Naslovna / Korona

Regeneron lek možda će biti manje efikasan za lečenje infekcije Omikron sojem

Priredio/la: I. V. |11:00 - 01. 12. 2021.

Regeneron koktel lekova za lečenje blažeg oblika covid 19, dostupan i u Srbiji, verovatno je oslabljen novim sojem korona virusa

regeneron Regeneron lek verovatno je oslabljen Omikron sojem korona virusa Foto: Shutterstock

Regeneron Pharmaceuticals biotehnološka kompanija saopštila je da je njihov koktel antitela za lečenje covid 19 REGEN-COV, takozvano monoklonsko antitelo, verovatno oslabljen Omikrom varijantom, pa samim tim i manje efikasan. Kako se navodi u saopštenju ove kompanije, primećeno je da prethodne analize ukazuju na činjenicu da bi njihov koktel monoklonskih antitela i slični lekovi mogli da izgube efikasnost protiv Omikron soja korona virusa.

Regeneron već testira sledeću generaciju tretmana antitelima

Dalja istraživanja su u toku, navodi Regeneron, koji je dodao da još nema direktnih podataka o testiranju otpornosti nove varijante na imunitet od monoklonskih antitela i vakcina. Kompanija je napomenula da već testira sledeću generaciju tretmana antitelima koji bi mogli pokazati veću moć protiv varijante Omikron.

Monoklonska antitela veoma efikasna u sprečavanju hospitalizacije

Zdravstveni zvaničnici smatraju da su monoklonska antitela veoma efikasna u sprečavanju hospitalizacije pacijenata sa blagim do umerenim oblikom covid 19 ako se terapija primeni u roku od 7 do 10 dana nakon pojave simptoma. Tretman, koji se obično primenjuje kroz četiri injekcije ili infuziju, obezbeđuje antitela koja brzo ciljaju na korona virus, dok se imuni sistem tela priprema za borbu protiv njega.

Ispitivanja pokazala da Regeneron lek smanjuje šanse za zarazu neinficiranih osoba

Regeneron Pharmaceuticals kompanija nedavno je, nakon kliničkog  ispitivanja, objavila da njihov koktel antitela (kombinacija antitela casirivimab i imdevimab) smanjuje šanse nezaražene osobe da se zarazi infekcijom covid 19 za 81,6 odsto do 8 meseci nakon uzimanja leka. Naime, Regeneron je sproveo ispitivanje faze 3 sa National Institute of Allergy and Infectious Diseases  i proučavao pojedince koji su živeli u domaćinstvu sa nekim ko je bio pozitivn na covid 19, u prethodna četiri dana. Niko u grupi, koja je primala lek, nije hospitalizovan zbog covid 19, u poređenju sa šest osoba u placebo grupi, i takođe, niko od učesnika studije  nije preminuo.

Inače, američka Uprava za hranu i lekove FDA već je odobrila REGEN-COV za osobe sa blagim do umerenim oblikom infekcije, i kao preventivni tretman za ljude koji su bili izloženi zaraženim ljudima, i za osobe visokorizičnih zanimanja.

Krajem aprila, kako je saopšteno, Srbija je dobila Regeneron lek, koji je ušao u protokol za lečenje pacijenata. Pored Regenerona, u Srbiji se već neko vreme koristi i lek Bamlanivimab, a oba leka, odnosno terapije, spadaju u grupu Srbija je danas dobila i drugi lek protiv covid 19 – Regeneron, koji je prema izjavama državnih zvaničnika, već ušao u protokol za lečenje pacijenata. Pored Regenerona, u Srbiji se već neko vreme koristi i lek Bamlanivimab, a oba leka, odnosno terapije, spadaju u grupu monoklonskih antitela. .

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo