Naslovna / Korona

Četvrta doza Pfizer vakcine biće potrebna i pre nego što se očekivalo

Priredio/la: S. M.|15:06 - 09. 12. 2021.

I pored toga, što smatra da treća doza pruža dobru zaštitu, Pfizer prati mutacije virusa i veruje da će razviti vakcinu koja će savladati Omikron

omikron covid 19 Rezultati za dve nedelje Foto: Shutterstock

Četvrta doza vakcine Pfizer biće potrebnija ranije nego što se očekivalo. Novi soj virus SARS-CoV-2 pod nazivom Omikron stvorio je potrebu za bržom upotrebom četvrte doze Pfizer vakcine, saoštili su čelni ljudi kompanije Pfizer. Prvobitni stav stručnjaka ove kompanije, bio je da se četvrta doza vakcine primenjuje, 12 meseci, posle treće doze. Novi soj virusa, diktira nova pravila, prema kojima će četvrta doza vakcine, možda morati ranije da se primeni.

Četvrta doza ranije nego što se planiralo

Izvršni direktor kompanije Pfizer Albert Bourla rekao je da će ljudima možda trebati četvrta vakcina protiv covid 19 ranije nego što se očekivalo. Bourla je to izjavio nakon što su preliminarna istraživanja pokazala da nova varijanta omikron soja može potkopati zaštitna antitela proizvedena od vakcine koju je kompanija razvila sa BioNTech-om.

Treća doza efikasna, četvrta doza još efikasnija

Pfizer i BioNTech objavili su rezultate inicijalne laboratorijske studije koja je pokazala da je treća injekcija efikasna u borbi protiv varijante omikron. Takođe je potvrđeno, da je početna serija vakcinacije sa dve doze značajno opala u svojoj sposobnosti da zaštiti od novog soja. Međutim, serija sa dve doze verovatno i dalje nudi zaštitu od ozbiljne bolesti od omikrona, kažu kompanije.

Potrebno više podataka iz testova na pravi virus

Bourla je napomenuo da je preliminarna studija kompanije zasnovana na sintetičkoj, laboratorijski kreiranoj kopiji varijante i da je potrebno više podataka iz testova na pravi virus. Ti rezultati u stvarnom svetu biće tačniji i očekuju se u naredne dve nedelje, rekao je izvršni direktor kompanije Pfizer.

Četvrta doza 12 meseci nakon treće

Bourla je ranije predvideo da će četvrta injekcija biti potrebna 12 meseci nakon treće doze. Sa Omikronom moramo da sačekamo i vidimo jer imamo vrlo malo informacija, možda će četvrta doza morati da se primeni i pre 12 meseci, rekao je on. Izvršni direktor kompanije Pfizer naglasio je da je  trenutno najvažnije da se uvedu treće doze za zimu. Zvaničnici javnog zdravlja zabrinuti su zbog porasta broja zaraženih covid 19.

Čelnici komplanije Pfizer i BioNTech najavljuju, u isto vreme, da mogu razviti vakcinu koja posebno cilja na omikron do marta 2022. ako to bude neophodno, rekao je Bourla i dodao da komanija prati da li će biti potrebno prilagođavanje vakcina, i novim varijantama virusa koji se očekuju u budućnosti.

Poverenje u oralnu antivirusnu pilulu

Bourla smatra da ci treća doza pruža veoma dobru zaštitu. Takođe je istakao da će tretmani kao što je Pfizerova oralna antivirusna pilula, Paxlovid, pomoći u sprečavanju hospitalizacija i kontroli covid 19 tokom zime. Pfizer je prošlog meseca podneo zahtev za hitno odobrenje pilule. Bourla je izjavio da će Pfizer imati pune rezultate kliničkih ispitivanja za nekoliko dana. On očekuje da će pilula pokazati smanjenje hospitalizacije i smrti od 89 odsto.

Čelnici komplanije Pfizer i BioNTech najavljuju da mogu razviti vakcinu koja posebno cilja na omikron do marta 2022. ako to bude neophodno, rekao je Bourla i dodao komanija prati da li će biti potrebno prilagođavanje vakcina, i novim novim varijanta visua koji se očekuju u budućnosti.

Mapa, adrese i brojevi telefona svih covid 19 ambulanti u Republici Srbiji.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo