Naslovna / Korona

Covid 19 tokom trudnoće menja imunitet majke nakon porođaja

Priredio/la: I. V. |10:30 - 25. 11. 2021.

Strudija otkrila kako covid 19 tokom trudnoće utiče na majku, a kako na bebu dok je još još u stomaku, i nakon porođaja

covid 19 tokom trudnoće Covid 19 u trudnoći menja imunitet majke nakon porođaja Foto: Shutterstock

Covid 19 tokom trudnoće bila je tema istraživanja naučnika sa Cleveland Clinic koji su pokušali da shvate kako infekcija covid 19 utiče na trudne majke i njihovu decu. Istraživači su otkrili da covid 19 tokom trudnoće pravi poremećaj imunog odgovora majke, odnosno da infekcija menja imunitet majke pri porođaju i da gestacijsko izlaganje SARS-CoV-2 menja imunitet novorođenčadi pri rođenju, a rezultate svoje kliničke studije objavili su u Cell Reports Medicine.

Covid 19 tokom trudnoće povećava rizik za majku

U studiji su učestvovale 93 majke obolele od covid 19 tokom trudnoće i 45. njihove dece koja su bila izložena SARS-CoV-2. Predvođeni dr Jae Jungom, direktorom Globalnog centra za istraživanje patogena i ljudskog zdravlja Cleveland Clinic i dr Karin Nielsen-Saines sa University of California, istraživački tim je proučavao imune profile za više od 1.400 citokina i drugih inflamatornih proteina prikupljenih iz perifernih uzoraka krvi i krvi pupčanika.

Znamo da trudnoća povećava rizik za majku od infekcije covid 19 tokom trudnoće, ali relativno malo se zna o dugoročnim posledicama in utero izloženosti kojoj su bebe izložene u stomaku majke. To je oblast koja zahteva dalje proučavanje, jer generalno postoje dokazi da je imunološka aktivacija majke u trudnoći povezana sa potencijalnim dugotrajnim neurorazvojnim poremećajima u ranom detinjstvu i mladom odraslom dobu – istakao je  dr Jung, koji takođe predsedava Odeljenjem za biologiju raka i rukovodi Odeljenjem za biologiju infekcije.

Otkriveno značajno veće zapaljenje kod žena sa covid 19 tokom trudnoće

Proučavane majke i novorođenčad bili su deo studije o rezultatima covid 19 u studiji o parovima majka-dete, koja je opservaciona grupa parova majka-dete kojima je dijagnostikovana infekcija SARS-CoV-2 u trudnoći u Sjedinjenim Američkim Državama.

Istraživači su uporedili uzorke krvi majke prikupljene blizu inicijalne detekcije SARS-CoV-2 u različitim vremenskim tačkama tokom trudnoće i porođaja. Otkrili su da covid 19 disreguliše, remeti imuni odgovor majke, sa različitim imunološkim potpisima između majki sa asimptomatskom i teškom bolešću. Ono što je najvažnije, u poređenju sa blagom ili umerenom bolešću, trudnice sa teškim oblikom covid 19 ispoljile su značajno više zapaljenja i povišen nivo proteina zvanog IFNL1 (interferon lambda 1) i receptora sa kojim se vezuje, IFNLR1, koji igra ključnu ulogu u zaštiti protiv virusa.

– Ovo povećanje interferonske lambda signalizacije može pomoći da se objasni zašto vidimo relativno malo direktnog prenosa covid 19 između majke i bebe tokom perioda neposredno pre ili posle rođenja – ono što mi nazivamo vertikalnim prenosom. Biće neophodno više istraživanja da bi se utvrdilo da li povećana ekspresija IFNL1 i IFNLR1 zapravo blokira vertikalni prenos – objasnio je dr Suan-Sin (Jolin) Foo, naučni saradnik u laboratoriji dr Junga i koautor studije.

Covid 19 menja imunitet majke u trudnoći

Uprkos nedostatku dokaza za snažan vertikalni prenos, istraživači su otkrili da infekcija SARS-CoV-2 menja imunitet majke pri porođaju i da gestacijsko izlaganje SARS-CoV-2 menja imunitet novorođenčadi pri rođenju. Prilikom porođaja, žene su pokazale neregulisan nivo nekoliko citokina koji su povezani sa komplikacijama u trudnoći, uključujući MMP7, MDK, ESM1, BGN i CD209. Kod novorođenčadi, prenatalna izloženost izazvala je ekspresiju citokina povezanih sa T ćelijama, koje su tip imunih ćelija uključenih u prepoznavanje i napad na specifične antigene.

Primećena učestalost komplikacija nakon porođaja za žene sa covid 19 tokom trudnoće

Većina porođaja u ispitivanoj grupi bila je zdrava, ali je postojala visoka učestalost nekih komplikacija, uključujući preeklampsiju i ograničenje rasta fetusa. Biće neophodno više istraživanja da bi se razumelo u kojoj su meri primećene imunološke promene povezane sa ovim kliničkim ishodima.

– Naši nalazi pokazuju da infekcija covid 19 tokom trudnoće dovodi do izrazitih imunoloških promena kod majki i beba – naveo je dr Jung, naglašavajući koliko će biti važno za dugotrajno praćenje nakon trudnoće da se uhvati i, nadamo se, spreči bilo kakvi nepredviđeni dugoročni zdravstveni uslovi povezani sa prenatalnom infekcijom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo