Naslovna / Korona

Eugenol bi mogao da bude novi oralni tretman za covid 19, otkriva nova studija

Priredio/la: I. V. |17:00 - 13. 12. 2021.

Sveti bosiljak ili tulsi ima dugu istoriju medicinske upotrebe i poznato je da jača imunitet što može pomoći u borbi protiv virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija

eugenol Uljana tečnost iz karanfilića i tulsi biljke mogla bi da postane oralni lek za covid 19 Foto: Shutterstock

Eugenol, uljasta tečnost ekstrahovana iz karanfilića i biljke jugoistočne Azije, poznate kao sveti bosiljak, bila je efikasna u lečenju miševa zaraženih covid 19 infekcijom u laboratorijskoj studiji, navodi se u novoj studiji objavljenoj u  Journal of Neuroimmune Pharmacology.

Eugenol se bori sa šiljkom, odnosno S proteinom

Eugenol se vezuje za šiljasti, S protein korona virusa, sprečavajući ga da se veže za zdrave ćelije i uđe u njih. Ova nova intervencija je bila efikasna u smanjenju temperature i upale u plućima, i poboljšala je funkciju srca i lokomotorne funkcije, kod miševa u laboratoriji – izjavili su dr Kalipada Pahan i dr Floyd A. Davis, profesor neurologije na Rush University Medical Center, direktor laboratorija koja je sprovela studiju.

Sveti bosiljak ili tulsi ima dugu istoriju medicinske upotrebe i poznato je da jača imunitet što može pomoći u borbi protiv virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija.

Zbog svoje isceliteljske moći, često se naziva eliksirom života. Stoga smo pregledali različite komponente lista tulsija – rekao je dr Pahan. SARS-CoV-2 virus  vezuje se za enzim koji se zove ACE2 kako bi ušao i inficirao ljudske ćelije. Jedan potencijalni pristup lečenju bolesti bio bi molekul koji će se vezati za SARS-CoV-2, ali ne i ACE2, pošto je ACE2 koristan protein.

Vezuje se samo za šiljak proteina S1

Istraživački tim je skupio različite alate formirane laboratorijskim metodama, uključujući S proteine covid 19 i ljudske ćelije koje eksprimiraju ACE2 protein. Prvo su izveli test zasnovan na AlphaScreen, tehnologiji koja proučava biomolekularne interakcije, kako bi pregledali različite lekove koji su prisutni u lišću tulsija koji sprečava interakciju SARS-CoV-2 šiljka S1 i ACE2. Zatim su izvršili in silico (kompjutersku) analizu, koja koristi tehniku kompjuterske simulacije koja karakteriše svojstva i strukture proteina.

Otkrili su da je eugenol u interakciji sa ostatkom šiljka proteina S1, a ne ACE2. Da bi dalje potvrdili nalaz, koristili su test termičkog pomeranja, merenje temperature topljenja proteina, uključujući eugenol sa šiljkom S1 proteina ili ACE2. I ispitali su da li je eugenol sprečio pseudo virus SARS-2 da uđe u ljudske ćelije.

Ulazak SARS-CoV-2 u zdrave ćelije eugenol može da blokira

Miševima je ubrizgan veštački SARS-CoV-2 šiljak S1 intranazalno i kada su dobili temperaturu, primali su oralni tretman eugenol tokom 10 dana. Jedna grupa miševa bila je opijena SARS-CoV-2 šiljkom S1, ali nije lečena eugenolom. Oni su procenili efekat praćenjem temperature, nivo proinflamatornih citokina u plućima i serumu, srčanih funkcija neinvazivnim EKG i lokomotornih aktivnosti pomoću softvera za video praćenje EthoVision KST.

– Radeći ovo istraživanje, otkrili smo da eugenol, ali ne i druge glavne komponente svetog bosiljka (na primer ursolna kiselina, oleanolna kiselina i beta-kariofilin), sprečava vezivanje SARS-CoV-2 šiljka S1 za enzim ACE2 i blokira ulazak SARS-CoV-2 u zdrave ćelije. Zanimljivo je da smo otkrili da se eugenol vezuje za SARS-CoV-2 šiljak S1, ali ne i ACE2, zdrav i koristan protein – naglasio je dr Pahan.

Dr Pahan napominje da steroidi, koji se koriste za smanjenje upale kod pacijenata sa covid 19, takođe potiskuju imuni sistem. Ovo bi mogao da bude novi način da se spreči da virus napadne zdrave ćelije, uz dodatnu korist od smanjenja upale, bez upotrebe antiinflamatornih sredstava kao što su steroidi, smatra dr Kalipada Pahan.

Mapa, adrese i brojevi telefona svih covid 19 ambulanti u Republici Srbiji.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo