Naslovna / Korona

Nova varijanta korona virusa mogla bi da bude najgora do sada

Priredio/la: I. V. |10:46 - 26. 11. 2021.

Novootkriveni soj korona virusa ima veliki broj mutacija i strahuje se da je vrlo prenosiv, kao i da ima potencijal da izbegne imunitet stečen vakcinacijom

nova varijanta Novootkriveni soj korona ima veliki broj mutacija i strahuje se da je vrlo prenosiv, kao i da ima potencijal da izbegne imunitet stečen vakcinacijom  Foto: Shutterstock

Nova varijanta korona virusa otkrivena u Južnoj Africi povod je današnjeg sastanka Svetske zdravstvene organizacije koja ima zadatak da proceni novi soj SARS- CoV-2 za koju se strahuje da je najgora varijanta virusa do sada identifikovana. Sastanak će odrediti da li varijantu B.1.1.529 treba označiti kao varijantu koju treba pratiti ili kao „zabrinjavajuću“ s obzirom na to da nosi „izuzetno veliki broj“ mutacija, a trenutno ih je uočeno 10.

U Južnoj Africi otkrivena nova varijanta sa velikim brojem mutacija

Naučnici u Južnoj Africi saopštili su juče da su otkrili novu varijantu korona virusa sa velikim brojem mutacija, okrivljujući upravo nju za porast broja zaraženih. Broj dnevnih infekcija u najteže pogođenoj zemlji Afrike porastao je 10 puta od početka ovog meseca. Nova varijanta je takođe otkrivena u Bocvani i Hong Kongu, među putnicima iz Južne Afrike.

Prvi nalazi nove varijante pokazuju da ona ima veliki broj mutacija koje zahtevaju i biće podvrgnute daljem proučavanju – saopštili su zvaničnici SZO.

Izrael je danas saopštio da je identifikovao slučaj varijante covid -19 sa velikim brojem mutacija koji je prvi put otkriven u Južnoj Africi. Izraelsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas:

– Varijanta otkrivena u južnoafričkim državama identifikovana je u Izraelu kod osobe koja se vratila iz Malavija, a još dva slučaja, ljudi koji se vraćaju iz inostranstva, stavljeni su u karantin.

Nova varijanta smatra se velikom pretnjom

Južnoafrički ministar zdravlja Joe Phaahla rekao je da je ova varijanta „ozbiljno zabrinjavajuća“ i stoji iza „eksponencijalnog“ povećanja prijavljenih slučajeva, što je čini „velikom pretnjom“. Dnevni broj zaraženih u zemlji, kako je rekao, dostigao je 1.200 obolelih u sredu, u odnosu na 106 ranije u mesecu. Pre otkrivanja nove varijante, vlasti su predvidele da će četvrti talas pogoditi Južnu Afriku počev od sredine decembra, s obzirom na putovanja uoči praznične sezone.

Zabeležena 22 pozitivna slučaja varijante B.1.1.529

Državni nacionalni institut za zarazne bolesti (NICD) saopštio je da su u zemlji zabeležena 22 pozitivna slučaja varijante B.1.1.529 nakon genomskog sekvenciranja. NICD je saopštio da se broj otkrivenih slučajeva i procenat pozitivnih testova „brzo povećavaju“ u tri provincije u zemlji, uključujući Gauteng, ekonomski centar Johanesburga i glavnog grada Pretorije. Nedavno je identifikovan i klaster epidemija, koncentrisan na visokoškolskom institutu u Pretoriji, dodaje NICD.

Nova varijanta izazvala nove mere predostrožnosti u svetu

Neki svetski lideri žurno su reagovali izdavanjem novih mera predostrožnosti i ograničenja putovanja, dok su tržišta širom sveta doživela pad izazvan neizvesnošću. Indijski zdravstveni zvaničnici danas su stavili državu u stanje pripravnosti, tražeći da se sprovedi „rigorozan pregled i testiranje“ putnika koji su stigli iz Južne Afrike, Bocvane i Hong Konga kako bi se ušlo u trag i  testirali njihovi kontakti. Ministar zdravlja Rajesh Bhushan pozvao je sve države da osiguraju da se uzorci putnika pozitivnih na covid brzo šalju u laboratorije za sekvenciranje genoma na testiranje.

Singapur, kao glavno tranzitno čvorište, saopštio je danas da će ograničiti dolaske iz Južne Afrike i zemalja u blizini. Svim nesingapurskim ili stanovnicima koji privremeno borave u Singapuru, a koji su nedavno putovali u Bocvanu, Esvatini, Lesoto, Mozambik, Namibiju, Južnu Afriku i Zimbabve biće odbijen ulazak ili tranzit kroz Singapur, saopštilo je njihovo Ministarstvo zdravlja.

Italija je u danas najavila sličnu zabranu ulaska. „Naši naučnici proučavaju novu varijantu B.1.1.529. U međuvremenu, usvojićemo najveći mogući oprez“, rekao je ministar zdravlja Roberto Speranca. Japan će takođe pojačati granične kontrole za posetioce iz Južne Afrike i pet drugih afričkih zemalja, izvestila je novinska agencija Jiji news. Južna Afrika će biti stavljena na crvenu listu putovanja Velike Britanije zbog nove varijante virusa.

Zabrinutost vlada zbog toga da li će regaovati na vakcine

Dr Maria Van Kerkhove, tehnički direktor SZO za covid 19, izjavila je se „još ne zna mnogo o novoj varijnati virusa“.

Ono što znamo je da ova varijanta ima veliki broj mutacija. A zabrinutost vlada zbog toga jer  kada imate toliko mutacija, to može da utiče na to kako se virus ponaša – istakla je dr Kerkhove. Epidemiolozi, specijalisti za zarazne bolesti, najavili su da će se istraživati „gde su ove mutacije nastale i šta to potencijalno može značiti“ u smislu da li su više prenosive ili imaju potencijal da izbegnu imunitet, odnosno zaštitu od covid 19 vakcine. Izvori iz britanske državne službe ocenili su da nova varijanta, za koju se strahuje da je prenosiva i da ima potencijal da izbegne imunitet, predstavlja „potencijalno značajnu pretnju programu vakcinacije koji mora da se  zaštiti po svaku cenu“. Neki zdravstveni zvaničnici smatraju da je ovo najznačajnija varijanta sa kojom smo se do sada susreli i hitno istraživanje je u toku, kako bi se saznalo više o prenosivosti, ozbiljnosti i osetljivosti na vakcinu.

Nova varijanta nosiće i novo ime – Nu

Veliki broj mutacija ne čini nužno varijantu prenosivom, podsećaju epidemiolozi. U avgustu su se pojavile slične zabrinutosti oko varijante u Južnoj Africi, poznate kao C.1.2, ali nikada nije posmatrana kao „varijanta od interesa“ ili „zabrinjavajuća“. U Japanu, neki stručnjaci veruju da je izražen pad broja slučajeva u zemlji posledica mutacija koje su je dovele do „prirodnog izumiranja“.

Na sastanku SZO može odlučiti da li će varijanti B.1.1.529 dati ime sa grčkog alfabeta. Ako jeste, verovatno će se zvati Nu, što je sledeće dostupno slovo.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo