Naslovna / Korona

Treća doza u vidu Pfizer ili Moderna vakcine najviše podižu nivo antitela

Priredio/la: M. M.|15:00 - 03. 12. 2021.

Pfizer i Moderna pokazale se se kao najbolji izbor za treću doze vakcine i zaštite od covid 19 infekcije

treća doza Pfizer i Moderna najviše podižu nivo antitela Foto: Pixabay

Treća doza Pfizer i Moderna vakcine protiv covid 19 i njen učinak istraživani su u Velikoj Britaniji i na osnovu toga objavljena je prva studija, a rezultati su opravdali raniju odluku britanskih zvaničnika da koristi ove dve mRNK vakcine za pojačivače i objavljeni su u medicinskom časopisu Lancet.

Treća doza dve vakcine smanjuje rizik od infekcije za više od 93 procenta

Sve testirane vakcine su donekle podigle imunitet protiv covid 19, a istraživači su najavili da postoje obećavajući pokazatelji da će pojačivači i dalje štititi od bolesti i smrti, kao i od Omikron soja. Kako su naveli u studiji, čak i pola doze Pfizer vakcine moglo bi da se koristiti kao treća doza. Pojačivači mogu, kako navode, da smanje rizik od infekcije za više od 93 procenta. Zbog ovih rezultata, svim odraslim osobama starijim od 18 godina u Velikoj Britaniji kao pojačavač se nudi Pfizer ili Moderna vakcina.

Nova studija o pojačivačima

U studiji na skoro 3.000 odraslih  koju je vodio University of Southampton, treća doza je davana oko tri meseca nakon druge doze AstraZeneca ili Pfizer vakcine. I ovo je sada vremenski period koji se preporučuje u Velikoj Britaniji za davanje treće, pojačivač doze. Od sedam različitih testiranih vakcina, utvrđeno je da su sve bezbedne, sa neželjenim efektima kao što su glavobolja i umor. Svih sedam vakcina je pojačalo imunitet kada su date nakon dve doze AstraZeneca vakcine, a šest je bilo delotvorno nakon dve doze Pfizer injekcije.

Kod ljudi koji su primili dve doze AstraZeneca, studija je otkrila porast nivoa antitela od 30 puta nakon Moderna vakcine, koja se koristila kao pojačivač. U slučaju davanaja Pfizer vakcine, kao treće doze, nivo antitela porastao je oko 25 puta. Posle dve Pfizer vakcine, koja nudi veću osnovnu zaštitu, treća doza ove vakcine je najviše podigle nivo antitela.

Sve u svemu, mRNA vakcine Moderna i Pfizer dale su najbolji podsticaj antitelima i T-ćelijama, za koje se zna da su važni faktori za delotvornost vakcina, posebno nakon dve početne doze AstraZeneca vakcine. Istraživači su naveli da su vakcine bile podjednako efikasne kod starijih od 70 i ispod 70 godina. Vakcine se preporučuju svim prioritetnim grupama i starijim od 40 godina, koji su već primili dve doze vakcine, kao i svim odraslim licima i deci uzrasta od 12 do 17 godina, i to do kraja januara.

Pojačivač ili treća doza vakcine deluje na sve sojeve

Istraživači kažu da su pronašli snažan odgovor na sve varijante virusa, uključujući Alfa, Delta i originalni soj korona virusa, i nadaju se da će se ovakav odgovor biti i u zaštitu od Omikron soja. Ali, upozoravaju da će biti potrebni dodatni podaci da bi se utvrdilo šta to znači za dugoročnu zaštitu od covid 19.

 

*Mapa, adrese i brojevi telefona svih covid 19 ambulanti u Republici Srbiji.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo