Naslovna / Korona

Pfizer lek Paxlovid za lečenje covid 19 efikasan 90 odsto, saopštila kompanija

Priredio/la: S. M.|17:53 - 14. 12. 2021.

Pfizer kompanija navodi da je lek pokazao rezultat koji govori o  zapanjujućem broju spasenih života i sprečenih hospitalizacija

pfizer lek Foto: Shutterstock

Pfizer lek, antivurusna pilula za lečenje covid 19 i dalje pokazuje efikasnost od skoro 90 procenata u prevenciji hospitalizacija i smrtnih ishoda kod pacijenata sa visokim rizikom. Istraživanja sugerišu da lek zadržava svoju efikasnost protiv Omikron soja koji se brzo širi. Predstavnici kompanije Pfizer izjavili su da je oralni lek oko 89 odsto efikasan u sprečavanju hospitalizacija ili smrti, u poređenju sa placebom na osnovu rezultata kod 1.200 osoba.

Pfizer lek uzima se sa Ritonavirom

Danas objavljeni podaci uključili su u anlaizu i dodatnih 1.000 ljudi. Niko od ispitanika ko je primio Pfizer tretman nije imao smrtni ishod, u poređenju sa 12 smrtnih slučajeva među primaocima placeba. Pfizer pilule se uzimaju sa starijim antivirusnim lekom Ritonavirom svakih 12 sati tokom pet dana, počevši ubrzo nakon pojave simptoma. Ukoliko bude odobren tretman će se prodavati kao Paxlovid.

Pfizer lek ohrabrio stručnjake

Pfizer je takođe objavio podatke iz drugog kliničkog ispitivanja ranije obavljenog koji pokazuju da je tretman smanjio hospitalizacije za oko 70 procenata kod  600 odraslih osoba sa standardnim rizikom. Direktor kompanije Pfizer dr Mikael Dolsten izjavio je da je to zapanjujuči rezultat.

– Govorimo o zapanjujućem broju spasenih života i sprečenih hospitalizacija. Naravno, ako se sve ovo primeni brzo nakon infekcije, verovatno ćemo dramatično smanjiti broj obolelih, rekao je Dolsten, čelni čovek komapanije Pfizer i  dodao da uskoro očekuje odobrenje za upotrebu kod osoba sa visokim rizikom.

Molnupiravir mnogo manje efikasan

Trenutno ne postoje oralni antivirusni tretmani za covid 19 odobreni u Sjedinjenim Državama. Kompanija Merck zatražila je dozvolu za hitnu upotrebu svoje antivirusne pilule Molnupiravir. Međutim, taj lek je smanjio hospitalizacije i smrtne slučajeve sa visokim rizikom samo za oko 30 procenata. Neki naučnici su takođe izrazili zabrinutost za bezbednost u vezi sa potencijalnim urođenim defektima leka Merck, kao i zabrinutost da bi to moglo da izazove mutaciju virusa.

Još 80 miliona lekova tokom 2022.

Pfizer antivirusni lek deluje drugačije. To je deo klase lekova koji se nazivaju inhibitori proteaze koji se trenutno koriste za lečenje HIV, hepatitisa C i drugih virusa. Dolsten je istakao da su nedavna laboratorijska testiranja pokazala da je aktivnost protiv proteaze Omikron soja dobra. Kompanija je saopštila da planira da proizvede još najmanje 80 miliona svog leka tokom 2022. godine. Dolsten je rekao da Pfizer želi da dodatno proširi tu proizvodnju jer bi nove varijante, poput novootkrivenog Omikron soja , mogle znatno povećati potrebu za antivirusnim lekovima. Pfizer, koji proizvodi jednu od vodećih vakcina protiv covid 19 sa nemačkim partnerom BioNTech, dozvolio je proizvođačima generičkih lekova isporuku verzije leka u 95 zemalja sa niskim i srednjim prihodima.

Mapa, adrese i brojevi telefona svih covid 19 ambulanti u Republici Srbiji.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Milos Petronijevic
9:17, 05. 11. 2023.
Odgovori

Poštovani,supruga i ja koristimo paxlovid dva dana.Problem je što pri konzumaciji leka razvija se gorčina u ustima strašno je neprijatna.Pitanje ,može li se to nekako izbeći unapred zahvalan.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo