Naslovna / Korona

Moždane komplikacije usled covid 19 otkrivaju čitav spektar poremećaja

Priredio/la: I. V. |10:30 - 02. 12. 2021.

Najveća multiinstitucionalna međunarodna studija otkriva koliko će  hospitalizovanih pacijenata sa covid 19 doživeti neki problem sa mozgom

moždane komplikacije 1 od 100 pacijenata hospitalizovanih sa covid 19 infekcijom verovatno razviti komplikacije na centralnom nervnom sistemu Foto: Shutterstock

Moždane komplikacije koje izaziva covid 19, odnosno čitav spektar tih poremećaja, proučavala je najveća multiinstitucionalna međunarodna studija do sada i otkrila da će otprilike jedan od 100 pacijenata hospitalizovanih sa covid 19 infekcijom verovatno razviti komplikacije na centralnom nervnom sistemu. To može da uključuje moždani udar, krvarenje i druge potencijalno fatalne komplikacije, a studija sa ovim otrkićima predstavljena je na godišnjem sastanku Radiološkog društva Severne Amerike (RSNA).

Moždane komplikacije na centralnom nervnom sistemu veliki uzrok morbiditeta i mortaliteta

– Mnogo je pisano o svim plućnim problemima povezanim sa covid 19, ali ne govori se često o drugim organima koji mogu da budu zahvaćeni. Naša studija pokazuje da komplikacije centralnog nervnog sistema predstavljaju značajan uzrok morbiditeta i mortaliteta u ovoj razornoj pandemiji – rekao je glavni autor studije dr Scott H. Faro, profesor radiologije i neurologije i direktor Odeljenja za neuroradiologiju na Thomas Jefferson University u Filadelfiji. Dr Faro je pokrenuo studiju nakon što je otkrio da je postojeća literatura o komplikacijama na centralnom nervnom sistemu kod hospitalizovanih zaraženih pacijenata zasnovana na relativno malom broju slučajeva.

1 od 100 pacijenata imaće neki problem sa mozgom

Da bi dobili potpuniju sliku, dr Scott H. Faro i njegove kolege analizirali su skoro 40.000 slučajeva hospitalizovanih pacijenata pozitivnih na covid 19 iz sedam američkih i četiri zapadnoevropske univerzitetske bolnice. Pacijenti su primljeni u periodu od septembra 2019. do juna 2020. Njihova prosečna starost bila je 66 godina, a muškaraca je bilo duplo više nego žena.

Najčešći uzrok prijema bila je konfuzija i izmenjen mentalni status, praćen povišenom temperaturom. Mnogi pacijenti su imali komorbiditete kao što su hipertenzija, srčana oboljenja i dijabetesBilo je 442 akutna neuroimidžing nalaza koji su najverovatnije povezani sa virusnom infekcijom. Ukupna incidencija komplikacija na centralnom nervnom sistemu u ovoj velikoj grupi pacijenata iznosila je 1,2 odsto.

– Od svih pacijenata koji su imali snimke kao što su magnetna rezonanca ili CT mozga, pregled je bio pozitivan otprilike 10 odsto vremena. Učestalost od 1,2 procenata znači da će nešto više od jednog od 100 pacijenata primljenih u bolnicu sa covid 19 imati neku vrstu problema sa mozgom – naglasio je dr Faro. Kako je naveo, najčešća komplikacija bio je ishemijski moždani udar, sa incidencom od 6,2 odsto, zatim intrakranijalno krvarenje (3,72 procenata) i encefalitis (0,47 odsto), upala mozga.

U moždane komplikacije svrstale se i neke neobične

Istraživači su takođe otkrili mali procenat neobičnih nalaza, kao što su akutni diseminirajući encefalomijelitis, upala mozga i kičmene moždine i sindrom zadnje reverzibilne encefalopatije, sindrom koji oponaša mnoge simptome moždanog udara.

– Važno je znati tačnu učestalost svih glavnih komplikacija centralnog nervnog sistema – smatra dr Faro.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo