron soja u novembru, više studija je ukazalo  da je ova varijanta bolja, sposobnija da izbegne i zaobiđe antitela stečena vakcinacijom ili prethodnom infekcijom, navodi The New York Times. Izveštaji britanskih stručnjaka napominju  da su i početna serija vakcina, prve dve doze, kao i treća, pojačavač doza bile manje efikasne i brže su „bledele“ kada je u pitanju Omikron varijanta u odnosu na Delta soj.

Najbolja kombinacija – dve doze Pfizer, treća doza Moderna vakcina

Među onima koji su primili dve doze vakcine AstraZeneca vakcine, pojačivač vakcine Pfizer ili Moderna bio je 60 odsto efikasan u prevenciji simptomatske bolesti, 2. do 4. nedelje nakon vakcinacije. Ali, posle 10 nedelja, Pfizer pojačivač je bio efikasan 35 procenata, a Moderna 45 odsto. Među onima koji su primili tri Pfizer doze vakcine, efikasnost vakcine je bila 70 odsto  otprilike nedelju dana nakon treće doze, ali je pala na 45 procenata posle 10 nedelja. U isto vreme, pokazalo se da su oni koji su primili prve dve doze Pfizer vakcine, a zatim i Moderna vakcinu kao treću dozu ili pojačivač, imali zaštitu od 75 odsto do 9 nedelja.

Izveštaj je zasnovan na analizi 148.000 slučajeva inficiranih Delta sojem i 68.000 Omikron slučajeva u Velikoj Britaniji, do 20. decembra. Do sada, napisali su britanski zdravstveni zvaničnici, izgleda da su infekcije Omikron sojem manje ozbiljne i manje je verovatno da će dovesti do hospitalizacije nego Delta infekcija. U to vreme, 132 osobe sa laboratorijski potvrđenim Omikron sojem su primljene u bolnice, a prijavljeno je 14 smrtnih slučajeva, u životnoj dobi od 52. do 96 godina.

Povećana i stopa reinfekcije

– Ova analiza je preliminarna, zbog malog broja Omikron slučajeva, koji su trenutno u bolnici i ograničenog širenja Omikron varijante među starijim starosnim grupama – navodi se u izveštaju. Istraživači ističu i da se stopa reinfekcije takođe povećala za varijantu Omikron. Među 116.000 ljudi koji su imali infekciju Omikron, oko 11.000 ili 9,5 odsto bilo je povezano sa prethodno potvrđenom infekcijom, što je verovatno manji broj reinfekcija. U analiziranim podacima, 69 slučajeva Omikron infekcije predstavljalo je treću epizodu covid 19 infekcije, a 290 slučajeva se dogodilo 60 do 89 dana nakon prve infekcije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Petar
11:43, 30. 12. 2021.
Odgovori

Kako će beskrajni pobuđivači uništiti imunološku funkciju

COVID pelcovanje reprogramira vaš imuni sistem da reaguje na nefunkcionalan način. Pored povećanja podložnosti infekcijama, to može rezultirati i autoimunim bolestima i kancerom.

Rad objavljen početkom maja 2021. godine izvestio je da Fajzer/BioNTech COVID pelc „reprogramira i adaptivne i urođene imunološke odgovore“, što izaziva imunološku iscrpljenost.

Pokazalo se da antigeni u vakcinama izazivaju nedostatke u imunom sistemu koji mogu da povećaju rizik od autoimunih bolesti.

Procurele ili nesterilizujuće vakcine takođe mogu da izazovu evoluciju opasnijih virusa, a COVID pelcovi su među najkvarljivijim „vakcinama“ ikada stvorenim.

Prema zdravstvenim autoritetima, na vakcine otporna Omicron varijanta zahteva treću COVID dozu, ali ova preporuka će samo da učini mutacije trajnim.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo