Naslovna / Korona

Prva zaražena osoba od covid 19 bila je prodavačica na pijaci, pokazala nova studija

Priredio/la: D. T.|14:00 - 19. 11. 2021.

Od samog početka se sumnjalo da bi životinje, koje su se prodavale žive na pijaci u Vuhanu, mogle biti posredni domaćin virusa, pošto su početni slučajevi covid 19 bili grupirani oko baš te regije

Prva zaražena osoba Prva obolela od covid 19 bila žena koja je prodavala morske plodove na pijaci Foto: Shutterstock

Ko je prva zaražena osoba od covid 19 je pitanje na koje se odovor traži od samog početka pandemije koja je počela sa pijace Huanan u Vuhanu, u Kini, kada je virus SARS-Cov-2, sa životinja prenet na ljude. Najnovije analize pokazale su da je prvi oboleli od covid 19 bila žena koja je prodavala morske plodove na pijaci i koja se, kako se tvrdi, razbolela 11. decembra 2019. godine. Najnovija analiza otklanja sumnje da je virus mogao da procuri iz laboratorije, tvrdi američka studija, a sa ovim stavom se slaže većina stručnjaka, ali ne svi.

Ko su posredni domaćini virusa?

Dugo se spekulisao da je prvi zaražen virusem bio računovođa koji je, kako se naglašava, izvestio da je prve simptome osetio 16. decembra 2019. Jasno je da je virus SARS-CoV-2 zabeležen kod slepih miševa, ali nije do kraja potvrđeno gde, kada i kako su se virusem zarazili ljudi. Od samog početka se sumnjalo da bi životinje, koje su se prodavale žive na pijaci Huanan mogle biti posredni domaćin virusa, pošto su početni slučajevi covid 19 bili grupirani oko ove pijace.

U izveštaju Svetske zdravstvene organizacije (SZO) o poreklu virusa SARS-Cov-2, objavljenom ranije ove godine, navodi se da se da je prvi slučaj zabeležen 8. decembra 2019. godine i da nije imao nikakve veze sa pomenutom pijacom u Vuhanu. Sada mnogi stručnjaci tvrde da je ovaj datum, 8. decembar pogrešan.

Ko je prva zaražena osoba – računovođa ili prodavačica na pijaci?

Prema najnovijim analizama 41-godišnji računovođa, koji živeo 30 kilometara dalje od pijace i za koga se smatralo da je prvi zaražen, zatražio je lekarsku pomoć 8. decembra, ali zbog problema sa zubima.

On je prve simptome covid 19 dobio 16. decembra 2019. – rekao je šef katedre za ekologiju i evolucionu biologiju Michael Worobey sa Univerziteta u Arizoni. Worobey je jedan od 15 stručnjaka koji su sredinom maja objavili kolumnu u časopisu Science zahtevajući ozbiljnu procenu teze da li je virus procurio iz laboratorije u Vuhanu?

Ove datume potvrđuju i intervjui sa računovođom, bolnička evidencija i naučni rad. To znači da su najraniji poznati slučajevi covid 19 zaista bili povezani sa pijacom u Vuhanu, s tim da je prvi slučaj covid 19 zabeležen 11. decembra kod žene koja je prodavala morske plodove na pijaci Huanan – kaže Worobey.

Nejasno je zašto ovo nije navedeno u izveštaju SZO, pretpostavljam da je tim SZO samo prihvatio podatak koji im je rečen, a to je 8. decembar, i bilo bi sigurno zanimljivo kada bismo mogli više da saznamo o tom intervjuu – naglasio je Worobey.

Da li je izveštaj SZO pogrešan?

Na pitanje da li je njihov izveštaj bio pogrešan, portparol SZO je rekao da je „teško komentarisati određene slučajeve“.
Tim SZO sastao se sa nekim od prvih pacijenata, ali nisu to bili epidemiološki intervjui koji bi hronološki prikupljali podatke – rekao je portparol SZO i dodao da su „epidemiološke intervjue uradile kineske vlasti 2020.“ Prema izveštaju SZO, trećina od 168 potvrđenih prvih slučajeva u decembru 2019. imala je veze sa pijacom Huanan.

Sve ovo je u skladu sa podatkom koji bi i mogao da se očekuje, a to je da je sa pijace u Vuhanu krenula pandemija – kaže Worobey. Pošto je originalni virus SARS-CoV-2 bio veoma zarazan, a mogao se širiti i asimptomatski, moguće je da je u mnogim slučajevima nedostajala direktna veza sa izvorom zaraze, smatraju stručnjaci.

Da li je sve počelo baš na pijaci odakle je i prva zaražena osoba?

Bilo je i sugestija da je ova jaka veza sa pijacom u Vuhanu posledica pristrasnosti, jer je, posle 29. decembra, naglasak stavljen na ove slučajeve, tako da su sve analize pre svega tražile vezu virusa sa pijacom u Vuhanu.

Worobey kaže da se sve to može proveriti, ako se posmatra šta se dogodilo u tri bolnice gde su lekari prvi put shvatili da nešto nije u redu. U ove tri bolnice lekari su identifikovali 19 neobjašnjivih slučajeva upale pluća, od kojih je deset bilo povezano sa pijacom, pre nego što su upozoreni viši organi.

Postojala je stvarna dominacija ranih slučajeva covid 19 i pijace Huanan. U gradu od 11 miliona ljudi, polovina ranih slučajeva covid 19 povezana je sa mestom koje je veličine fudbalskog terena. Postaje veoma teško objasniti taj obrazac širenja, ako epidemija nije počela na pijaci– dodaje Worobey.

Veza sa rakunskim psima

Štaviše, ne samo da su mnogi rani slučajevi covid 19 povezani sa pijacom, nego i posebno sa njenim zapadnim delom, gde su bile smeštene žive životinje kao što su rakunski psi, navode američki stručnjaci. Naglašava se da rakunski psi, kao potencijalni posredni domaćin, mogli biti zaraženi virusom SARS-CoV-2, ali da u isto vreme možda pokazuju veoma malo simptoma bolesti.

Sve u svemu, ovo je ubedljiv dokaz da covid 19, potiče sa pijace i da ima veze sa živim životinjama. Teško je reći da li su početne transmisije virusa bile sa životinja na kupce, ili preko trgovaca koju su prodavali te žive žive životinje ili oboje – kaže David Robertson sa Univerziteta u Glazgovu u Velikoj Britaniji.

Da li je virus „procurio“ iz laboratorije?

Ipak ne slažu se svi. – Nema ničeg što bi moglo da ide u korist tvrdnje da je prirodno poreklo SARS-CoV-2 verovatnije od laboratorijskog – kaže Rossana Segreto sa Univerziteta u Insbruku u Austriji.

Većina stručnjaka ipak, veruje da su nedavna otkrića oslabila argumente za laboratorijsko poreklo virusa, koje nikada i nije moglo da se snažno potvrdi. Kod slepih miševa u Laosu otkriveni su virusi koji su do sada najbliži virusu SARS-CoV-2. Ovi divlji virusi imaju zajedničke karakteristike sa SARS-CoV-2 za koje su neki stručnjaci tvrdili da su se mogli pojaviti samo u laboratoriji tokom takozvanih eksperimenata povećanja funkcije.

Ova istraživanja povećanja funkcije uključuju promenu bakterije ili virusa, na način koji povećava njegovu prenosivost. Cilj je da se bolje razume patogen, a ovi epksepirmenti, kako navode stručnjaci, visoko su rizični i mogu dovesti do katastrofe, ako se ne ne sprovode veoma pažljivo.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo