Naslovna / Korona

Omikron soj korona virusa za nekoliko nedelja pokazaće da li vakcine deluju

Priredio/la: I. V. |9:00 - 28. 11. 2021.

Novi Omikron soj korona virusa brzo se širi Evropom, do sada registrovan u Italiji, Belgiji, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, a veruje se da je prisutan i u Holandiji

Omikron soj korona virusa Omikron soj korona virusa do sada registrovan u 4 evropske zemlje Foto: Shutterstock

Omikron soj korona virusa, koji su otkrili južnoafrički naučnici, do sada je u Evropi registrovan prvo u Belgiji, Nemačkoj, a zatim i u Holandiji, Velikoj Britaniji, a juče i u Italiji, mada se veruje da je već prisutan i u Holandiji. Novi soj virusa sadrži višestruke mutacije zbog kojih se smatra da je veoma zarazan, a  Svetska zdravstvena organizacija je Omicron ili B.1.1.529 varijantu označila kao „zabrinjavajuću“.

Danonoćni rad na istraživanju Omikron soja

Naučnici trenutno danonoćno rade kako bi secirali varijantu i pokušali da shvate kako će se ponašati, a ono što je, prema njima do sada poznato, mutacije u Omikron soju mogle bi da pomognu virusu da izbegne imuni odgovor tela i učini ga prenosivijim. Kako procenjuju, verovatno će potrajati nekoliko nedelja kako bi se saznalo da li su sadašnje covid 19 vakcine manje efikasne protiv novog soja.

Poreklo Omikron soj korona virusa i šta se sve do sada zna

Nekoliko dana nakon što se pojavila vest o Omikron varijanti rečeno je da se trenutno ne zna odakle potiče, a ono što se zna je da su južnoafrički naučnici prvi objavili otkriće novog soja 25. novembra. Odmah za Južnom Afrikom novi soj virusa registrovan je u Hong Kongu, Bocvani, a dan kasnije u Izraelu i Belgiji.

Naučnici su 23. novembra otkrili novu varijantu sa „veoma neobičnom konstelacijom mutacija“. Neke od mutacija su već poznate i utiču na prenosivost i imunološku evaziju (izbegavanje imuniteta), ali mnoge druge su nove. Profesor Mosa Moshabela sa University of KwaZulu-Natal izjavio je da Omikron soj korona virusa ima „najviše mutacija koje smo videli do sada“.

Neke od ovih mutacija ranije smo videli u Delta i Beta varijanti, ali druge nismo i ne znamo u šta će se kombinacija tih mutacija pretvoriti – naglasio je profesor Moshabela, a njegov kolega, vodeći virusolog dr Tulio de Oliveira, izjavio je da je ukupno bilo oko 50 mutacija, uključujući 30 na S proteinu, koji je u fokusu većine vakcina, jer on omogućava virusu da uđe u ćelije.

Koliko je Omikron soj korona virusa prenosiv i kako utiče na imunitet

Tempo kojim se novi dnevni slučajevi covid 19 infekcije povećavaju u Južnoj Africi naterao je naučnike da posumnjaju da bi to moglo biti vođeno prenosivosti nove Omikron varijante. Iako nisu svi slučajevi uzrokovani Omikron sojem, prema zvaničnim podacima., dnevna stopa pozitivnih slučajeva porasla je ove nedelje sa 3,6 odsto u sredu, na 6,5 procenata u četvrtak, 9,1 odsto u petak i 9,2 procenata u subotu.

Za neke od mutacija, koje su izražene, ranije se pokazalo da omogućavaju da se virus lako i brzo širi, i zbog toga sumnjamo da će se nova varijanta brzo širiti – istakao je profesor Mosa Moshabela sa University of KwaZulu-Natal. 

Neke od genetskih mutacija koje Omikron soj korona virusa pokazuje uključuju one za koje se zna da omogućavaju virusu da izbegne imunitet. Zbog toga nije jasno kakav će uticaj imati covid 19 vakcine. Što se tiče ozbiljnosti Omikron varijante, naučnici kažu da, s obzirom na to da je tek ove nedelje otkrivena, to je malo vremena za detaljnu analizu.

Omikron soj korona virusa registrova i u Italiji, nama najbližoj zemlji

Italija je juče saopštila da je otkrila prvi slučaj novog soja Omikron virusa kod putnika iz Mozambika. Nacionalni zdravstveni institut Italije saopštio je da njihova laboratorija  „sekvencionirala genom iz pozitivnog uzorka pacijenta koji dolazi iz Mozambika, a kako se navodi u saopštenju Instituta, pacijent i članovi njegove porodice su dobrog zdravlja. Uskoro će utvrditi da li je bilo ko u porodici, koja živi u južnom regionu Kampanje, čiji je glavni grad Napulj, takođe bio zaražen novom varijantom.

Italija je u petak zabranila ulazak svim putnicima koji su bili u Južnoj Africi u protekle dve nedelje, nakon što je tamo otkrivena nova varijanta. Svi koji su se zatekli u Italiji, a putovali su u Južnu Afriku u protekle dve nedelje, moraju odmah da obaveste vlasti, testiraju se, izoluju 10 dana, a zatim ponovo testiraju na kraju tog perioda. Takođe su obustavljeni svi letovei iz regiona.

Južna Afrika kažnjena, umesto da dobije aplauz za otkriće Omikron soja

Čim se u petak saznalo o kakvoj novoj varijanti je reč, mnoge zemlje odlučile su da uvedu ograničenja, kao što su zabrana putovanja u nekoliko zemalja južne Afrike, i to protivno savetu Svetske zdravstvene organizacije, dok su druge uvele nove blokade kako bi obuzdale širenje novog Omikron soja.

U jučerašnjem saopštenju južnoafričko Ministarstvo spoljnih poslova oštro je kritikovalo zabrane putovanja.

Odličnoj nauci treba aplaudirati, a ne kažnjavati je. Zabrane su isto što i „kažnjavanje Južne Afrike zbog njenog naprednog genomskog sekvenciranja i sposobnosti bržeg otkrivanja novih varijanti – navodi se u saopštenju. U saopštenju se dodaje da je reakcija zemalja bila potpuno drugačija kada su otkrivene nove varijante u drugim zemljama sveta.

Zvaničnik Afričke unije i kopredsedavajući Saveza za isporuku vakcina Ayoade Alakija izjavio je za BBC da su razvijene zemlje krive za pojavu nove varijante:

– Ono što se trenutno dešava je neizbežno, to je rezultat neuspeha sveta da se ljudi vakcinišu na pravičan, hitan i brz način. To je rezultat gomilanja vakcina u zemaljama sa visokim prihodima i iskreno, to je neprihvatljivo. Ove zabrane putovanja su zasnovane na politici, a ne na nauci. To je pogrešno… Zašto zaključavamo Afriku kada je ovaj virus već prisutan na tri kontinenta? – postavio je pitanje zvaničnik Afričke unije Ayoade Alakija.

Čeka se vest da li je Omikron soj korona virusa prisutan i u Holandiji

Neki od 61. slučaja covid 19 infekcije otkrivene među grupom putnika, koji su ove nedelje stigli u Holandiju iz Južne Afrike, verovatno će biti varijanta Omikron, saopštile su holandske zdravstvene vlasti.

Pretpostavlja se da je kod jednog broja testiranih osoba pronađena varijanta Omikron“, navodi se u saopštenju Holandskog instituta za zdravlje (RIVM), a portparol RIVM rekao je da je „gotovo sigurno“ da su slučajevi nove varijante, ali je potrebno dalje testiranje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo